Utrechtse burgemeester krijgt lhbtq-prijs voor jarenlange inzet

Leestijd: < 1 min

Jan van Zanen nam in juli afscheid als burgemeester van Utrecht. Gisteren kreeg hij een prijs voor zijn jarenlange bijdrage aan de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbtq-gemeenschap in de Domstad. Hij krijgt een bedrag van 5.000 euro, dat hij mag schenken aan een lhbtq-organisatie naar keuze.

Jan van Zanen ontvangt de Annie Brouwer-Korf-prijs, die sinds 2007 wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbtq-gemeenschap in Utrecht. De prijs is vernoemd naar de andere burgemeester, die de prijs als eerste in ontvangst nam, Annie Brouwer-Korf dus.

Regenboog-stropdas
Van Zanen is nu de tweede burgemeester die de prijs heeft gekregen. Volgens de jury heeft hij een zichtbare bijdrage geleverd door niet alleen aanwezig te zijn op de momenten dat diversiteit gevierd werd, maar ook sprak hij zich herhaaldelijk uit als het ging over discriminatie en geweld jegens de gemeenschap. “Gehuld in regenboog-stropdas en bijpassende sokken was hij een voorvechter van diversiteit en inclusiviteit. Een betere bondgenoot kon de Utrechtse LHBTI+-gemeenschap zicht niet wensen.”

Van Zanen was regelmatig aanwezig op Coming-outdag om persoonlijk de regenvlag te hijsen bij het Stadskantoor. Hij was ook zichtbaar trots tijdens de eerste Utrecht Canal Pride in 2017 en melde de pers al dat er een nieuwe traditie was geboren voordat er daar een beslissing over was genomen.

Bevlogenheid
De prijs is gisteren uitgereikt tijdens het Utrecht Rainbow Festival. Vanwege corona was Van Zanen via een videoverbinding aanwezig, en sprak hij de volgende woorden: “Als wethouder diende ik al onder Annie Brouwer-Korf, tot 2008 burgemeester van Utrecht, en ik was geïnspireerd door haar bevlogenheid om van Utrecht een inclusieve stad te maken. Haar werk heb ik tijdens mijn ambtsperiode geprobeerd door te zetten en ik voel me dan ook zeer vereërd om deze prijs die naar haar vernoemd is, in ontvangst te nemen.”

Bij de prijs hoort een bedrag van 5.000 euro. Dit zal hij in overleg met de jury ten goede laten komen aan een organisatie die zich inzet voor de lhbtq-gemeenschap.

Midzomergracht - Annie Brouwer-Korf prijs uitreiking from Midzomergracht festival on Vimeo.

Powered by Labrador CMS