Queer tweelingen

“Jongens vroegen weleens grappend of we samen met hen naar huis wilden”

Maak kennis met gay tweeling Floyd & Casper

14 oktober 2020, Martijn Kamphorst, 3 minuten

Merken dat je niet binnen de heteronorm past, is een stuk minder eng wanneer je er niet alleen voor blijkt te staan. Tweelingbroers Floyd & Casper Koster (30) zijn allebei gay: “Ondanks dat we uiteindelijk twee totaal verschillende individuen zijn geworden, zijn we in heel veel opzichten hetzelfde.”

Casper: “We zijn eeneiig, al zou je dat nu niet meer zeggen. Vroeger leken we veel meer op elkaar.

Floyd: “We stonden zelfs als tweeling ingeschreven bij castingbureaus.”

Casper: “Wel twintig keer per dag werden we voor de ander aangezien. Heel verwarrend als je jong bent. Ik voelde me daardoor soms niet echt erkend als individu.”

Floyd: “De eerste tweehonderd keer is het grappig; de tweehonderdeerste heb je even geen zin om gezellig te doen tegen een volslagen onbekende. Vanaf de middelbare school zijn we meer onze eigen weg gegaan. Casper is mij daarbij altijd net een stapje voor geweest. Hij ging als eerste op theaterles, deed als eerste examen en ging als eerste uit huis.”

“Bij Casper heb ik aan een kwart woord genoeg”

Casper: “Uiteindelijk zijn we beiden in de culturele sector beland, maar Floyd voor de schermen, als acteur, en ik erachter, als theaterfotograaf en marketeer. De buitenwereld ziet ons wel nog heel erg als duo.”

Floyd: “Mensen vragen me soms niet eens hoe het met mij gaat, maar alleen hoe het gaat met Casper.”

Casper: “Vroeger werd weleens grappend gevraagd of we samen met iemand naar huis wilden.”

Floyd: “Achteraf gezien een superrare vraag natuurlijk, grapje of niet, maar wisten wij veel. We waren 19 en helemaal nieuw in de scene.”

Casper: “Een klassiek coming-outmoment hebben we allebei niet echt gehad. Voor mij was dat uit principe. Ik wilde geen punt maken van iets dat voor mijn geen issue is.”

Gay tweeling Floyd en Casper
© Armando Branco

Floyd: “Voor mij speelde onzekerheid ook mee. Ik was bang voor wat er zou gebeuren als ik hardop zei dat ik gay ben. Ik herinner me dat mijn vader een zekere kerst vroeg of we nog iets speciaals gingen doen, waarop Casper antwoordde dat hij naar de Trut ging [een alternatieve queerdisco in Amsterdam – red.]. Toen viel voor mij het kwartje. In de trein vertelde ik dat ik ook ging. Dat was het eerste moment dat we er open over waren naar elkaar. Daarna ging Casper nog een stapje verder.”

Casper: “Ik liet me interviewen door de Volkskrant voor een serie over seksuele oriëntatie en of je die aan iemand kunt aflezen. Er stond een grote foto van mij in de krant met pontificaal het woord ‘gay’ erop. Naar mijn ouders toe was dat een soort coming-out.”

Floyd: “Ik weet nog dat je zei: ‘Kijk zaterdag maar even in de krant’. De week daarna belden allebei mijn ouders – ze waren toen al gescheiden – of ze even langs mochten komen. Ze wilden persoonlijk laten weten dat ze het goed vonden, dat het oké was.”

Casper: “We praten niet veel over gevoelens met ze. Ik vond dat ze dat toen heel lief aanpakten.”

Floyd: “Na ons afstuderen is onze band weer hechter geworden.”

Casper: “Ondanks dat we uiteindelijk twee totaal verschillende individuen zijn geworden, zijn we in heel veel opzichten hetzelfde.”

Floyd: “Bij Casper heb ik aan een kwart woord genoeg. Ik vind het tof dat ik dat met iemand heb, dat er iemand in dit land rondloopt die me volledig begrijpt.”

Foto: Armando Branco
Styling: Clyde Semmoh
MUAH: Nikola Kersten

Artikelen in dezelfde serie - Queer tweelingen

“We zijn niet langer twee helften van één persoon”

“Dat we beiden op jongens vallen was heel lang ons geheim”

“Soms vind ik het lastig dat we net niet in de meeste hokjes passen”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau