Helden

“Niet iedereen past in het Hallmark-hokje”

Leestijd: < 1 min

Je hoeft niet de voorzitter van het COC, TNN of Stichting Amsterdam Gay Pride te zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan de community. Winq sprak zeven helden die elk – vaak op vrijwillige basis – een steentje bijdragen. Liza Slootman (27) bedacht Inclusicards.

“Van jongs af aan ben ik al dol op het sturen en ontvangen van wenskaartjes. Of iemand nu ergens mee worstelt of juist iets te vieren heeft: een kaartje krijgen is altijd fijn! Maar ik ergerde mij al jaren aan het feit dat er slechts een beperkt aanbod aan kaarten te vinden is. Ik miste een diverse representatie van mensen, liefdes, lichamen en situaties! Ik ben zelf een queer en dik persoon en vond nooit kaartjes waarin ik mijzelf of mijn liefdes kon herkennen. Ook zat een van mijn dierbaren in een transitie-proces, en had vaak genoeg een enorm belangrijke gebeurtenis om een kaartje te krijgen. Maar ik vond geen passende, dus knutselde ik zelf maar kaartjes met ‘Happy new pronouns’, ‘Happy ... months on testosteron’ of ‘Gefeliciteerd met je operatie’ in elkaar. Toen dacht ik: dit kan en moet anders, want ik ben vast niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Zo werden de Inclusicards geboren. Ik vroeg een aantal illustratoren om mee te werken, en vroeg ze ook: welk kaartje had jij in je leven willen ontvangen of sturen? Zo ontstond er een steeds inclusievere wenskaartenlijn met kaartjes waar ik zelf nooit aan had kunnen denken.

Het leeft enorm! Ik startte een crowdfunding om dit project een goede kickstart te geven en daar kwamen zulke mooie reacties op. Ik hoor zo vaak dat mensen zich gezien voelen door de kaartjes, en dat is precies wat ik hiermee hoop te bereiken. Toen ik zelf ervoor koos om voortaan de voornaamwoorden ‘die’ en ‘diens’ te gebruiken had ik het onwijs fijn gevonden als iemand me daar door middel van een kaartje mee zou feliciteren. We passen nu eenmaal niet allemaal in het Hallmark-hokje en hopelijk zullen er met deze Inclusicards steeds meer mensen voelen dat zij ruimte verdienen.”

Meer info vind je op www.inclusicards.com.

Foto: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS