Vorige week brachten we je de beste fragmenten van Derek, een typetje van Catherine Tate dat ten stelligste bleef ontkennen dat hij gay is. Deze week is het tijd voor haar bekendste creatie: Nan.

Fans van Catherine Tate wachten met smart op de voor 2020 aangekondigde speelfilm over Nan, die helaas is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Nan verscheen wekelijks in de Catherine Tate Show van 2004 tot 2007, gevolgd door een kerstspecial in 2009 (Nan’s Christmas Carol) en een aantal specials onder de naam Catherine  Tate’s Nan.

Bejaardenflat met bloemetjesfauteuil
In de oerversie van de sketch kwam kleinzoon Jamie op bezoek bij Nan, die in een volgepropte bejaardenflat woonde en vanuit haar bloemetjesfauteuil de verschrikkelijkste dingen riep.

Als ze het ergens niet mee eens was, riep ze vanuit de grond van haar hart: “What a load of old shit!” Ook is ze in eerste instantie vaak aardig tegen mensen, maar dan breekt Nan door haar façade en schreeuwt ze: “What a fucking liberty!”

Vloekende zus
Hopelijk komt die film er alsnog. Jamie zal ook weer te zien zijn, die wordt gespeeld door Matthew Horne. Het zou leuk zijn als Sheila Hancock ook weer meedoet als haar evenzeer vloekende zuster June, die je hier onder ziet.  

Hier de leukste scènes met Nan en Jamie, die de grillen van zijn oma keer op keer over zich heen moest laten komen, hoe aardig hij ook bleef… Bijvoorbeeld in het eerste fragment, waarin zijn zus een baby'tje heeft gekregen, die volgens Nan 'ugly' en 'hairy' is, op een Freggel lijkt, een 'wonky eye' heeft en eruit ziet als 'een dikke harige elf die naar je ligt te gluren'. 

Backpacking
Of in fragment nummer vier waarin Nan denkt dat Jamie een vriend heeft. "Daar ben ik mee wezen backpacken." Waarop Nan zegt: "Dat hoeft niemand te weten!"