Muziek op vrijdag: Selena Gomez pakt Trump aan en Stevie Nicks is terug

Thank God It's Friday!

16 oktober 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Disney-sterren die politiek gaan bedrijven, dat zien we niet zoveel. Selena Gomez deelde deze week een Donald Trump diss-track met een video vol diversiteit. Er is meer nieuw werk, van Bebe Rexha, Rostam en… Stevie Nicks!

Bebe Rexha & Doja Cat – ‘Baby, I’m Jealous’

Roodgeverfd haar, aan elke vinger een andere kleur klauwnagel, een knalgele verenoutfit en van top tot teen behangen met sieraden, en dat is slechts één look van de dames die figureren in de video van Bebe Rexha en Doja Cat. De anderen zien er al net zo buitenissig uit. Als Bebe dan ineens verdwijnt, begint het lied. En daarmee verandert de set in een cartooneske seventies set en daarna ook nog in iets wat de pruiken- dan wel oertijd moet voorstellen. Leuk bedacht. Maar het slaat helemaal nergens op.

Fiorious – ‘Follow Me’

In de jaren negentig bracht Aly-Us de houseklassieker ‘Follow Me’ uit. 28 jaar nadat het origineel uitkwam, maakt Fiorious deze coverversie. Hij houdt het warehouse-gevoel in stand en maakte er een fraaie dansvideo bij.

Demi Lovato – ‘Commander In Chief’

Wie had ooit gedacht dat Disney-kindster van weleer Demi Lovato met een Trump diss track zou komen? Ze vindt dat de mensen genoeg hebben geleden onder het bewind van de Oranje Leider en zingt: “If I did the things you do, I couldn’t sleep.” De video is een ode aan diversiteit: een keur aan mensen trekt Demi playbackend voorbij.

Lauv & Conan Gray – ‘Fake’

Conan Gray heeft een Ierse vader en een Japanse moeder. Hij begon zijn muzikale carrière met een vlog over zijn leven op het platteland in Texas. Net als Lauv maakt hij muziek die wel wordt omschreven als ‘sad boy music’. Het duet dat ze hier zingen duurt nog geen drie minuten, maar er valt genoeg te zien in de video. Het zuurstokroze decor bijvoorbeeld, of de kleding met luipaardprints. Suikerzoet is het allemaal. Het vormt een fijn contrast met de tekst van het liedje: "You're so fucking fake."

Rostam – ‘Unfold You’

Rostam Batmanglij was bandlid van Vampire Weekend, maar besloot in 2016 dat hij voor zichzelf wilde beginnen. ‘Unfold You’ is een ongrijpbare ballad met een vrij bizar vervormde trompetsolo, vermoedelijk gespeeld op saxofoon. In de video is Hari Nef te zien, die in 2016 als model te zien was op de cover van Elle Magazine, en daarmee de eerste transgender persoon op een Britse glossy.

Portugal. The Man – ‘Who’s Gonna Stop Me’

In deze zwaar politieke video duikt ineens grappenmaker “Weird Al” Yankovic op, die we vooral kennen van z’n parodiecovers van bekende hits (waarvan ‘Eat It’, zijn versie van Michael Jacksons ‘Beat It’ het bekendst is. Hier slaat hij een serieuze toon aan in een gevoelige setting.

Stevie Nicks – ‘Show Them The Way’

Het laatste dat we van Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks zagen, was een gastrol in American Horror Story, waarin ze zichzelf speelde omdat een van de heksen uit het Coven-seizoen fan van haar was. Haar laatste solosingle stamt uit 2014 en nu is er uit het niets ‘Show Them The Way’ verschenen. In de tekst blikt ze terug op grote politieke gebeurtenissen die te maken hebben met vrijheid, die in de video worden ondersteund met politieke beelden.

Bennie Sings & Mac DeMarco – ‘Rolled Up’

Qua titel hadden we dit lied eigenlijk boven ‘Unfolded’ moeten zetten, maar goed… Bennie Sings is de Nederlandse Tim van Berkestijn, die hier een duet zingt met de Canadese singer-songwriter Mac DeMarco. Zijn muziek omschrijft DeMarco als ‘jizz jazz’, wat dat ook moge betekenen. ‘Rolled Up’ is een lekkere nazomer-jam.

Oneohtrix Point Never – ‘Long Road Home’

De voormalige zangers van Chairlift, Caroline Polachek, zong ooit barok klassiek. Nu is ze te horen op de nieuwe single van de experimentele geluidskunstenaar Daniel Lopatin, die opereert onder het pseudoniem Oneohtrix Point Never. Een duistere stop-motionvideo begeleidt sacrale klanken die overgaan in een synthballad met experimentele strijkarrangementen.

Annie - 'The Streets Where I Belong'

Vandaag verscheen na jaren eindelijk weer een nieuw album van Annie. Dark Hearts staat vol dromerige Twin Peaks-achtige sfeerpop, maar er valt ook nog genoeg uptempo te genieten. Maar altijd met een snik, zoals ook bij 'The Streets Where I Belong', waarop Annie het verlies van een grote liefde bezingt. Op een beat die lijkt op The Police' 'Every Breath You Take' en een melodie die hier en daar van David Bowie lijkt geleend. Maar Annie klinkt gelukkig nog altijd heel erg Annie.

Yungblud – ‘Cotton Candy’

Tot slot: nog meer luipaardprint. Zanger Yungblud verruilt halverwege de video van ‘Cotton Candy’ zijn tennisrokje voor een broek en matching naveltruitje. Let ook op de leuke drummer. En op de gezellige toiletjuf.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau