Recap

Drag Race Holland aflevering 5: Snatch Game

Let op: spoilers!

16 oktober 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

Deze week is het eindelijk tijd voor Snatch Game en doen de Drag Race Holland-kandidaten een pikante shoot.

Let op: dit artikel onthult wie er deze week naar huis wordt gestuurd.

Vorige week kwam Diva Mayday langs, was er een verwarrende dance challenge en moest Madame Madness naar koffers pakken en de competitie verlaten. Janey Jacké bekent dat ze zich 'heeft geïrriteerd' aan Madame Madness, maar is blij dat Madness empowered naar huis gaat. Ze doelt daarmee waarschijnlijk op die keer dat de groep Madness wijsmaakte dat ze beter haar signature baard kon scheren. Envy Peru is in haar nopjes dat ze vorige week voor de tweede keer won.

De volgende dag in de Werk Room vertelt Miss Abby OMG dat ze haar lipsyncs goed gaat voorbereiden. Janey gelooft niet in queens die vinden dat ze alleen in de top 3 terecht kunnen komen door steeds te lipsyncen, en wij eerlijk gezegd ook niet. Chelseaboy vraagt zich hardop af hoeveel lipsyncs Abby nog gaat overleven.

Janey vertelt dat hulpinstanties haar zeiden: wen er maar aan om in elkaar geslagen te worden.

Dan komt Fred de Werk Room binnen. Tijd voor een mini-challenge: alle kandidaten moeten naakt op de foto. Rotterdamse fotograaf Rob Jacobs doet zijn best om alle kandidaten op hun gemak te stellen. Envy Peru bekent dat ze onzeker is over haar lichaam, en zij is de enige die aanvankelijk poseert met een satijnen doek voor haar lichaam. Ze vertelt over een ex die haar zelfbeeld beschadigde. Uiteindelijk heeft Envy een doorbraak en poseert ze toch zonder doek. Janey wint de mini-challenge en mag binnenkort bij Rob Jacobs een shoot in full drag gaan doen.

Tijd voor de main challenge: Snatch Game! Hét programma-onderdeel waar menig Drag Race-fan naar uitkijkt. Iedereen herinnert zich nog de legendarische Snatch Game prestaties van Alaska, Jinkx Monsoon, Bob the Drag Queen en Ben de la Creme. Tijdens de voorbereiding voor de main challenge vertelt Janey dat ze het als gay jongen niet makkelijk had in Volendam: ze werd door zes jongens in elkaar geslagen. Schokkend om te horen dat hulpinstanties haar zeiden: wen er maar aan. En bedankt.

Carlo Boszhard schuift, ongetwijfeld vanwege het grote aantal persiflages dat hij deed in zijn programma De TV-Kantine, aan als jurylid bij de Snatch Game. Zoals dat iedere week wel het geval blijkt bij Drag Race Holland, worden we ook dit keer getrakteerd op een jurylid waarvan je als kijker denkt: wat dóé jij hier? In dit geval is dat vlogger Monica Geuze.

Fred van Leer Drag Race Holland

We zijn benieuwd welke instructies de kandidaten kregen voor Snatch Game: op één na kiezen ze allemaal voor mensen die uitsluitend bekend zijn in Nederland of België. Janey Jacké als Anny Schilder, Sederginne als Mega Mindy, Envy Peru als Patty Brard, Abby OMG als Michella Kox en Ma'MaQueen als Raven van Dorst. Alleen Chelseaboy kiest een internationaal bekend persoon: Joe Exotic, uit de Netflixdocuserie Tiger King. We zijn helemaal vóór een zo Nederlands mogelijk tintje in Drag Race Holland – we roepen al weken dat er uitsluitend op Nederlandse hits zou moeten worden gelipsynt – maar misschien is het bij Snatch Game toch verstandiger om mensen te persifleren die internationaal bekend zijn. Snatch Game komt nooit echt helemaal van de grond, maar zowel Envy Peru als Chelseaboy doen het leuk als resp. Patty Brard en Joe Exotic.

De volgende dag is het tijd voor de runway. Janey Jacké legt uit dat het thema 'split personalities' is, “Dus een half-half look”. Bijna iedereen interpreteert dat als een look waarbij één kant van het lichaam mannelijk en de andere kant vrouwelijk is. Ma'MaQueen identificeert zich als non-binair en doet daar dus niet aan mee: zij gaat voor een glam look en een duistere look. Ook Chelseaboy geeft een slimme twist aan de opdracht: zij beeldt Mystique van X-Men uit, die mid-transformatie is. De outfits van Ma'MaQueen en Chelseaboy worden niet begrepen door de jury. Carlo Boszhard vertelt dat als je het verhaal van je outfit moet uitleggen, je eigenlijk al te laat bent. Misschien moet hij eens een dagje meedraaien op de Gerrit Rietveld academie, waar je júíst beoordeeld wordt op het achterliggende verhaal van wat je gemaakt hebt. Het commentaar van de jury wordt in de montage erg afgeraffeld. Op zulke momenten is een speelduur van 49 minuten per aflevering – Amerikaanse Drag Race duurt meer dan een uur – toch niet helemaal toereikend. Ruth Jacott is er ook maar voegt behalve haar prachtige pruik niet veel toe.

De dames lipsyncen niet op een nummer dat we niet vaak in gaybars uit de speakers horen schallen.

Chelseaboy wordt genoemd als winnaar van Snatch Game, maar de runway wordt – voor de derde keer op rij – gewonnen door Envy Peru. Zij mag dit keer voor 1.000 euro winkelen bij Sofacompany. Hopelijk maakt ze niet teveel vlekken met de 24 liter glijmiddel van MisterB die ze vorige week won. Sederginne heeft haar week niet. Haar persiflage van Mega Mindy tijdens Snatch Game sloeg dood, en haar runwaylook – waarbij ze half Kermit de Kikker, half Miss Piggy is – komt ook niet echt uit de verf. Ze moet lipsyncen tegen Abby, die inmiddels voor de derde keer in de bottom zit. De twee lipsyncen op 'Girl' van Anouk. Weliswaar een Nederlandse knaller, maar níét een knaller die we in een gaybar uit de speakers horen schallen. Wat ons betreft een slechte keuze.

Over slechte keuzes gesproken: tegen alle verwachtingen in wordt niet Abby, maar Sederginne naar huis gestuurd! Deze eliminatie is wat ons betreft – op de eliminatie van Katya in seizoen zeven na – de meest onverdiende eliminatie van álle Drag Race-seizoenen tot nu toe. Gezien het resterende aantal afleveringen is de kans klein dat er eentje komt waarin eerder afgevallen kandidaten terugkeren. Dus op basis daarvan moeten we – helaas – onze top 3 bijstellen: Envy Peru, Janey Jacké en Ma'MaQueen.

Volgende week: een dating challenge? De échte Ryanne van Dorst! Familieleden op bezoek! Nikki Plessen moet huilen! En zien we daar Dannii Minogue in de jury, of is het wéér een of andere random vlogger met nul kennis van drag? We zullen zien!

Foto's: Vincent TV producties & Boris Meijer

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau