De Britse Leon Wenham adopteerde vorig jaar een jongetje dat nu vijf jaar oud is. Toen hij zijn zoontje wilde voorlezen, stuitte hij op het feit dat bijna alle gezinssituaties in kinderboeken zijn gebaseerd op standaard gezinnen met een vader en een moeder, die vaak ook nog allebei wit zijn.

Gevoelens en emoties
Als alleenstaande homoseksuele zwarte vader met een adoptiezoon zag hij zijn eigen situatie eigenlijk nergens terug. Dus besloot hij zelf een kinderboek te schrijven over een toepasselijk onderwerp: zijn eigen ervaringen met het adopteren van een kind, en welke gevoelens en emoties daarbij komen kijken.

Wenham wil met zijn boek kinderen (en hun ouders) al in een vroeg stadium laten wennen aan diversiteit. “Dit boek laat zien dat iedereen anders is en dat dit oké is. Mijn boek is voor alle kinderen en alle gezinnen.”  

Geen conventioneel gezin
Hij vertelt aan MailOnline: “Ik ben zwart en van Carribische afkomst. Ik herkende mezelf niet terug in kinderboeken die gaan over adoptie. Vaak gaan die boeken er ook over dat een adoptiekind ‘anders’ is, wat voor zo’n kind behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Mijn boek gaat over een jongen die niet terechtkomt bij een conventioneel gezin.”

Tot slot wil Wenham met zijn boek zwarte vaders in het zonnetje zetten. “Door de jaren heen hebben zwarte vaders een slechte reputatie gekregen, zelfs gezien vanuit de zwarte gemeenschap. Dat ik een alleenstaande, zwarte, homoseksuele vader ben, zie ik als iets positiefs. Het zou mooi zijn als zwarte gezinnen, alleenstaande zwarte mensen of de zwarte lhbtq-gemeenschap een adoptie zou overwegen als ze denken aan ouderschap.

Instagram
Wenham heeft zijn boek in eigen beheer uitgebracht. Interesse? Neem dan contact met hem op via zijn Instagram-account.

Luister hier naar een podcast over het boek.