Een wetswijziging maakt het mogelijk voor koppels om hun geregistreerd partnerschap om te laten zetten in een offiicële huwelijksakte. Dit heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International bekendgemaakt.

Huwelijk
Het is sinds 13 januari 2020 mogelijk voor mannenstellen en vrouwenkoppels mogelijk om een burgerlijk huwelijk aan te gaan. Het kerkelijk huwelijk volgde op 1 september dit jaar.

Voor die tijd besloten veel homostellen een geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan omdat ze nog niet met elkaar mochten trouwen. Nu kunnen ze dit via een kort administratief proces om laten zetten in een huwelijk.

Laatste stukje
De wetswijziging werd geïntroduceerd door de Noord-Ierse minister Robin Walker en gaat in op 7 december. Er zijn ongeveer duizend M/M- en V/V-koppels in Noord-Ierland met een geregistreerd partnerschap. Ze krijgen nu drie jaar de tijd om dit om te zetten naar een huwelijk.

Patrick Corrigan, directeur van de Noord-Ierse tak van Amnesty International noemt de wetswijziging ‘het laatste stukje van de puzzel. “Door deze wetswijziging wordt nu iedereen gelijk behandeld. Het is een dag om te vieren, omdat we hier lang voor hebben gevochten.”

29 landen
Er zijn nu 29 landen met huwelijksgelijkheid. Nederland was het eerste land dat het huwelijk openstelde voor mensen van hetzelfde geslacht, in 2001.

Bron: Attitude