Sinds de eerste coronamaatregelen is café ’t Mandje niet meer open geweest en er waren dus geen mogelijkheden om ook maar iets te verdienen. Op de website van haar kroeg schrijft Diana van Laar: “De boodschap van de overheid is: nachtclubs en kleine café’s en detailhandel zoeken het maar uit. Door halfslachtige maatregelen gaat dit ook nog even duren. Café ’t Mandje is al meer dan zeven maanden gesloten.”

Steun is niet toereikend
Ze vervolgt: “Steun is niet toereikend en komt maanden nadat betalingen gedaan moesten worden.Er is geen enkele mogelijkheid om omzet te maken. Dat hebben we tot nu toe uit kunnen zingen, maar de 1,5-meterregel, zonder verdere oplossingen, gaat nog even duren. Het is mijn eer te na, maar alle hulp is welkom.”

Van Laar is de nicht van oprichter Bet van Beeren, die de kroeg in 1927 overnam. Het werd een geliefde ontmoetingsplek voor lhbtq’s, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Beeren kwam er openlijk voor uit dat ze op vrouwen viel en in haar café was iedereen welkom. Zoenen mocht niet, maar mannen mochten op feestdagen wel dansen met mannen en vrouwen met vrouwen.

Heropening
’t Mandje sloot de deuren in 1983 vanwege de overlast van de heroïnehandel op de Zeedijk. Op 29 april 2008 ging de kroeg weer open, met een vrijwel exacte replica van het originele interieur, inclusief de afgeknipte stropdassen aan het plafond. 

En nu dreigt ‘t Mandje dus over de kop te gaan door de coronacrisis. Diana van Laar is daarom een inzamelingsactie gestart. Mensen die 't Mandje willen steunen kunnen geld overmaken via een Tikkie.

Bron: AT5