Recap

Drag Race Holland aflevering 7: Máxima the Rusical

Let op: spoilers!

30 oktober 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

Deze week laten de overgebleven kandidaten zien hoe het is om een queen te zijn in Máxima the Rusical, en draagt Nikkie Plessen een afzichtelijke pruik.

Let op: dit artikel onthult wie er deze week naar huis wordt gestuurd.

Vorige week moest iedereen huilen toen vrienden en familieleden van de kandidaten een drag make-over kregen, droeg Abby op de runway een outfit die je op Amazon.com voor nog geen 40 euro kunt kopen, en werd ChelseaBoy naar huis gestuurd.

De mini-challenge deze week is er een met poppen. We kennen deze challenge natuurlijk van de Amerikaanse Drag Race, maar daar worden poppen gebruikt die écht al een beetje op de kandidaten lijken. Niets van dat alles bij Drag Race Holland, waar het lijkt alsof iemand van productie 's ochtends op weg naar de studio nog even langs een Intertoys is gereden voor wat generieke poppen. Interessant detail: de pop die Abby moet voorstellen heeft een kleurtje, de pop die Envy Peru moet voorstellen niet.

Alweer een rare twist: de kandidaten mogen zelf bepalen wie de mini-challenge heeft gewonnen.

Janey doet tijdens de mini-challenge een leuke persiflage van Envy, Ma'MaQueen is wel erg kort in beeld met haar Abby-pop, Abby slaat de plank mis met haar Janey-pop en Envy maakt best wat goede grappen over Ma'MaQueen. En dan is er alweer een rare twist: de kandidaten mogen dit keer zelf bepalen wie de mini-challenge heeft gewonnen. Envy wordt met drie stemmen – inclusief eentje van haarzelf – gekozen.

Dan legt Fred uit wat de maxi-challenge is: de kandidaten zullen deze week de koningin van de Lage Landen vertolken in Máxima the Rusical. Omdat Envy de mini-challenge won, mag zij de rollen verdelen. Ze besluit dat Abby als eerst mag; zij speelt de jonge Máxima, of zoals de omschrijving luidt: 'Máxima is net 25 jaar, ze heeft een fles drank in haar hand'. Janey krijgt de rol van 'Máxima, de verleidster' toebedeeld. Zelf kiest Envy voor de rol van 'Máxima, de verloofde'. Voor Ma'MaQueen blijft de rol van 'Máxima, de koningin' over.

Drag Race Holland jury
Deze week nemen Roxeanne Hazes en Edsilia Rombley plaats in de jury.

Voor de repetities van Máxima, de Rusical zijn choreografen Gerald en Frank op komen draven en de looks van Frank laten de queens kwijlen. De dames leren om de beurt hun danspasjes, waarbij vooral veel van Janey gevraagd wordt: zij moet gaan tangodansen. Terwijl Envy repeteert bekokstoven Janey en Ma'MaQueen dat het tijd wordt om Envy naar huis te sturen. In your dreams, meiden!

De volgende dag maken de dames zich klaar voor de runway. Tijdens het opmaken klaagt Janey in de spiegel dat ze pas nog voor 300 euro in haar gezicht heeft laten spuiten – we gokken dat ze het hier over fillers heeft, niet over bijvoorbeeld een escort – maar dat haar gezicht desondanks alweer beweegt.

Fred loopt de runway op. We hopen dat iemand van styling en visagie na het opnemen van deze aflevering is ontslagen, want Freds make-up ziet er wel érg fake uit deze week, en Nikkie Plessen draagt een afzichtelijke pruik. De – gelukkig – nog steeds niet landelijk aangeslagen uitspraak 'bla bla bla, chocoladevla' wordt ook maar weer eens van stal gehaald. De gastjuryleden van deze week zijn Roxeanne Hazes en tweemalige Songfestivaldeelnemer Edsilia Rombley. Roxeanne staat al jaren bekend als ally en Edsilia weet dankzij haar schoonzus vast het een en ander over pruiken. Tijd voor Máxima, de Rusical.

'n Tikje fatphobic, Fred!

Fred kondigt de Rusical aan en legt uit dat Máxima uit Argentinië komt en dat haar vader een hoge pief was. Hij rept helaas met geen woord over hoe Máxima's vader vroeger hoogstpersoonlijk politieke tegenstanders uit vliegtuigen wierp. In dit eerste deel wordt Máxima door Abby overtuigend neergezet als een losbandige studente die wel houdt van een drankje en een sjansje. In de aankondiging van de tweede akte vertelt Fred over de tijd dat Máxima de 'net iets te dikke prins' Willem-Alexander ontmoet. 'n Tikje fatphobic, Fred! Janey rockt de tangopasjes en geeft een goede vertolking van Máxima de verleidster, die Wim-Lex een erectie probeert te bezorgen. Zouden Amalia, Alexia en Ariane eigenlijk ook een Videoland-abonnementje hebben?

De derde akte behandelt het beroemde tv-interview waarin Máxima – dit keer gespeeld door Envy – over haar aanstaande echtgenoot zei dat hij 'een beetje dom' was. Ook wordt hier het moment tijdens de koninklijke bruiloft nagespeeld, waarbij Máxima bij het horen van een Argentijnse fado een traantje wegpinkte. Ma'MaQueen speelt in de laatste akte Máxima als 'het verwende meisje dat meer wil' en een carrière in de Amerikaanse politiek ambieert. Ze doet dat met de energie van een afgepeigerde accountant. Jammer. Als we in gedachten houden dat dit het eerste seizoen van Drag Race Holland is, kunnen we Máxima, the Rusical een voldoende geven. Deze Rusical kan zich echter absoluut niet meten aan het niveau van de Rusicals in RuPaul's Drag Race. Daarvoor is de muziek nét niet goed genoeg, de tekst nét niet tongue-in-cheek genoeg en bevatten de choreografie en staging geen echte wow-momenten. Toch is de jury enthousiast.

Drag Race Holland Nikkie Plessen
Lieffie, nee.

Tijdens de runway moeten de vier halve finalisten drie looks presenteren: beachwear, cocktailjurk en evening gown, alledrie binnen thema 'rood, wit en blauw'. Tijdens de beachwearronde heeft Janey weer – heel slim – een stukje eigen merchandise mee, in de vorm van een handdoek met haar foto erop. Abby lijkt de cocktaildressronde niet helemaal begrepen te hebben en is verkleed als stewardess. De look van Envy tijdens de eveninggownronde is niet spectaculair, maar ze koos wel de juiste accessoires.

Als de kandidaten al hun outfits getoond hebben, vraagt Fred ze – voor de twééde keer dit seizoen – wie er deze week naar huis gestuurd moet worden. Envy en Janey noemen – terecht – Abby, omdat zij nog geen challenges heeft gewonnen en meerdere keren heeft moeten lipsyncen. Ma'MaQueen besluit Envy 'under the bus' te gooien omdat ze met Envy 'het minst geconnect heeft'. Abby zegt dat ze liever met z'n vieren naar de finale zou willen, en komt daar zowaar mee weg.

Fred maakt een onverwachte beslissing.

Eenmaal terug in de Werk Room vertelt Ma'MaQueen dat ze Envy hoog heeft zitten, maar dat ze met Abby en Janey al plannen heeft gemaakt om ná Drag Race samen dingen te ondernemen. Lekker belangrijk, Ma'MaQueen! Logischerwijs vindt Envy dat een slap excuus. Ook wordt Abby door de drie anderen nog even terechtgewezen omdat zij als enige niet wilde – of hoefde – te zeggen wie er volgens haar naar huis moet. Tijdens het juryoverleg twijfelt Fred. Ze vindt alle kandidaten even sterk. Uiteindelijk is Janey de winnaar, zij krijgt een waardebon van Nikkie Plessen. Gefeliciteerd, Janey. Nee, echt.

Ma'MaQueen en Abby moeten tegen elkaar lipsyncen op 'Stronger' van Kelly Clarkson. Ma'MaQueen doet dat met ongeveer hetzelfde energieniveau als bij de Rusical, en zelfs Abby, die dit seizoen al ontelbaar veel keren heeft laten zien een getalenteerde lipsyncer te zijn, bakt er niet veel van. Dan maakt Fred een onverwachte beslissing: ze mogen allebei door naar de finale. Ja joh, dat kan er ook nog wel bij in dit rommelige eerste seizoen.

Volgende week: de finale! De geëlimineerde kandidaten komen terug! We voorspellen dat Envy of Janey zal worden uitgeroepen tot Holland's Next Drag Superstar, en naar huis gaat met die práchtige jurk van Claes Iversen ter waarde van – allegedly – 18.000 euro.

Foto's: Vincent TV producties 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau