In het boek The Real Stanley Baxter, dat is geschreven door Brian Beacom, blikt de acteur terug op zijn leven. Sinds de dood van zijn vrouw Moira Robertson in 1997 leidde Baxter een teruggetrokken bestaan. Nu zoekt hij de publiciteit om te vertellen over zijn homoseksualiteit, die hij zijn leven lang zoveel mogelijk verborgen probeerde te houden.

Jarenlang getrouwd
Baxter, die in 1955 voor het eerst op het witte doek te zien was, speelde in tal van films en (comedy-)series die hier in Nederland nauwelijks bekend zijn. In de nieuwe biografie over zijn leven vertelt hij over zijn jarenlange huwelijk met Moira Robertson, waar hij vanaf het begin niet in geloofde.

Hij vertelt: “Zodra onze relatie serieus werd en zij me vertelde dat ze wilde trouwen, wilde ik een einde maken aan onze verhouding. Ik kon het haar gewoon niet aandoen. Moira was erg verdrietig en elke keer dat ik haar zag, keek ik in haar bedroefde ogen. Haar hart was gebroken.”

Het eerlijke verhaal
Daarom besloot Baxter haar het eerlijke verhaal te vertellen. “Ik vertelde haar over mijn voorkeur voor mannen en dat dit de reden was om de relatie te beëindigen. Ik zei: je hebt geen leven als je getrouwd bent met iemand die homoseksueel is.” Maar Robertson wilde hoe dan ook bij hem blijven. Sterker nog: als hij niet met haar wilde trouwen, dreigde ze van twee-hoog uit het raam te springen.”

Baxter had warme gevoelens voor haar en kon niet aanzien hoe verdrietig ze was. Dus trouwden ze met elkaar, en kreeg hij toestemming om mannen mee naar huis te nemen. In 1962 ging het mis, toen hij werd gearresteerd in een publiek toilet.

Grote leugen
Gelukkig voor Baxter werd hij vrijgesproken en kreeg hij een relatie met een Duitse accountant. Hij bleef met Robertson getrouwd tot aan haar dood. Nu zegt hij daarover: “Iedereen zou gek worden om te leven met zo’n grote leugen. Veel gays zijn prima tevreden over wie ze zijn en gaan goed om met hun seksualiteit. Maar ik niet. Ik heb nooit gay willen zijn en dat wil ik nog steeds niet.”

De laatste 25 jaar heeft Baxter als een kluizenaar geleefd in zijn Londense appartement, omdat ‘hij niet wilde worden gezien als iemand die ooit Stanley Baxter was’. Hopelijk komt er door het boek alsnog zoiets als een happy end in de laatste jaren van zijn leven.