Wie waren de mannelijke modellen uit George Michaels ‘Freedom’-video?

Vijf hunks uit de legendarische video uit 1990

04 november 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Het is alweer dertig jaar geleden dat ‘Freedom! ‘90’ van George Michael uitkwam. Er is nu een zogeheten 4D-versie verschenen op YouTube, dus in topkwaliteit. Een mooi moment om eens stil te staan bij de vijf mannelijke modellen die figureerden in dit stilistische hoogtepunt uit Michaels carrière.

Met ‘Freedom! ‘90’ wilde George Michael zich bevrijden van het juk van zijn platenmaatschappij en zijn gelikte imago en het was voor het eerst dat de zanger niet zelf te zien was in de bijbehorende video. In plaats daarvan trok hij een blik supermodellen open, die figureren in een sober verlichte mansion. Om te beginnen is hier de compleet gerestaureerde video, die maar liefst zesenhalve minuut duurt.

Je zag net beelden die richting film noir gaan en bijna gothic aandoen, met dank aan regisseur David Fincher. Die had al drie iconische video’s van Madonna op zijn naam staan, namelijk ‘Express Yourself’, ‘Oh Father’ en ‘Vogue’. Later zouden daar nog filmklassiekers als Alien 3, Seven, The Game, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button en Gone Girl bij komen (het is maar een greep uit zijn oeuvre).

Wereldberoemde vrouwelijke supermodellen
Over de video van ‘Freedom! ‘90’ zijn al hele verhandelingen geschreven. Die gaan veelal over de vijf wereldberoemde vrouwelijke supermodellen die hun opwachting maken: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington en Tatjana Patitz.

George Michael wilde deze dames graag in zijn video nadat hij ze had gezien op de cover van de Britse Vogue (editie januari 1990), waarvoor ze met z’n vijven waren vastgelegd door fotograaf Peter Lindbergh. De bedoeling was dat ze alle vijf de tekst van het lied zouden playbacken, maar dat bleek lastig: een goede lipsync is razend moeilijk, en zeker in close-up. Dus besloten de modellen de tekst dan maar hardop mee te zingen.

Minder beroemde mannelijke modellen
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat er ook vijf mannelijke modellen waren te zien in de video. Een daarvan is nog altijd model, een ander is uitgegroeid tot een wereldberoemde modefotograaf en een aantal is vrijwel direct na de ‘Freedom’-video weer uit de schijnwerpers verdwenen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Mario Sorrenti
Op een gegeven moment zie je hoe een man in boxershort door het beeld loopt, terwijl hij aan z’n kont krabt. Dat is Mario Sorrenti, tegenwoordig een veelgevraagde en wereldberoemde modefotograaf, maar destijds vond hij het doodeng om tussen al die supermodellen rond te lopen. Dus gaat de anekdote dat hij doodsbang in een busje bleef zitten wachten tot hij aan de beurt was. Hij was met zijn achttien jaar de jongste op de set. Op zijn Instagram-account is te zien welke beroemde modellen hij zelf zoal voor de camera heeft gehad.

Todo Segalla
Ook Todo Segalla’s outfit had niet veel om het lijf in de video, hij droeg een boxer en een hemd en had als rol: een lamp aan en uit doen. Na ‘Freedom’ heeft hij het nog een tijd geprobeerd als model en acteur. Zo was hij te zien in de tv-series Central Park West en Oz. Vorig jaar nog speelde hij een politieagent in een muziekvideo van Degenerates, ‘A Day To Remember’.

Scott Benoit
William Scott Benoit werd ooit aangesproken door een fan met de vraag: waar was jij te zien in de ‘Freedom’-video? Hij antwoordde dat zijn scène er voor het grootste deel is uitgehaald. Ook Benoit was een tijdlang model, op Facebook deelt hij een foto uit de oude doos waar hij samen met Naomi Campbell op is te zien. Een overzicht van zijn modellenwerk is te zien op Uomoclassico.com. Verder was hij te zien in Madonna’s ‘Justify My Love’-video en later ook nog in George Michaels andere supermodellenvideo, ‘Too Funky’.

Peter Formby
De meningen zijn een beetje verdeeld als het gaat om het model dat ondersteboven in een deuropening hangt te gymmen. Volgens deze website is het Todo Segalla (wat gezien zijn kapsel in de andere scènes niet klopt), maar volgens de schrijver van dit artikel over de modellen is het Peter Formby. Van alle mannen in dit lijstje is het minst bekend van Formby, dus het blijft gissen.

John Pearson
Degene die het grootste succes heeft gehad als model (en nog steeds heeft) is John Pearson. De scène waarin Pearson een sinaasappel eet is door hem zelf geïmproviseerd. Hij liet zich inspireren door een foto van acteur Paul Newman waarop hij te zien was in een deuropening. In de video draagt hij zijn eigen zwarte jack, dat hij nog steeds heeft. George Michael vroeg hem of hij voor niets wilde poseren, maar daar trapte Pearson niet in. Hij wilde net als de vrouwelijke modellen 20.000 dollar hebben. Dat werd uiteindelijk 15.000, maar dat is in ieder geval beter dan niets. Pearson is nog altijd model. Ook maakte hij een korte film, genaamd Today, I’m Brave. Hier een overzicht van zijn modellencarrière. En omdat hij de enige is met een Instagram-account vol selfies, een kleine selectie.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau