IDFA Queer Day 2020: deze films staan op het programma

Bekijk de films in de bios of online

04 november 2020, Winq redactie, 8 minuten

Tijdens het International Documentary Film Festival in Amsterdam is 23 november uitgeroepen tot de jaarlijkse Queer Day. Films zijn (hopelijk dan weer) in de bioscoop te zien, maar er is ook een online selectie. Hier een overzicht met alle films met een lhbtq-thema.

Programma

Programma 23 november EYE 1
15:00 uur: Queer Day Shorts (Let My Body Speak, Son of Sodom, Unforgivable)
18:00 uur: Let My Body Speak & Silent Voice
21:00 uur: Showgirls of Pakistan

Programma 23 november online
16:00 uur: Queer Day Shorts (Let My Body Speak, Son of Sodom, Unforgivable)
18:45 uur: Let My Body Speak & Silent Voice
21:00 uur: Showgirls of Pakistan

Over de films

Let My Body Speak
United Kingdom - 2020 - Madonna Adib - 10 min.
English
In dit korte egodocument van Madonna Adib staat haar lichaam centraal. Een lichaam dat al opgroeiend in Damascus naar meisjes verlangde, dat ongewenst borsten kreeg en dat werd bestraft omdat het zich niet voegde naar het regime. Iedere schooldag kreeg Adib slaag; ze weigerde op tijd te zijn voor het ochtendappèl waar leerlingen leuzen moesten scanderen ter meerdere glorie van de Ba’athpartij. In voice-over vertelt Adib over het trauma dat haar niet alleen fysiek maar ook mentaal beschadigde. Voor meer informatie klik hier.

Son of Sodom
Colombia, Argentina - 2020 - Theo Montoya - 15 min.
English
Camilo Najar stond in de queer scene in Medellín en op social media bekend als ‘Son of Sodom’. In 2017 deed hij auditie voor de hoofdrol in de nieuwste film van Theo Montoya. Voor de camera vertelde Camilo eerlijk over zijn leven, zijn seksualiteit, zijn experimenten met drugs en de dood die hij niet vreest. Een week later stierf hij op 21-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne.

Voor meer informatie klik hier.

Unforgivable
El Salvador - 2020 - Marlén Viñayo - 36 min.
English
Hoewel hij van top tot teen onder de tattoos zit, heeft Geovanny een zachte, bijna kinderlijke uitstraling. Maar als hij vertelt hoe hij op zijn twaalfde bij de Barrio 18-bende ging als lid van een moordeenheid waar het afmaken van rivalen een sport was, wordt dat beeld ruw weerlegd door de gruweldaden die hij beschrijft. Met compassie toont deze korte film hoe hij met andere gays in een aparte cel leeft, afgeschermd van de rest van de gedetineerden.

Voor meer informatie klik hier.

Bijzonder dit jaar is Queer Day Shorts slot, met drie sterke korte films uit de hele wereld over zoektocht naar eigen identiteit.

Silent Voice
France, Belgium - 2020 - Reka Valerik - 51 min.
English
Khavaj, een jonge Mixed Martial Arts-vechter uit Tsjetsjenië, zit ondergedoken in België. Sinds zijn broer erachter is gekomen dat hij homo is, moet hij vrezen voor zijn leven. Door alles wat hij heeft meegemaakt is hij zodanig in shock dat hij zijn stem kwijt is.

Voor meer informatie klik hier.

Showgirls of Pakistan
Pakistan, Canada, United States - 2020 - Saad Khan, Anam Abbas - 106 min.
English
Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag voor Afreen, Uzma en Reema, drie danseressen uit de provincie Punjab in Pakistan. Hoewel ze vele fans hebben – zowel in de zalen waar ze optreden als online – wordt hun vorm van broodwinning als een schande gezien door een meerderheid van de Pakistaanse samenleving. De vrouwen zijn mujra-dansers; een eeuwenoud maar tegenwoordig als vulgair beschouwd genre.

Afreen danst vooral in theaters, Uzma wordt door haar manager naar privéfeesten gestuurd (vaak in het buitenland, zoals Dubai) en transgender Reema komt na een succesvolle carrière op het podium steeds moeilijker aan de bak. Alle drie hebben ze te maken met vooroordelen, strenge censuur en een uitermate vrouwonvriendelijk klimaat. Het belet ze niet voor zichzelf op te komen.

Voor meer informatie klik hier.

Andere films in het IDFA-programma

Niet op Queer Day maar wel lhbtq-gerelateerd:

The Night Flowers
Met veel warmte en oog voor detail volgen Omar Robles en Eduardo Esquivel een groep jonge Mexicaanse transgenders en homo’s die zichzelf ‘Las flores de la noche’ noemen. In hun conservatieve, dorpse omgeving proberen ze zowel een plaats te verwerven in de gemeenschap als vast te houden aan hun vaak zwaarbevochten identiteit.

Voor meer informatie klik hier.

Socks on Fire
In deze lyrisch vormgegeven, autobiografische documentaire barstensvol gemengde gevoelens gaat Bo McGuire terug naar zijn geboorteplaats Hokes Bluff, Alabama. In homemovies uit zijn jeugd ziet hij een gelukkige familie. Maar na de dood van zijn geliefde grootmoeder is dat geluk uit elkaar gespat. McGuire voelde altijd een sterke band met zowel zijn vrijgevochten tante Sharon als met zijn speelse oom John, de dragqueen van de familie. De tragiek wil dat Sharon homofoob werd en John uit oma’s huis heeft gezet. Hoe kon dat gebeuren? Beste documentaire op het Tribeca Film Festival.

Voor meer informatie klik hier.

Things We Dare Not Do
Het arme Mexicaanse dorpje El Roblito ligt op een schiereiland aan de Atlantische Oceaan en lijkt voornamelijk bewoond door kinderen; de meeste volwassenen werken buiten het dorp. Tiener Ñoño is misschien te oud om nog met de prepuberale dorpsjeugd te spelen, maar hij vertoeft graag onder hen. Vrolijk duikt hij met de jongens in het water en heupwiegend studeert hij met de meisjes een choreo in. Maar soms, als het donker is, zondert hij zich af om zijn wenkbrauwen te verven en een jurkje aan te trekken.

Voor meer informatie klik hier.

5 Houses
Bruno Gularte Barreto groeide op in Dom Pedrito, een stadje in het uiterste zuiden van Brazilië. Zijn moeder overleed toen hij acht was, zijn vader vijf jaar later. Twintig jaar later keert Barreto, inmiddels fotograaf en filmmaker, terug naar de plek waar hij zijn jeugdherinneringen achterliet – opgeslagen in een paar oude dozen in de schuur van zijn grootvader.

Voor meer informatie klik hier.

Overige informatie

OUTtv is mediapartner van de dag en Mama Cash is partner van de dag. Mama Cash gaat de online screening van Let My Body Speak & Silent Voice co-hosten.

Raul Nino Zambrano -Senior Programmer- IDFA is de moderator tijdens de Q&A’s met de makers.

Houd voor de meest recente ontwikkelingen en data kaartverkoop de website van IDFA in de gaten.

Coverbeeld: still uit Silent Voice

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau