Welke liedjes lijken allemaal op ‘Kings & Queens’ van Ava Max?

Waar ken je dat deuntje ook alweer van?

06 november 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

De eerste keer dat je het refrein hoort van de Ava Max-hit ‘Kings & Queens’, denk je meteen: waar ken ik dat ook alweer van? De meeste mensen schiet een jarentachtig-hit van Bon Jovi te binnen, ‘You Give Love a Bad Name’. Maar er zijn nog heel veel meer liedjes die een min of meer soortgelijk refrein hebben. Een overzicht.

Ava Max – ‘Kings & Queens’

Laten we beginnen met het lied van Ava Max zelf. Het is een anthem voor alle queens in de wereld die zich alleen voelen:

“To all of the queens who are fighting alone
Baby, you're not dancin' on your own"

En even verderop zingt ze dingen als “But if I had one, it'd be bigger than yours”. De track is mede geschreven door Desmond Child, die al een scala aan hits op zijn naam heeft staan, waaronder de grootste van Bon Jovi.

Bon Jovi – ‘You Give Love a Bad Name’

En laat Bon Jovi’s 1986-hit nou ook zijn geschreven door Desmond Child. Grappig toch, dat de man na 34 jaar ineens met min of meer dezelfde melodie op de proppen komt. Oké, het is geen letterlijke kopie van de bladmuziek, maar het komt redelijk in de buurt.

Bonnie Tyler – ‘If You Were a Woman (And I Was a Man)’

Maar ook Bon Jovi’s ‘You Give Love’ was niet geheel origineel. Het is wederom Desmond Child die hier opduikt als schrijver van deze single van Bonnie Tyler, ook uit 1986. Het schijnt dat Desmond niet tevreden was over de promotie van de single van Bonnie (het werd geen hit), dus besloot hij het lied in een iets ander jasje te steken en aan Bon Jovi te geven. Kijk vooral naar deze fantastisch gedateerde video.

Ankie Bagger – ‘Where Were You Last Night’

Over gedateerd gesproken: speel ‘Where Were You Last Night’ van de Zweedse zangeres met de prachtige achternaam Ankie Bagger eens af? Dit lied werd een bescheiden hit in haar moederland, in 1989. Leuk om te weten: NIghtwish, met die fantastische Nederlandse zangeres Floor Jansen, coverde het in 2004. Hier beide versies onder elkaar.

Riccardo Fogli – ‘Alla Fine di un Lavoro’

Weer een stuk ouder is dit lied uit 1980. Het is niet onwaarschijnlijk dat de melodie, die je nu al een paar keer in een telkens iets andere vorm hebt gehoord, in het collectief geheugen is terechtgekomen dankzij Georg Friedrich Händel, die in totaal meer dan 610 werken heeft gecomponeerd, waaronder zijn Passacaglia voor Piano, dat deze melodie bevat.

Nog meer voorbeelden

Je ziet: de melodie duikt overal op. Verstopt in de progrock van Styx, in de nineties house van T.H. Express, Japanse tienerpop, een game en in de metal van Iron Maiden. En kijk ook even naar de Russische band Стелла (Stella), die een poging doet tot hardrock.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau