Den Haag staat stil bij geweld tegen trans personen

Leestijd: < 1 min

‘Transgender personen in Nederland worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.’ Dat staat op posters die de gemeente Den Haag deze week laat zien. Met de poster vraagt de gemeente aandacht voor geweld tegen transgender personen. 

De posters zijn een initiatief van Transgender Netwerk Nederland (TNN). ‘Geweld tegen trans mensen komt veel voor in Nederland,’ zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. ‘Ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.’

Rapport
De cijfers komen uit het rapport Overal op je hoede, over geweld tegen trans personen in de openbare ruimte, online en thuis. ‘Elke dag vieze blikken, bespuugd, uitgescholden en in elkaar geslagen. Eén keer met een gebroken fles waar ik nog steeds littekens van heb,’ vertelt een van de respondenten. ‘Tot twee keer toe is mijn pruik van mijn hoofd gerukt en vernield. Inmiddels ga ik nog maar weinig in de buurt over straat,’ zegt een ander.

De Haagse wethouder Bert van Alphen vindt dat dit geweld moet stoppen. ‘Net als iedereen hebben trans personen behoefte aan ruimte en begrip voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om het gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken,’ aldus de wethouder.
 
Regenboogvlag
Met de regenboogvlag voor het Haagse stadhuis vraagt Van Alphen aandacht voor transfobie en de emancipatie van transgender personen. In de beleidsnota ‘Queer in Den Haag; veilig, zichtbaar en geaccepteerd’ besteedt de wethouder extra aandacht aan transgender personen.

TNN-voorzitter Berghouwer is blij met de acties van de gemeente Den Haag. ‘Stappen tegen het geweld zijn hoognodig,’ zegt hij. Daarom zijn we blij dat Den Haag zich inzet en samen met ons aandacht vraagt voor de veiligheid van trans mensen.’

Transgender Gedenkdag
De campagne voor veiligheid vindt plaats in de week vóór de Transgender Gedenkdag op 20 november. Jaarlijks worden rond deze dag wereldwijd mensen herdacht die zijn vermoord om hun transgender-zijn. Dit jaar weten we dat van 350 personen, volgens het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe. Maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, want veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert.

De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Dit jaar zijn er onder andere herdenkingen in Den Haag, Zwolle en Amsterdam. Ze zijn ook via livestream te volgen.  

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS