Martien Meiland is tegenwoordig elke dag op tv. Is het niet in een aflevering van Chateau Meiland, dat tot voor kort twee avonden per week werd uitgezonden, dan wel met zijn reclame voor de Vriendenloterij (waarmee hij overigens is genomineerd voor een Loden Leeuw als Irritantste BN’er in een Reclame).

Kijkcijferhit
Dan is er nog Martiens deelname aan Ranking the Stars, afgelopen zomer. En vergeet ook Wie van de Drie niet, dat op zondagavond een kijkcijferhit is op SBS6. Ook presenteerde hij de rommelzolderspullenshow Cash or Trash en is hij naast Jan Versteegh te zien in Bingo! De 100.000 Euro Quiz.

Vergeten we nog bijna dat er vorige maand een biografie over zijn leven is verschenen die het inmiddels tot de eerste plaats van de Bestseller Top 60 heeft geschopt. Tot slot noemen we nog even de wijnlijn van Martien en de Alibaba-kledinglijn waarmee dochter Maxime aan de weg timmert.

Chateau Marillaux
Voor wie Chateau Meiland niet kent: de kijker volgt het reilen en zeilen van vader Martien Meiland, moeder Erica Meiland, dochter Maxime en kleindochter Claire terwijl zij gasten ontvangen in hun bed and breakfast, Chateau Marillaux genaamd. In de eerste drie seizoenen is te zien hoe ze hun chateau verbouwen, hun gasten in de watten leggen en onderling de hele tijd kibbelen. Het leverde ze in 2019 de Gouden Televizier-Ring op.

Momenteel is het vierde seizoen op tv te zien, gevolgd door maar liefst vier kerstspecials in december 2020. Aan het begin van het seizoen zit ook Chateau Marillaux middenin de coronacrisis, dus doet de familie wat ze altijd doen: iets bedenken om te kunnen verbouwen. Intussen zetten ze het chateau te koop en maken ze plannen om te remigreren naar Nederland.

Boerderij
De familie is inmiddels teruggekeerd naar Nederland, waar het verbouwen van voren af aan begint: ze hebben een boerderij gekocht in Hengelo. Martien en Erica zijn ooit gescheiden omdat Martien op mannen valt, maar later hertrouwden ze.

In Hengelo hebben Martien, Erica en Maxime ieder hun eigen woon-unit op de boerderij. Ookal wonen ze apart bij elkaar, er is altijd een moment voor hun gezamenlijke hobby: wijnen, wijnen, wijnen!

Ik Vertrek
Voor de Meilandjes begon het tv-avontuur eigenlijk met hun deelname aan Ik Vertrek in 2007. In dat programma worden Nederlanders gevolgd die in het buitenland (meestal) een bed & breakfast beginnen, met alle beginnersellende die daarbij komt kijken.

De familie Meiland werd in deze aflevering opgevoerd als de familie Renkema en de aflevering begint al meteen in de eerste scène met een blik van herkenning voor de vaste kijkers van Chateau Meiland: Martien biedt twee vaste klanten van zijn woonwinkel een heerlijk glaasje wijn aan.

Chateau de la Brosse
Verder is het leuk om te zien dat Erica’s moeder een vrij prominente rol speelt in de aflevering en ook dat dochters Montana en Meiland nog twee kleine meisjes zijn. Destijds hielden Martien en Erica het twee jaar vol op hun Chateau de la Brosse. Op Youtube staat ook de terugblik-aflevering, waaruit blijkt dat met name Erica heimwee heeft naar Nederland.

De Ik Vertrek-aflevering van de Meilandjes werd in 2015 herhaald, in het kader van het tienjarige bestaan van het programma. Of dat de trigger was voor de familie om het opnieuw te proberen? Wie weet. Maar deze keer namen ze het heft in eigen hand en boden het format van Chateau Meiland aan bij de verschillende tv-zenders. RTL Nederland liet de familie aan zich voorbij gaan, maar Talpa hapte toe, waardoor SBS nu een kijkcijferkanon van jewelste in huis heeft.

Hier onder bekijk je de twee Ik Vertrek-afleveringen met de familie Meiland direct achter elkaar.