Organisatie IHLIA heeft een bijdrage geleverd aan Het Geheugen van Nederland, dat vorige week is gelanceerd. Fotoarchieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken.

Sporthelden
IHLIA zal aan de hand van thema's met de lhbtq-verhalen bijdragen aan het collectieve geheugen van Nederland. Een van de thema’s is sporthelden. In de IHLIA-sectie vind je een selectie van de materialen van de Gay Games, waaronder een compilatiefilmpje van dit grootste lhbtq-sport- en cultuurevenement ter wereld.

De Gay Games 1998 waren de vijfde editie van dit evenement en vond plaats van 1 tot 8 augustus 1998 in Amsterdam. Aan dit sportevenement deden ruim 14.000 deelnemers uit de hele wereld mee. Dat zijn meer deelnemers dan bij de Olympische Spelen.

Zichzelf zijn
Veel van deze homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender sporters werden in hun leven in de reguliere sport geconfronteerd met vormen van uitsluiting en discriminatie. Op de Gay Games konden ze sporter zijn én zichzelf.

Een hoogtepunt was de openingsceremonie in de Amsterdam ArenA die op televisie bekeken werd door bijna een miljoen kijkers. Het kippenvelmoment tijdens het deelnemersdefilé met landenbordjes was die ene deelnemer uit Iran. De enige uit zijn homofobe land die als homoseksueel naar Amsterdam was gekomen om te sporten. Een heuse sportheld. 

Compilatie
Bekijk hier een compilatie van beelden van de Gay Games 1998. Op de website van IHLIA vind je meer documenten uit het archief van de organisatie, dat in totaal meer dan 21 strekkende meter beslaat.