“Het is in deze tijd zo belangrijk om de ándere pandemie niet te vergeten”

Aids Healthcare Foundation lanceert campagne

Leestijd: < 1 min

Op Wereld Aids Dag lanceert de Aids Healthcare Foundation dit jaar de campagne 'Aids: The other pandemic'. De organisatie hoopt zo de wereld eraan te herinneren dat zelfs in deze tijd hiv en aids nog steeds een van de meest dodelijke ziekte uit onze geschiedenis is, die nog altijd onze aandacht verdient.

Hoewel hiv/aids goed behandeld en voorkomen kunnen worden, leven 38 miljoen mensen wereldwijd nog steeds met hiv. Er komen jaarlijks 1,7 miljoen nieuwe besmettingen bij, en jaarlijks sterven naar schatting 690,000 mensen aan de gevolgen van hiv/aids. Zo'n 12,6 miljoen mensen met hiv/aids hebben nog steeds geen toegang tot de benodigde medicatie.

“COVID-19 is voorpaginanieuws en heeft wereldwijd gemeenschappen geraakt. Maar we moeten niet vergeten dat hiv/aids als meer dan dertig jaar woedt” vertelt Terri Ford, Chief of Global Advocacy and Policy bij AHF. “Het is buitengewoon belangrijk dat wereldleiders ook aandacht blijven houden voor hiv en aids. Niet alleen op Wereld Aids Dag, maar ook daarna.” AHF blijft zich inzetten om nieuwe hiv-infecties terug te dringen, onder andere door het bieden van laagdrempelige, gratis hivtests.

De verhalen van deze vier community leaders onderstrepen waarom hiv/aids nog altijd onze aandacht verdient.

“Ik ben activist op het gebied van rechten voor de trans gemeenschap, trans sekswerkers en trans mensen met hiv. Ik hoorde op m'n twintigste dat ik hiv heb. Destijds woonde ik in New York, en daar kreeg ik de diagnose. Toen realiseerde ik dat ik hier de rest van mijn leven mee zou moeten dealen. Nu er met Covid-19 een nieuwe pandemie is, zie ik als sekswerker parelellen met de tijd dat hiv/aids net nieuw was. Er is wéér onzekerheid: hoe kun je jezelf ertegen wapenen, en wat kun je het beste toen als je toch met Covid-19 in aanraking komt? Hoe beschermen we mensen die binnen hun community al kwetsbaar waren, mensen die met discriminatie en racisme te maken hebben? Wederom is er angst rondom fysieke intimiteit. Maar seksualiteit laat zich niet onderdrukken. Seks verdient aandacht. We moeten kijken of er toch een manier is om seks met plezier te beleven, ook in deze situatie. En hopelijk is déze pandemie snel weer voorbij.”

- Dinah Bons, Trans United Europe

Dinah Bons
Dinah Bons

“Ik ben al jaren ambassadeur voor de Aids Healthcare Foundation. Ik probeer daarin iedereen die van vrijheid houdt te vertegenwoordigen, zowel op sociaal als seksueel gebied. Ik was ongeveer tien jaar oud toen ik voor het eerst over hiv hoorde. Oud genoeg om het journaal te kijken met mijn familie. Dan ging het over kinderen in Afrika, en hun moeders, die doodgingen aan een mysterieuze ziekte die zich over de hele wereld verspreidde. Pas toen Freddie Mercury in 1991 aan aids overleed, kwam het voor mij veel dichterbij. Op m'n achttiende had ik een date met een superleuke jongen in Amsterdam. Ik ging een weekend naar hem toe. Hij zei dat hij me iets belangrijks wilde vertellen: dat hij hiv heeft. Direct daarna vroeg hij of ik naar huis wilde. Ik zei van niet; ik wilde er voor hem zijn. Ik wilde weten hoe het voor hem was om met hiv te leven. Dat verraste hem, vanwege het stigma waarmee veel mensen die hiv hebben te maken krijgen.
Ik zie wel paralellen tussen Covid-19 en hiv/aids. Het zijn allebei ziekten waarvan veel mensen aanvankelijk dachten dat ze er zelf nooit mee te maken zullen krijgen. Maar Covid-19 komt voor veel mensen steeds dichterbij, langzamerhand kent iedereen wel iemand die Covid-19 heeft of had. Dat is met hiv/aids denk ik ook zo. Daarom is het belangrijk om de ándere pandemie die nog steeds speelt niet te vergeten. Hiv en aids zijn er nog steeds.”

- Snorella, AHF Europe Ambassadeur

Snorella
Snorella

“In mijn gemeenschap in Ghana is het nog steeds moeilijk om over veilige seks te praten. Er leeft erg veel stigma. Toen ik naar Nederland verraste het me dat er zo openlijk over het onderwerp werd gesproken. Ik was helemaal niet gewend dat mensen zich zo vrij voelden. Ik heb het idee dat men zich veel minder zorgen maakt om hiv. Op dit moment is men überhaupt veel meer bezig met Covid-19. Maar we moeten de strijd tegen hiv niet uit het oog verliezen. Er is nog zoveel werk te verrichten. En hoewel veel zorgverleners zich nu ook – terecht - bezighouden met Covid-19, vind ik dat we het als community verplicht zijn om hiv ook nog steeds onder de aandacht te brengen.”

- Veronica van de Kamp, Stichting GAM

Veronica van de Kamp
Veronica van de Kamp

"Ik ben oorspronkelijk afkomstig uit Libanon, en ben ook actief voor de organisatie Secret Garden. Zij ondersteunen lhbtq-nieuwkomers en lhbtq's met een migrantenachtergrond. Ik ben zelf hiv-positief. In het begin had ik geen idee wat hiv was. Ik had alleen gehoord over aids, en dat je daar dood aan kon gaan, dus wat ik zelf ook bang om dood te gaan. Later leerde ik dat je hiv met medicijnen heel goed onder controle kunt krijgen. Een of twee dagelijkse pillen is voldoende. Mensen met hiv krijgen vaak met stigma te maken, vooral als ze bij de lhbtq-gemeenschap horen. Dan wordt vaak gezegd dat je het aan jezelf te danken hebt, of dat God je hiermee probeert te straffen. Ik kom zelf uit een conservatieve, religieuze gemeenschap en daar leeft een enorm taboe op seksualiteit. Ik vind het enorm belangrijk dat we ons bewust blijven van de uitdagingen die er nog zijn in de strijd tegen hiv. Ik denk dat er parelellen zijn tussen hiv en Covid-19: in beide gevallen is het belangrijk dat je de juiste kennis tot je neemt, zodat je de juiste voorzorgsmaatregelen kunt nemen.””

- Elias Karam, Stichting Secret Garden

Elias Karam
Elias Karam

Meer info over de campagne van de Aids Healthcare Foundation vind je op www.gratishivtest.nl.

Foto's: Leon Hendrickx

Powered by Labrador CMS