Frédéric François Chopin werd geboren in Polen en heet eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin. Hij leefde van 1810 tot 1849 en stierf vermoedelijk aan de gevolgen van tuberculose in Parijs. De componist liet een oeuvre na dat bijna geheel bestaat uit composities voor solopiano.

Excentrieke barones 
Over het privéleven van Chopin is minder bekend. Hij onderhield een stormachtige relatie met de excentrieke barones en schrijfster Aurore Dudevant die zich het liefst in mannenkleren hulde en bekend was onder de naam George Sand. Nu blijkt dat Chopin ook lonkte naar échte mannen, zo lieten onderzoekers weten aan de Britse krant The Guardian.

De Zwitserse muziekjournalist Moritz Weber heeft de lockdown gebruikt om brieven van Chopin te bestuderen. Hij kwam erachter dat die ‘een stortvloed aan liefdesbetuigingen’ bevatten die waren gericht aan mannen. Hij maakte zijn bevindingen bekend in een Zwitserse radioshow met de naam Chopins Mannen, en volgens Weber zijn die liefdesverklaringen later expres verkeerd vertaald.

Dekmantel
In een van de brieven schrijft Chopin dat zijn liefdesaffaires met vrouwen een ‘dekmantel waren voor verborgen gevoelens’ en elders zinspeelt hij op het hebben van seks in openbare toiletten.

In een brief aan een schoolvriend schreef hij: “Je houdt er niet van om gezoend te worden, maar sta mij toe dit vandaag te doen. Je moet betalen voor de stoute droom die ik vannacht over je had.” Ook schreef Chopin minstens 22 breiven aan dezelfde vriend, Tytus Woyciechowski die vaak begonnen met ‘my dearest life’, vrij vertaald met ‘mijn liefste leven’ en die Chopin ondertekende met ‘geef me een kus, liefste minnaar.’

Verwarring
Eerder stelde de Engels-Canadese biograaf Alan Walker dat dit geen homo-erotische liefdesbrieven waren, maar het gevolg waren van ‘psychologische verwarring’. In zijn boek uit 2018, Fryderyk Chopin: A Life and Times, zegt hij dat Woyciechowski niet meer was dan een boezemvriend.

Daar staat tegenover dat Chopin zijn ideale vrouw omschrijft met de mannelijke van het Poolse zelfstandige naamwoord. Ook is er geen bewijs dat Chopin serieuze relaties had met vrouwen. Weber vertelt aan The Guardian dat Chopin een romanticus was die geen onderscheid maakte tussen mannen en vrouwen, als het aankwam op zijn liefdesleven.

Verdacht
Weber zegt dat hij het verdacht vindt dat er cruciale brieven ontbreken. Hij wil niet met zijn vinger naar het conservatieve Poolse instituut wijzen dat Chopins brieven beheert, maar hij vermoedt dat er ergens in de geschiedenis brieven zijn ‘gecorrigeerd’.

Volgens Weber helpt het uitvogelen van Chopins seksualiteit bij het begrijpen van zijn muziek. In een brief aan Woyciechowski schreef hij: “Ik vertrouw mijn piano de dingen toe die ik soms tegen je zou willen zeggen.” Weber besluit: “In zijn muziek kon Chopin zich volledig uiten, want pianomuziek bevat geen woorden.”

Geschiedvervalsing
Het zoekwerk van Weber heeft Polen inmiddels ook bereikt. Verschillende Poolse kranten hebben erover bericht en suggereren dat het juist Weber is die geschiedvervalsing pleegt. Een woordvoerder van het Fryderyk Chopin Instituut in Warschau zegt dat die homo-erotische taal nu eenmaal werd gebezigd in de tijd van de Romantiek en in de welgestelde kringen waarin Chopin verkeerde.

Directrice Rose Cholmondeley van de Britse Chopin Society houdt liever in het midden of Chopin gay was of niet. Aan CNN vertelde ze: “Chopin is een symbool voor Polen. Maar je hebt daar nu een regering die absoluut anti-gay is en wie weet wat ze verzinnen als blijkt dat Chopin homo was. Als iemand een icoon is, worden heel veel zaken onzichtbaar gemaakt.”

Beeld: Creative Commons