“Hello possums!” Met die tekst begroette Dame Edna wekelijks haar publiek en de kijkers thuis. In The Dame Edna Experience ging ze steevast gehuld in een glitterjurk, behangen met sieraden, op haar hoofd haar kenmerkende paarse sixtiespruik en tot slot een bril waarvoor prinses Juliana zich destijds had omgedraaid in haar Soestdijkse paleis.

Madge, the badge!
Dame Edna presenteerde haar show zogenaamd vanuit haar enorme mansion in Beverly Hills, en arriveerde in een helikopter waarmee ze ook al zogenaamd de hele wereld was overgevlogen. Na het uitwisselen van wat huishoudelijkheden met orkest en publiek introduceerde ze haar assistent: Madge Allsop, het bruidsmeisje van Dame Edna dat ze had laten overkomen uit Australië. De grap was dat Madge, die de gasten een badge mocht aanreiken, hoogbejaard was en helemaal niets zei.

Terwijl Madge met een uitgestreken smoelwerk plaatsneemt op een stoel, regent het beledigingen uit de mond van Dame Edna. “Wat is dat voor jurk? Gevonden in de emmer van een glazenwasser?” Waarom ze Madge niet wegstuurt, weet ze zelf ook niet. “Ach, ze hoort erbij. Ze is eigenlijk een soort knuffeldekentje. Maar je zult mij niet gauw aan d’r puntjes zien sabbelen, ’s nachts.” 

Foeilelijke bromelia
In de onderstaande aflevering zijn onder meer Larry Hagman, Bea Arthur, Mel Gibson en Cher te gast. Die laatste komt als eerste op, met in haar handen een enorme bromelia. Die neemt Dame Edna op geheel eigen wijze in ontvangst: “Die vind ik exotisch, apart, decoratief en foeilelijk. Dit is ’t lelijkste prul uit moeder natuurs zwijnestal.” Om de plant vervolgens bovenop Madge te pleuren.

Dan blijkt dat Dame Edna’s hele mansion volstaat met bromelia’s, die ze namen van bekende acteurs heeft gegeven. “Robert de Niro, kleine Jodie Foster, Julia Roberts… Ondanks die ontbladeringsmiddelen willen ze maar niet dood.” Vervolgens reikt Madge de badge aan met Chers naam erop. “Nu kunnen onze dove kijkers ook zien wie je bent.”

Barrie Humpries
Voor we de hele aflevering uitschrijven: Dame Edna werd gespeeld door Barrie Humphries, die inmiddels 86 jaar oud is. Hij is al jaren niet meer te zien als Dame Edna en komt vrijwel alleen nog negatief in het nieuws, maar destijds, en dan hebben we het over het einde van de jaren tachtig, was hij vernieuwend met zijn act als Dame Edna Everage.

Humphries bedacht Dame Edna al in 1956 en in 1979 volgde een eerste cabaretshow in Australië. In 1987 maakte Dame Edna haar eerste serie voor de Britse tv, die destijds ook in Nederland was te zien. Een aantal gimmicks herhaalden zich in iedere aflevering: Dame Edna liet sterren expres buiten staan, of brak interviews abrupt af nog voordat die goed en wel begonnen waren.

Twee seizoenen
Uiteindelijk zijn er twee seizoenen gemaakt van The Dame Edna Experience en veertien afleveringen. Hoe het met Cher afliep? Dat zie je hier onder.