Eerder deelden we al foto’s en de trailer van The Prom, de film die vrijdag 11 december op Netflix in première gaat. Ryan Murhpy bewerkte de bekende Broadway-musical van Chad Beguelin, Bob Martin en Matthew Sklar tot een film met een sterrencast. Te zien zijn Kerry Washington, Nicole Kidman, Keegan-Michael Key, Meryl Streep en James Corden.

Niet welkom
The Prom gaat over een meisje dat haar vriendin graag wil meenemen als date naar het schoolgala. Zo’n zogeheten ‘prom’ is een heel ding voor Amerikaanse scholieren, dus als Emma hoort dat Alyssa niet welkom is, stort haar wereld in. Het is domweg een brug te ver, in het kleine plaatsje Indiana waar ze wonen.

De moeder van Alyssa is betrokken bij het schoolbestuur en heeft connecties in New York. Dee Allen en Barry Glickman zijn twee Broadway-acteurs die hun laatste producties zagen floppen. In een laatste poging nog iets van hun carrières te maken reizen ze af naar Indiana om Emma en Alyssa hun eigen schoolgala te verzorgen.

Doodsbang
Aanvankelijk was Meryl Streep doodsbang voor Ryan Murphy, vertelde ze in een interview. De actrice is in haar lange carrière overladen met Oscar-nominaties, heeft laten zien dat ze kan zingen en dansen en zou voor de duvel niet bang hoeven zijn, maar toch zag ze op tegen de samenwerking met Murphy.

Streep vertelt: “Ik was fan, maar tegelijkertijd ook bang. Dat komt door American Horror Story. Ik was ertoe aangetrokken omdat het tegelijkertijd eng, mooi, gruwelijk, grotesk is en bovendien heel erg echt lijkt. Hij heeft een scherp oog voor wat eng is in het leven.” Gelukkig bleek The Prom een feelgood-verhaal en kijkt ze terug op een fantastische ervaring.

Kritiek op James Corden
De eerste recensies van The Prom zijn binnen. Met name James Corden krijgt kritiek omdat hij zijn personage Barry Glickman te grotesk zou spelen. Screenrant kopt groot: “James Corden onder vuur vanwege zijn aanstootgevende overdreven gay-face.”

IndieWire verzamelde enkele reacties op de rol van Corden. Volgens Newsweek zou Corden, die zelf  hetero is, zijn personage veel te flamboyant neerzetten, alsof we naar een stereotype homorol zitten te kijken in een jaren tachtig-sitcom. The Hollywood Reporter schrijft: “Corden gebruikt allerlei maniertjes, maar dan zonder plezier uit te stralen. Het is plat en er zit geen gevoel in.”

The Telegraph: “In een film vol jonge queer acteurs is de rol van Corden problematisch, met zijn gay-face en de manier waarop hij Emma’s hand vastpakt en naar een mall meesleept voor een make-over. Alsof jonge lesbiennes geen enkel oog hebben voor mode en de gay man als een voortrazende Queer Eye-nachtmerrie.”

Belediging
En zo zijn er nog veel meer recensenten die liever iemand anders hadden gezien. Vanity Fairs Richard Lawson noemt het acteren van Corden een belediging voor de film. “Corden is zo slecht dat hetero-acteurs geen gay personages meer zouden mogen spelen totdat de zonden van The Prom op de juiste manier zijn vergeven.“

Hij gaat nog even door: “Corden, die rondfladdert en lispelt als een van de meest ongeïnspireerde karikaturen, mist alle nuance en geeft nooit een vleugje waarheid aan zijn rol.”

Nog een week
Niet iedereen is zo kritisch, Variety noemt Corden ‘grappig en ontroerend’. Afijn, nog een week en je kunt je eigen oordeel vormen. Hier alvast de trailer van The Prom.