In 1983 was Joan Collins hotter than ever. Haar rol als het geslepen serpent Alexis Carrington-Colby sloeg in als een bom en Dynasty groeide al snel uit tot een van de meest besproken series van de jaren tachtig.

Femme fatale
Vlak voordat ze in Dynasty opdook als ex van Blake Carrington, speelde Joan femme fatale-achtige rollen in een aantal boekverfilmingen van haar zus Jackie Collins, The Bitch en The Stud.

Tijdens haar jaren als Alexis vond Joan het kennelijk zo leuk om puissant rijke powervrouwen te spelen dat ze regelmatig te zien was in tv-films en miniseries, iets waar veel gerenommeerde acteurs hun neus voor op halen. Joan niet, die deed er soms wel drie per jaar naast Dynasty.

In Monte Carlo was ze te zien als de Russische zangeres en dubbelspion Katrina Petrovna. In The Cartier Affair lag ze in de armen van een halfnaakte David Hasselhoff. En in Sins bouwde ze als WO II-slachtoffer bouwde ze na een modellencarrière een tijdschriftenimperium op.

Plattelandsjongen
In Making of a Male Model – de titel zegt het al – draait het ook om de carrière van een model. Hier speelt Joan Kay Dillon, de bazin van een modellenbureau, dat haar oog heeft laten vallen op de plattelandsjongen Tyler Burnett. Ze laat hem overvliegen naar New York, waar een wereld voor hem open gaat.

Tyler krijgt onderdak bij een ander mannelijk topmodel, die aan lager wal is geraakt omdat hij als dertigplusser ‘te oud’ is. Ondanks het feit dat hij z’n gezicht grondig heeft laten verbouwen, wordt hij niet meer gevraagd en raakt hij aan lager wal. Drank en drugs doen hem uiteindelijk de das om.

Queers
Met Tyler gaat het ook niet helemaal lekker. Echt wennen kan hij niet in New York, waar iedereen hem continu uit de kleren praat, en waar hij met zijn cowboyhoed en blote torso op feestjes wordt aangegaapt door mensen die hij ‘queers’ noemt. Kay grijpt meteen in: iedereen is hier hetzelfde en je went er maar aan. Wanneer het uit de hand loopt op weer een feestje, brengt Kay hem tot bedaren en al snel belanden ze in bed.

Tyler wil in al zijn naïveteit meteen met haar samenwonen, en het liefst op het platteland. Kay niet, die is alweer begonnen aan het verschalken van een ander groen (nou ja, blond) blaadje en dan scharrelt ze ook nog met iemand van vóór Tyler.

Posterboy
Vanwege zijn looks en zijn acteertalent groeit Tyler uit tot dé posterboy van de Verenigde Staten. Maar echt gelukkig wordt hij er niet van, want hij merkt dat al die vrouwen alleen maar met hem naar bed willen omdat ze dan kunnen zeggen dat ze die jongen van de poster hebben gehad. Tyler voelt zich vies en gebruikt en wil niet zo eindigen als zijn voormalige huisgenoot. Dus nadat het bijna dreigt mis te gaan, zegt hij Kay gedag en keert hij terug naar het platteland.

Making of a Male Model staat integraal op YouTube, inclusief de heerlijk gedateerde reclameblokken uit 1983. Joan Collins acteert nog altijd, met rollen in American Horror Story en The Royals. Volgend jaar is ze te zien in de nieuwe serie Glow & Darkness.

Jon-Erik Hexum
Met Jon-Erik Hexum liep het minder florissant af. Een jaar na Making of a Male Model schoot hij zichzelf per ongeluk door het hoofd toen hij zich tijdens de opnames van de film Cover Up verveelde. Hij speelde wat met een pistool, waarvan hij niet wist dat die geladen was. Hij werd slechts 26 jaar oud.

Hier de complete film.