Aan het Franse magazine Têtu vertelt Clément Beaune voor het eerst dat hij homoseksueel is. Met zijn coming-out wil hij laten zien dat het tegenwoordig geen obstakel meer is om minister te worden in Frankrijk.

Lhbt-vrije zones
Beaune is minister van Europese Zaken en ziet het als zijn taak om haat te bestrijden die is gericht tegen de lhbtq-gemeenschap. Hij is dan ook van plan om de zoheten ‘lhbt-vrije zones’ in Polen te bezoeken.

Hij vermeldt erbij dat hij dit niet doet omdat hij zelf homoseksueel is. “Mensen moeten niet denken dat ik vanwege mijn geaardheid strijd tegen die zones.” Dat zou hij zelfs beledigend vinden: “Ik moet als minister van Europese Zaken vechten tegen intolerantie.”

Homofobie
Aan Têtu vertelt Beaune verder dat zijn familie in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd omdat ze Joods waren. “Dit is slechts twee generaties geleden en dat houd ik altijd bij me.”

De 39-jarige minister kijkt ook naar uitdagingen in zijn eigen land op het gebied van homofobie en transfobie. “Afwijzing en geweld komen nog steeds voor in 2020.

Het complete interview met minister Beaune lees je bij Têtu.