Uitgeprocedeerd gaykoppel staat zonder toestemming op cover magazine

Met gevaar voor eigen leven

Leestijd: < 1 min

Een gevlucht homostel uit Trinidad en Tobago kreeg op 9 december te horen dat ze worden uitgewezen. Tegelijkertijd kwamen ze erachter dat er een interview met naam en toenaam in VreemdelingenVisie staat. Sterker nog: de twee staan zonder toestemming en met gevaar voor eigen leven op de cover van het magazine.

Dit meldt LGBT Asylum Support. Eerder deze week stuurde LGBT Asylum Support een spoedbrief aan staatssecretaris Ankie Broekers Knol en de Tweede Kamer gezien een publicatie in VreemdelingenVisie. 

Met naam en toenaam en op de cover
Op 10 december verscheen zonder toestemming van de geïnterviewden in VreemdelingenVisie met naam en toenaam een artikel over een gevlucht homostel uit Trinidad en Tobago die asiel in Nederland hadden aangevraagd. VreemdelingenVisie is het magazine van de IND, het COA en de DT&V. Sterker nog: het stel staat op de cover van het magazine.

Echter een dag voor publicatie werd hun asielaanvraag op 9 december 2020 afgewezen. Niet alleen verscheen op 10 december alsnog het artikel waarbij beide ook zonder overleg op de cover geplaatst werden, ook de DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) stuurde beide diezelfde dag een uitnodiging om hun vertrek uit Nederland te kunnen bespreken.

Schending van privacy
Omdat uit onderzoek van LGBT Asylum Support blijkt dat alle websites van het Ministerie het artikel geplaatst hebben, heeft de stichting een tweede spoedbrief over de grove schending van hun privacy gestuurd aan staatssecretaris Ankie Broekers Knol en de Tweede Kamer.

“Het is meer dan afschuwelijk”, concludeert Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Het is niet enkel dat we de staatssecretaris voor een derde keer dit jaar erop moeten wijzen hoe haar Diensten de privacy van LHBTI-asielzoekers schendt. Alle Diensten hebben met publicatie op hun websites en zoals het COA op hun facebook pagina, op zeer ernstige wijze de privacy van deze twee mannen geschonden.”

Kortekaas vervolgt: “Daarmee is terugkeer voor hun naar Trinidad en Tobago levensgevaarlijk geworden gezien hun identiteit is vrijgegeven. We hebben de staatssecretaris hiermee nogmaals geconfronteerd en aangedrongen hun asielaanvraag verblijfsvergunning per direct toe te kennen.”

Niet ernstig genoeg
Trinidad en Tobago wordt door Nederland sinds 2017 gezien als veilig land van herkomst met uitzondering van lhbtq's. De IND als ook de Rechtbank vonden de bedreigingen die zij als homoseksueel koppel hebben meegemaakt in land van herkomst niet ernstig genoeg om hun asielaanvraag te erkennen.

Powered by Labrador CMS