Maker Queer as Folk vertelt waarom hiv en aids niet voorkwamen in de serie

Russell T Davies legt uit...

Leestijd: < 1 min

Producent en scenarioschrijver Russell T Davies geeft hiv en aids een centrale rol in zijn nieuwe serie It’s a Sin. Dat was 22 jaar geleden wel anders, toen hij met Queer as Folk kwam. De serie was weliswaar baanbrekend, maar meed bepaalde thema’s. Nu legt Davies uit waarom.

It’s a Sin is de nieuwe serie van Russell T Davies. Net als in Queer as Folk draait het om een groep vrienden die in dezelfde stad wonen. Het verschil is dat It’s a Sin zich afspeelt in het Londen van de jaren tachtig, een tijd waarin hiv en aids om zich heen grepen en een slagveld veroorzaakten in de lhbtq-gemeenschap. Logisch dus, dat het onderwerp een belangrijke rol speelt in de serie.

Baanbrekend
Toen Davies in 1999 met de serie Queer as Folk kwam, werd dit gezien als baanbrekend. Wat in veel gevallen ook zo was: niet eerder waren gay personages te zien in zulke prominente rollen en niet eerder werden (gesprekken over) gay seks zo direct in beeld gebracht.

Waar Queer as Folk aan voorbijging was het feit dat ook rond de eeuwwisseling aids en hiv nog altijd voor angst, stigmatisering en discriminatie zorgden, iets wat tot de dag van vandaag in meer of mindere mate nog steeds zo is.

Bewust
In een essay voor The Guardian schrijft Davies nu: “De gay media waren destijds furieus omdat we geen condooms lieten zien, geen waarschuwingen of berichten.” Dat deed hij bewust, legt hij nu uit: “Op dat moment, in 1999, weigerde ik onze levens gedefinieerd te laten worden door deze ziekte. Dus liet ik het bewust weg uit Queer as Folk. Het volledig weglaten van aids was een statement op zich, en nog steeds vind ik dat ik toen de juiste beslissing heb genomen.”

Ookal werden de woorden hiv en aids niet één keer genoemd, toch vindt Davis dat Queer as Folk wel degelijk aandacht heeft besteed aan de ziekte. Er waren benefietavonden te zien, de begrafenis van een overleden vriend en een personage dat overlijdt aan een overdosis na een one-night stand met een man die Harvey heette.

Har-vee
Hij legt uit: “Ik zei tegen onze producent, Nicola Shindler: ‘Harvey, vat je die? Har-vee, net als h-i-v.’ Maar dat vond zij pretentieus en zei: ‘Dat moet je nooit aan iemand vertellen’.”

In zijn nieuwe serie It’s a Sin staat de aidscrisis juist centraal. De serie gaat over drie jongens van achttien jaar die naar Londen verhuizen, waar het virus rondgaat: eerst als een vaag gerucht, dan als bedreiging en uiteindelijk als genadeklap die iedereen samenbrengt in het gevecht ertegen.

Channel 4
It’s a Sin is te zien op de Britse zender Channel 4. Of en wanneer de serie naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Powered by Labrador CMS