Schrijver Brokeback Mountain: “Had ik het maar nooit geschreven”

Fans blijven maar zeuren om happy end

05 januari 2021, Winq redactie, 2 minuten

Schrijver Annie Proulx is het helemaal zat, al die mails die ze ontvangt over het einde van Brokeback Mountain. “Mensen willen het verhaal veranderen en blijven maar zeuren om een happy end. Had ik het maar nooit geschreven.”

Brokeback Mountain vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen twee cowboys, Jack en Ennis. Annie Proulx’ schreef dit verhaal voor The New Yorker in 1997. Het werd verfilmd en was in 2005 een groot bioscoopsucces.

De film was baanbrekend in de manier waarop de liefde tussen twee mannen in beeld werd gebracht en kende een droevig einde: de liefde tussen Jack en Ennis hield geen stand.

Oscars
Heath Ledger en Jake Gyllenhaal werden geprezen voor hun vertolking van de hoofdrollen en bij de Oscars won de film drie prijzen.

Lees ook

Very Vintage

Brokeback Mountain revisited: de liefdesscènes, hoogtepunten en interviews

Heath Ledger haatte foute grappen over Bareback Mountain

Eh... Brokeback Mountain...

Overzicht

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

Brokeback Mountain:

Heath Ledger bijna geweigerd omdat hij niet macho genoeg was

Brokeback Mountain was gebaseerd op een kort verhaal van Annie Proulx. In een interview met The Paris Review vertelt ze nu dat ze regelmatig berichten ontvangt van lezers die willen weten of ze er misschien een gelukkig einde aan wil breien.

Minnaars
In het verhaal van Proulx wordt Jack vermoord, wat sommige fans niet trekken. “Ze willen het verhaal herschrijven, het liefst met een happy end voor Jack en Ennis. Andere lezers willen dat Ennis allerlei nieuwe minnaars en relaties krijgt na de dood van Jack.”

Proulx wordt er helemaal gek van, zegt ze. “Ik wou dat ik het verhaal nooit had geschreven. Voordat de film uitkwam ging het nog wel, maar na de film, en nu dus nog steeds, willen fans van de film maar niet begrijpen dat het verhaal niet over Jack en Ennis gaat.”

Homofobie
Waarover gaat het dan wel, volgens Proulx? De film gaat over homofobie, over een bepaalde sociale situatie die zich afspeelt op een bepaalde plek en waar een bepaalde moraal heerst. En in deze situatie is geen plaats voor blije gays, aldus de schrijver.

Proulx is ook geen voorstander van zogeheten fan-fiction, waarbij die fans in haar ogen aan de haal gaan met personages die zij heeft bedacht. “Het is niet hun verhaal, niet hun personages. Die behoren wettelijk toe aan mij. Als lezers vrolijke gay personages willen zien, dan moeten ze die zelf maar bedenken.”

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau