Interview

“Volgens mij had Oscar Wilde graag in dit stuk gestaan”

Regisseur Charli Chung (26) over 'De Profundis'

30 augustus 2021, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Oscar Wilde belandde in de gevangenis vanwege zijn homoseksualiteit. Daar schreef hij De Profundis, een nooit verstuurde brief aan zijn geliefde, over een even destructieve als verslavende passie. Regisseur Charli Chung (26) bewerkte de brief voor Toneelgroep Oostpool. “We moeten een gebroken hart leren koesteren.”

Jij was als 25-jarige al door en door bekend met het werk van Oscar Wilde?
“Nog niet. Tot nu toe ging al mijn werk over de blije kant van de liefde, de verliefdheid. Ludwig Bindervoet, die in dit stuk Oscar Wilde speelt, wees me op De Profundis. ‘Charli,’ zei hij, ‘het is tijd dat jij de andere kant van de liefde gaat ontdekken’.”

“Elk stuk is voor mij een soort relatie en dit is een slechte”

Want helaas is de liefde niet louter rozengeur en maneschijn.
“Ik las de brief en mijn hart brak, maar ik dacht: als ik met mijn oeuvre de liefde in al zijn volledigheid wil tonen, moet ik ook deze kant onder ogen zien. Een gebroken hart proberen we vaak zo gauw mogelijk te vergeten. We nemen zo snel mogelijk afscheid van de ellende, de woede en het verdriet. Oscar durfde er in deze brief eerlijk over te schrijven en besloot dat het na zijn dood uitgegeven moest worden. Volgens mij las hij het achteraf en dacht hij: goh, best goed gelukt eigenlijk.”

Is het voor jou een les, dit stuk?
“In de liefde zijn we nooit uitgeleerd. Door deze voorstelling worden mijn beeld en verwachtingen van de liefde steeds realistischer, maar ik ben er nog niet. Elke voorstelling is voor mij een soort relatie en dit is een slechte. Het is een draai van 180 graden in mijn werk.”

Charli Chung
Regisseur Charli Chung - Beeld: Linda Stulic

Hoe heb je de brief vertaald naar het podium?
“In zijn brief spreekt Oscar over ‘een symfonie van smart’. Het had de titel van het stuk kunnen zijn, want het is precies wat ik maak. Met verschillende vormen – dans, beeld, muziek, gesproken woord, acteren – creëren we de symfonie die hij met woorden maakte. Een ruïne van het gebroken hart, maar wel esthetisch – Oscar was immers een estheet.”

Een esthetische ruïne.
“Waar Oscar volgens mij graag in had gestaan. Ik vind het met historische karakters altijd mooi me voor te stellen of ze het zelf aangekund hadden ernaar te kijken. Had het ze trots of boos gemaakt? Dit stuk leert ons de liefde nog beter kennen. De andere kant van de liefde die ons gepresenteerd wordt. De ellende.”

De Profundis - Scenefoto
Beeld: Bas de Brouwer

Dit stuk is onderdeel van een serie?
“Klopt, van een drieluik over historische queer personages. Naast voorstellingen zijn het stukjes ‘homogeschiedenis’ waarmee ik als gay man nog nooit in aanraking was gekomen. Mijn vorige stuk ging over kunstschilder Caravaggio en het stuk dat ik hierna maak over Edward II, het eerste homoseksuele personage in de toneelgeschiedenis.”

Hoe persoonlijk is De Profundis voor je? 
“Al mijn werk gaat over het willen vinden van de liefde. Mijn werk is een onstilbaar geloof in de kracht van liefde, al lijkt dit stuk die hoop soms op te geven. Ik identificeer me niet met Oscar zelf, maar wel met de motivatie achter zijn brief.”

De Profundis | uit de diepte roep ik is van 21 t/m 25 september 2021 te zien bij Huis Oostpool Arnhem en van 28 september t/m 2 oktober 2021 bij Frascati Amsterdam. Meer info en tickets vind je op www.toneelgroepoostpool.nl

Magazine 117
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau