Nieuwe muziek: de comeback van Gwen Stefani en The Weeknd heeft een nieuw hoofd

Thank God It's Friday!

08 januari 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Fans van The Weeknd schrokken zich een hoedje: wat heeft de zanger met zijn hoofd gedaan? Weken geleden liep hij met zijn hoofd in het verband en nu ziet hij er ineens anders uit. Of is dat alleen voor de video? Wie er eigenlijk altijd hetzelfde uitziet – en dat al 25 jaar – is Gwen Stefani. Dat ze haar nieuwe lied ‘Let Me Reintroduce Myself’ heeft genoemd, was dan ook niet echt nodig. Er is uiteraard nog veel meer nieuwe muziek.

Gwen Stefani – ‘Let Me Reintroduce Myself’

Oké, dat Gwen er al 25 jaar hetzelfde uitziet, is niet helemaal waar. Er is het een en ander aan haar gezicht geknutseld, als je goed kijkt. De No Doubt-frontvrouw begon ooit als een soort skaterpunk-baby-Madonna en werd door de jaren heen steeds glamoureuzer. In haar nieuwe video speelt ze scènes na uit ouder werk, wat een vermakelijk effect oplevert.

The Weeknd – ‘Save Your Tears’

Wie The Weeknd een beetje volgt, weet dat hij in zijn video’s regelmatig opduikt met een bloedneus, zijn hoofd in het verband of ander lichamelijk letsel, dat zal z’n dingetje wel zijn. In zijn vorige video ging hij zelfs zover dat zijn hoofd letterlijk was afgehakt. Om nu doodleuk met een compleet nieuw hoofd te verschijnen. Er zit een duidelijke lijn in alle video's van het After Hours-album, zo heeft Pitchfork op een rijtje gezet. O ja: het intro lijkt op Stevie Wonders ‘I Just Called To Say I Love You’.

Armin van Buuren & James Newman – ‘Slow Lane’

Armin en James klinken lekker samen in deze dancetrack. De video vertelt niet echt een verhaal en een leeg strand is ook niet bepaald een slow lane. Maar de belangrijkste vraag:waar is James?

Harry Styles – ‘Treat People With Kindness’

Toen Harry Styles eind vorig jaar in vrouwenkleren verscheen tijdens een fotoshoot, had hij waarschijnlijk niet kunnen bevroeden dat dit anno 2020 nog tot een controverse zou leiden. Met zijn nieuwe single lijkt hij zijn motto te willen delen: wees gewoon eens aardig voor andere mensen. Leuke retrovideo, ook, met een glans- en gastrol voor Phoebe Waller-Bridge.

Justin Bieber – ‘Anyone’

De Biebster blijft maar video’s uitpoepen, zoveel zelfs dat we de tel compleet zijn kwijtgeraakt. ‘Anyone’ begint met een scène waarin hij achter een kip aanrent, gevolgd door een shirtloze fitness-sessie. Het blijkt de voorbereiding op een  bokswedstrijd waarbij hij al z’n tegenstanders inmaakt. Tot het gruwelijk misgaat... Of toch niet?

Bekijk meteen ook even de making-of-video, waarin is te zien hoe Justins volledig volgetatoeëerde lijf wordt 'leeggeverfd'.

Jennifer Lopez – ‘New Year’s Rockin’ Eve Performance’

Bij haar opkomst ziet Jennifer Lopez eruit als een kitscherige suikerbruidstaart. Ze zingt ‘In the Morning’ en ‘Waiting for Tonight’, een vroege hit die zich eigenlijk niet echt leent voor een ballad. Daarna gaat ze al rockend Aerosmiths ‘Dream On’ te lijf met een iets te mager stemmetje. Maar die hoge noten haalt ze tenminste.

Girl in Red – ‘Two Queens in a King Sized Bed’

Zangeres Marie Ulven maakt muziek als Girl in Red en kwam vlak voor de kerstdagen met dit Zweedse liefdesverhaal met twee jonge vrouwen. Beetje laat misschien, maar bij deze alsnog: we willen je dit prachtige filmpje niet onthouden.

London Grammar – ‘Lose Your Head’

De prachtige stem van zangeres Hannah Reid klinkt als een warm bad te midden van de ijzige klanken van deze fraaie ballad. De video: creatief met plastic. Maar het is wél mooi gedaan.

The Weather Station – ‘Atlantic’

Tamara Lindeman klinkt als iemand uit Kielwindeweer of Klazienaveen, maar ze is toch echt de frontvrouw van The Weather Station en woont aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In haar lied ‘Atlantic’ maakt ze zich druk over het veranderende klimaat, en doet dat in een kostuum dat lijkt gemaakt van delen gebroken glas. Haar stem doet trouwens denken aan die van Chrissie Hynde van The Pretenders.

Alice Glass – ‘Suffer and Swallow’

Een gruwelijk gothic stop-motionfilmpje begeleidt het ijskoud elektronisch geproduceerde ‘Suffer and Swallow’. Alice Glass kwam vorig jaar met de track ‘Nightmares’ dus je weet ongeveer in welke hoek je het moet zoeken. Voor de liefhebber van iets minder geijkte muziek.

Saweetie & Doja Cat – ‘Best Friend’

Hadden we allemaal maar de kledingsmaak van Saweetie en Doja Cat. Wat zou de wereld er dan kleurrijk uitzien (en ook een tikje ordi). Glitters waar je maar kijken kan, een setje kettingen in plaats van een broek: het is slechts één van de vele outfits die de twee dragen in de video van ‘Best Friend’. Stijl en klasse!

Rhye – ‘Come In Closer’

De nieuwe single van Rhye is trippy, alsof je ergens buiten op een stapel kussens stoned naar de lucht ligt te staren. De video is superschattig, met twee zussen die spelen op een strand.

Magazine 109
Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau