Gay vaders

“Ik hoopte dat mijn gevoelens voor mannen over zouden gaan”

Vaders vertellen over hun coming-out

22 januari 2021, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Voor tieners is een coming-out vaak al knap lastig, laat staan voor mannen die reeds een vrouw en kinderen hebben. Antwan van Uden (41), vader van Youri (12), koos uiteindelijk toch voor zichzelf.

“Pas rond mijn dertigste kreeg ik ineens gevoelens voor mannen. Maar ik heb een vrouw en kind, dacht ik. Dit kan niet. 

Het begon steeds meer mijn gedachten te beheersen. Online zocht ik naar verhalen van anderen en op den duur ging ik stiekem op datingsites. Ik was in die tijd één brok twijfel. Emotioneel ging ik steeds verder op slot. Mijn vrouw begon iets te vermoeden en vond uiteindelijk op mijn computer een e-mail van Roy, de man met wie ik nu nog steeds ben. Toen ze me daarmee confronteerde heb ik haar alles verteld. Ze schrok natuurlijk, vroeg zich af waarom ik nooit eerder iets had gedeeld. Ik hoopte al die tijd dat het over zou gaan. Een maand later gingen we uit elkaar.

Ik zag mezelf eerst als boosdoener, als oorzaak dat ons huwelijk uit elkaar viel. Ik voelde me schuldig en angstig over wat er ging komen. Youri was nog maar twee jaar oud toen we uit elkaar gingen. Daar ben ik achteraf blij om. Hij weet niet beter dan dat zowel zijn vader als zijn moeder met een man samenwonen.

“Iedereen is nu gelukkiger”

Ik vond het lastig om aan mijn ouders te vertellen. Ik heb denk ik wel tien keer op het punt gestaan en zag er telkens last-minute van af. Uiteindelijk vertelde ik het twee dagen voor kerst. ‘Als je maar gelukkig bent’, zei ons mam. Ons pa liep gelijk naar boven. Hij is een boerse Brabander met het hart op de tong. Twee dagen later was hij van de schrik bekomen en met kerst mocht Roy meteen aanschuiven. Mijn tante vertelde later dat ze het stiekem al wist. Ik had blijkbaar ooit een appje dat voor Roy bedoeld was, naar haar gestuurd. 

Mijn vrouw en ik legden alle afspraken vast in het echtscheidingsconvenant. Was Youri eerste kerstdag bij zijn moeder, dan was hij tweede kerstdag bij ons. Een verjaardag bij zijn mam? Dan de volgende bij pap. Met de jaren zijn we dat vrijer in gaan richten. Nu gaat alles in overleg en is Youri om de week een weekend bij ons. De band en communicatie met mijn ex zijn nu beter dan in de laatste maanden van ons huwelijk. Iedereen is nu gelukkiger.

De gayscene heb ik uiteindelijk niet echt verkend, op een Pride ben ik nog nooit geweest. Ik zie mezelf ook niet als homo; ik ben simpelweg verliefd geworden op een man.”

Magazine 116
De nieuwste editie van Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gay vaders

“Bij een scheiding staan vaders die uit de kast komen met 2-0 achter”

“In het weekend was ik gay, doordeweeks hetero”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau