Finale Songfestival: dit is de running order

Wie is jouw favoriet?

Leestijd: < 1 min

In deze volgorde zie je zaterdagavond de inzendingen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival!

Laatste update: 21 mei (volgorde finale)

Het Songfestival is dit jaar bijzonder. Op dinsdag 18 mei deed een inzending voor het állereerst mee door middel van een 'live-to-tape' video-inzending. Australië mocht vanwege de coronamaatregelen niet naar Rotterdam afreizen. Helaas haalde Australië – vermoedelijk mede hierdoor – dit jaar voor het eerst niet de finale.

In de IJslandse delegatie werd een coronabesmetting vastgesteld, wat ervoor zorgde dat op donderdag 20 mei de IJslandse band Daði og Gagnamagnið niet live op het podium stond. In plaats daarvan werden beelden van een repetitie eerder die week gebruikt.

Tijdens de finale op zaterdagavond zou Duncan Laurence 'Arcade', het nummer waarmee hij in 2019 won, ten gehore brengen. Ook zou hij nieuwe muziek laten horen. Helaas kreeg ook Duncan een positieve coronatest, waardoor hij niet live bij de finale aanwezig zijn.

Tijdens elk van de negen shows (een 'jury' show, een 'family' show én de show die live op tv wordt uitgezonden) zijn steeds 3.500 mensen publiek aanwezig. Zij moeten, voordat ze toegang krijgen tot Ahoy, een negatieve testuitslag kunnen laten zien.

Mocht een van de andere delegaties tussen nu en de finale op zaterdagavond ook positief getest worden op corona, dan zullen ook van hen beelden van een eerder optreden worden gebruikt.

Top 5
Op zaterdagavond weten we wie dit jaar de winnaar is. Op het moment van schrijven bestaat de top 5 uit Italië (met een rocknummer), Frankrijk (met een chanson), Malta (met een popnummer), Zwitserland (met een powerballad die verdacht veel lijkt op 'Arcade' van Duncan Laurence) en Oekraïne (met een techno-interpretatie van Oekraïnse folklore).

Live-to-tape
Maar de pret eindigt niet wanneer de winnaar bekend is! Volgende week zaterdag, 29 mei, is er op YouTube een 'live-to-tape' special te zien. Alle inzendingen moesten, voordat ze naar Rotterdam kwamen, een video inleveren waarin ze hun nummer live opvoerden. De opname van deze video was gebonden aan strikte regels: het moest binnen een tijdsbestek van een uur gebeuren, binnen dat uur mocht het nummer slechts drie keer opgevoerd worden waarna de beste versie gekozen werd, de EBU keek op afstand mee tijdens het opnemen én alle losse bronbestanden van de opname moesten ook worden meegestuurd. Op zaterdag 29 mei worden al deze niet-eerder-vertoonde (behalve Australië dan) optredens achter elkaar uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Songfestival. Het programma wordt gepresenteerd door Krista Siegfrids, die in 2013 zelf Finland vertegenwoordigde met het nummer 'Marry me'.

We zetten alle inzendingen voor een rijtje, op de volgorde waarin ze zaterdagavond te zien zullen zijn.

De finale

Deze vindt plaats op 22 mei om 21.00 uur 's avonds.

Cyprus: Elena Tsagrinou

Het nummer 'El diablo' gaat over verliefd zijn op iemand waarvan je weet dat 'ie slecht voor je is. De kerkgemeenschap in Cyprus is – uiteraard – tegen de tekst en eiste dat de inzending zou worden teruggetrokken. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven. De overheid in Cyprus ging zelfs een stapje verder door zich positief uit te spreken over de inzending, en gaf aan dat 'El diablo' zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van artistieke expressie respecteert.

Albanië: Anxhela Peristeri

Albanië is steevast een van de eerste landen die hun inzending voor het Songfestival bekendmaakt. Vorig jaar zou Arilena Ara meedoen met het nummer 'Fall from the sky', maar Albanië besloot door middel van hun Nationale Songfestivalcompetitie Festivali i Këngës een compleet nieuwe inzending te selecteren.

Israel: Eden Alene

Eden zou vorig jaar al van de partij zijn met haar inzending 'Feker Libi', waarin zij o.a. in het Arabisch zou zingen. Voor haar deelneme dit jaar werd in het programma HaShir Shelanu L'Eurovizion het nummer 'Set Me Free' geselecteerd.

België: Hooverphonic

Vette pech voor Luka Cruysberghs. Zij zou vorig jaar als leadzangeres van de band meedoen aan het Songfestival met het nummer 'Release Me'. Maar vorig jaar ging het Songfestival natuurlijk niet door (en tijdens de vervangende uitzending Shine a light was Hooverphonic de enige band die weigerde mee te doen aan het meezingnummer 'Love shine a light' - flauw). Inmiddels is Luka opzij gezet en is zangeres Geike Arnaert, waarmee Hooverphonic hun grootste hits scoorden, weer terug.

Rusland: Manizha

Iemand heeft in Rusland waarschijnlijk niet zo goed opgelet, want het conservatieve land dat in opspraak raakte vanwege de 'anti-homopropagandawet', stuurt een feministe die zich inzet voor en uitspreekt over gelijke rechten voor de lhbtq-gemeenschap. Ze roept in haar nummer 'Russian Woman' vrouwen op om af te rekenen met de stereotype verwachtingen waarmee zij te maken krijgen.

Malta: Destiny

Deze dame staat op het moment van schrijven met haar nummer 'Je Me Casse' in de top 5 bij de bookmakers. We snappen wel waarom: van het opzwepende liedje krijg je meteen zin in een feestje. Destiny won eerder het Junior Songfestival in 2015. Daarnaast was ze te zien in de Maltese versie van X Factor en deed ook mee aan Britain's Got Talent. Vorig jaar zou ze meedoen aan het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Not My Soul', daar komt nu dus 'Je Me Casse' voor in de plaats.

Portugal: The Black Mamba

Na het experimentele 'Telemóveis' in 2019 stuurt Portugal dit jaar The Black Mamba met het nummer 'Love Is on My Side'. Leadzanger Pedro Tatanka schreef het nummer zelf, en het is voor het eerst dat een Portugese inzending volledig in het Engels gezongen zal worden.

Servië: Hurricane

Servië stuurt drie heerlijke meiden die in de videoclip van hun nummer 'Loco Loco' te maken krijgen met een man die – aangekleed en wel – in een badkuip ligt. Een van de dames, Sanja, was in 2016 al tijdens het Songfestival te zien als lid van de band ZAA.

Verenigd Koninkrijk: James Newman

Ach, wat kunnen we zeggen over het Verenigd Koninkrijk. Op zich valt er iets te zeggen voor het feit dat het land het ieder jaar toch weer probeert, én als een van de 'big five' geld in het Songfestival blijft pompen, al scoort het zelf nog zo slecht. De prestaties van het Verenigd Koninkrijk doen een beetje denken aan de sleur waar Nederland in zat, tot Anouk in 2013 en The Common Linnets in 2014 ons weer op de kaart wisten te zetten. Het nummer 'Embers' van James Newman gaat waarschijnlijk de top 10 niet halen, maar hé, meedoen is belangrijker dan winnen! Toch?

Griekenland: Stefania

De Grieks-Nederlandse Stefania deed eerder mee aan het Junior Songfestival als onderdeel van de groep Kisses. Dit jaar vertegenwoordigt ze in haar eentje Griekenland op het grote-mensen-Songfesitval met het nummer 'Last Dance', dat een 80s popsound heeft.

Zwitserland: Gjon's Tears

Dit – laten we eerlijk zijn – slappe aftreksel van Duncan Laurence' 'Arcade' staat momenteel op nummer twee bij de bookmakers. De zanger deed mee aan tv-talentenjachten in Albanië, Zwitserland en Frankrijk en schreef zelf mee aan het nummer. Op dit nummer staat hoog bij de bookmakers en zou minimaal de top 5 moeten halen.

IJsland: Daði og Gagnamagnið

Vorig jaar was Daði een van de grote kanshebbers met zijn nummer 'Think About Things', dat over zijn dochter gaat. Ook dit jaar stuurt hij een catchy nummer. Voor de backing vocals in het nummer maakte Daði gebruik van crowdsourcing: iedereen die dat wilde kon stukjes zang insturen. Helaas zal IJsland niet live te zien zijn tijdens de finale: bij een van de bandleden werd corona geconstateerd, dus zullen de beelden van een eerdere repetitie worden gebruikt.

Spanje: Blas Cantó

De woest aantrekkelijke Blas Cantó werd geselecteerd via het programma Destino Eurovisión 2021 en zingt 'Voy a quedarme'. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het kan er wel voor zorgen dat je als een van de 'big five' automatisch wordt gekwalificeerd voor de finale op 22 mei. Spanje bungelt momenteel helemaal onderaan de lijst van de bookmakers.

Moldavië: Natalia Gordienko

Natalia was voor het eerst te zien tijdens het Songfestival in 2006, toen ze met Arsenium en Connect-R Moldavië vertegenwoordige met het nummer 'Loca'. Vorig jaar zou ze meedoen met het nummer 'Prison', dit jaar werd het nummer 'Sugar' gekozen als haar inzending.

Duitsland: Jendrik

Mocht je Jendrik op TikTok volgen, dan weet je hoe lang hij al bezig is met zijn inzending 'I don't feel hate'. In diverse filmpjes vertelde hij enthousiast over het schrijven van het liedje en het maken van de videoclip. Jendrik zal het ongetwijfeld beter doen dan 'Sisters' uit 2019: dat kreeg nul punten via televoting.

Finland: Blind Channel

Je kunt er meestal op rekenen dat Finland geen gezellig popliedje stuurt. Ook 'Dark Side' is weer een buitenbeentje in een jaar vol pop en powerballads. We zijn natuurlijk onpartijdig, maar weten wel al tijdens welk liedje we even naar het toilet kunnen!

Bulgarije: Victoria

Na een jaartje van afwezigheid zou Bulgarije in 2020 weer meedoen aan het Songfestival met het nummer 'Tears Getting Sober' van zangeres Victoria. Zij mag dit jaar weer meedoen, maar dan met het nummer 'Growing Up is Getting Old'. Het nummer scoort lekker bij de bookmakers en staat al enige tijd in de top 10. Tussen 2008 en 2013 wist Bulgarije de finale niet te halen, maar in 2016 werd Poli Genova met het nummer 'If Love Was a Crime' vierde en het jaar erop behaalde Kristian Kostov met zijn 'Beautiful Mess' zelfs de tweede plaats. Victorias nummer 'Growing Up is Getting Old' sloeg een beetje dood tijdens de tweede halve finale, en volgens de voorspellingen bij de bookmakers zal zij dan ook niet de top 5 halen dit jaar.

Litouwen: The Roop

Vorig jaar werd The Roop met hun aparte inzending een van de kanshebbers genoemd. Dit jaar mogen ze weer! Helaas is hun nummer 'Discoteque' niet zo catchy als de inzending van vorig jaar, 'On Fire'.

Oekraïne: Go_A

Ook Go_A zou vorig jaar van de partij zijn (toen met het nummer 'Solovey') en krijgt nu een tweede kans met 'SHUM'. Het is de eerste keer dat tijdens het Songfestival een liedje volledig in het Oekraïens gezongen zal worden. De 'Honest Vocal Coach' recenseerde de inzending en had er moeite mee. Ook 'SHUM' zou volgens de bookmakers op z'n minst een plekje in de top 5 moeten kunnen bemachtigen.

Frankrijk: Barbara Pravi

Toen Frankrijk vorig jaar bekendmaakte de heartthrob Tom Leeb naar Rotterdam te sturen, likte menig Songfestivalfan zijn lippen af. Helaas koos Frankrijk er dit jaar voor om een compleet nieuwe inzending te selecteren. 'Voilà' is een echte chanson en zangeres Barbara Pravi is een van de tekstschrijvers en componisten. Het staat in de top 5 bij de bookmakers.

Azerbeidzjan: Efendi

Samira Efendi, die in Azerbeidzjan o.a. meedeed aan The Voice, brengt een ode aan de Nederlandse spionne Mata Hari in het gelijknamige nummer. Fun fact: het nummer werd door Nederlanders gecomponeerd, en achter de schermen draait de PR-machine overuren om het te laten lijken alsof er een romance opbloeit tussen Efendi en de Noorse inzending Tix.

Noorwegen: Tix

Na een spannende voorselectie waaraan ook KEiiNO (de publieksfavoriet van 2019) meedeed, werd deze meneer-met-permanente-haarband gekozen. Andreas Haukeland heeft het Syndroom van Gilles de la Tourette, waardoor hij een aantal 'tics' heeft. Vandaar de artiestennaam. In Noorwegen spreekt hij zich uit over Tourette maar ook over eenzaamheid en suicidale gedachten. Tijdens zijn optreden in de eerste halve finale deed de zanger even zijn zonnebril af, waardoor hij zijn tics aan het publiek liet zien.

Nederland: Jeangu Macrooy

Meerdere opeenvolgende jaren het Songfestival winnen, dat is tot nu toe maar een paar landen gelukt. Luxemburg en Israël deden het in de jaren 70, en Ierland won in de jaren 90 zelfs drie keer achter elkaar. Aan Jeangu Macrooy zal het in ieder geval niet liggen: hij maakte op 4 maart zijn inzending 'Birth of a New Age' bekend.

Italië: Måneskin

Als je het ons vraagt krijgt Italië vaak iets teveel credit tijdens het Songfestival, maar het land kan in ieder geval niet verweten worden saaie inzendingen te sturen. Dit jaar doet rockband Måneskin (Deens voor 'maneschijn') mee. Ze waren eerder te zien in de Italiaanse versie van X-factor in 2017. Zou Italië het Songfestival dit jaar winnen? Het zou zomaar kunnen!

Zweden: Tusse

Zweden won het Songfestival meermaals. Dit jaar was ook Eric Saade (die ooit derde werd met zijn nummer 'Popular') in de running om het land te vertegenwoordigen in Rotterdam. Na een spannende nationale finale won echter Tusse met zijn nummer 'Million Voices'. Hij zong het nummer op hakken en was na zijn overwinning zó uitzinnig dat 'ie de volgende dag z'n stem kwijt was. 

San Marino: Senhit

Voor menig kijker voelt het vaak toch een beetje alsof San Marino voor spek en bonen meedoet: hun inzendingen halen zelden de finale. Mochten ze ooit winnen, dan is het nog maar de vraag of het land van nog geen 65km2 de juiste locatie en infrastructuur heeft om het evenement te organiseren. Toch is het ieder jaar leuk dat ze erbij zijn. Dit jaar haalt San Marino alles uit de kast: ze boekten rent-a-rapper Flo Rida om een 'feature' te doen op 'Adrenalina'. Dat wierp z'n vruchten af, want San Marino haalde ermee de finale.

De afvallers

Deze landen zijn in de eerste en tweede halve finale al afgevallen en zullen dus niet tijdens de finale te zien zijn.

Slovenië: Ana Soklič

Ana zou vorig jaar meedoen met het nummer 'Vola', dit jaar is ze met het nummer 'Amen' te zien.

Australië: Montaigne

Deze zangeres had vorig jaar een supersterke inzending met het dramatische nummer 'Don't Break Me'. Ook dit jaar valt haar liedje 'Technicolour' op. Ze bracht het voor het eerst ten gehore tijdens de Sydney Mardi Gras, oftewel de plaatselijke Pride. Australië was dit jaar het enige land dat bekendmaakte niet naar Rotterdam af te kunnen reizen. In plaats daarvan werd het eerder opgenomen 'live-to-tape' optreden vertoond.

Noord-Macedonië: Vasil

Vasil is al van jongs af aan actief als zanger. De inmiddels 36-jarige zanger deed in 2019 de backings voor Noord-Macedonië én zou vorig jaar het land vertegenwoordigen met het nummer 'You'. Daar komt dit jaar het nummer 'Here I stand' voor in de plaats. Het nummer werd door Vasil zelf geschreven.

Ierland: Lesley Roy

Deze Ierse zangeres werd ontdekt door dezelfde manager die ook Rihanna's carrière een kickstart gaf. Ook Lesley Roy zou vorig jaar al meedoen met het nummer 'Story of my Life'. Dit jaar komt daar het nummer 'Maps' voor in de plaats.

Kroatië: Albina

'Tick-Tock', niet te verwarren met de inzending van Oekraïne uit 2014 met dat hamsterwiel, werd gekozen uit veertien liedjes. Albina werd vorig jaar derde bij The Voice Hrvatska en kreeg na afloop meteen een platencontract aangeboden. Een gedeelte van het nummer wordt gezellig in het Kroatisch gezongen.

Roemenië: Roxen

Deze 21-jarige zangeres wordt qua muziekstijl vaak vergeleken met Billie Eilish en Dua Lipa. Ook Roxen zou vorig jaar al meedoen, met het nummer 'Alcohol You', maar daar kwam dit jaar het nummer 'Amnesia' voor in de plaats.

Estland: Uku Suviste

Na meermaals mee te hebben gedaan aan de nationale Estse selectie voor het Songfestival, is het hem vorig jaar eindelijk gelukt. Estland besloot Uku niet automatisch door te schuiven als inzending voor 2021, maar om een nieuwe selectieronde te houden. Uku kreeg wel meteen een wildcard voor de halve finale, en won uiteindelijk opnieuw met het nummer 'The Lucky One'. Leuk weetje: z'n állereerste album was een kerstcd!

Tsjechië: Benny Cristo

Benny Cristo heeft iets met titels die eigenlijk iets anders betekenen. Zo betekende 'Kemama', de titel van z'n inzending van vorig jaar, eigenljik 'OK, Mama'. Dit jaar doet hij mee met het nummer 'Omaga', wat 'Oh my god' betekent. De bijbehorende videoclip zit vol met gezellige referenties naar films als Dirty Dancing en Grease.

Oostenrijk: Vincent Bueno

De Filipijns-Oostenrijkse Vincent Bueno zou vorig jaar meedoen met het nummer 'Alive', maar daar komt dit jaar de powerballad 'Amen' voor in de plaats. De laatste keer dat Oostenrijk won was in 2014, toen Conchita Wurst met het nummer 'Rise Like a Phoenix' nét onze eigen Common Linnets versloeg.

Polen: Rafał

Mensenrechtenparadijs Polen stuurt Rafał Brzozowski met het nummer 'The Ride'. De carrière van Brzozowski begon toen hij tien jaar meedeed aan het eerste seizoen van The Voice of Poland. Vorig jaar was hij co-presentator van het Junior Songfestival.

Georgië: Tornike Kipiani

Georgië heeft sinds 2007, toen het land voor het eerst meedeed, nog niet gewonnen. Nadat het nummer lange tijd onderaan de lijst bungelde bij de bookmakers, wist het zich tijdens de tweede halve finale niet te kwalificeren voor een plekje tijdens de show op zaterdag. Kipiani, die in 2014 het eerste seizoen van X-Factor Georgia won, schreef het nummer 'You' zelf.

Letland: Samanta Tīna

De Letse inzending 'The Moon is Rising' werd o.a. geschreven door Aminata, die in 2015 zelf meedeed met het fenomenale 'Love Injected'. Letland scoort in het algemeen niet fantastisch op het Songfestival: het land doet al 20 jaar mee, maar wist slechts vier keer de top 10 van de finale te behalen. Dit jaar dus weer niet.

Denemarken: Fyr & Flamme

Het lijkt wel alsof Denemarken iedereen dit jaar in het ootje probeert te nemen met hun inzending 'Øve os på hinanden'. Ondanks – of misschien wel juist vanwege – de aparte compositie stond 'Øve os på hinanden' bovenaan de Deense hitlijsten. Het is overigens de eerste keer in 24 jaar dat de Deense inzending volledig in het Deens gezongen wordt.

Hoofdfoto: Rinse Fokkema

Powered by Labrador CMS