Dit zijn de deelnemers van het Songfestival 2021 (tot nu toe!)

Wie gaat er dit jaar winnen?

Leestijd: 3 minuten - door Martijn Tulp op 12 januari 2021

De eerste liedjes zijn bekend, tijd voor een update over het Eurovisie Songfestival 2021!

Het is op dit moment nog niet exact bekend hoe het Eurovisie Songfestival er dit jaar uit zal gaan zien. Er liggen verschillende scenario's op tafel, waarover in de eerste helft van februari een beslissing genomen zal worden. Dát het Songfestival doorgaat is zeker. Tot half maart zullen we nieuwe inzendingen aan dit artikel toevoegen nadat zij bekend worden gemaakt.

Anders dan anders
Dit jaar wordt een aantal aanpassingen doorgevoerd zodat het Songfestival – in welke vorm dan ook – kan plaatsvinden. Zo moet ieder land van tevoren een volledige 'live-on-tape' opname van het optreden doorsturen, waarbij live wordt gezongen en waar achteraf geen montage op wordt toegepast. Mocht het zo zijn dat de deelnemende artiest niet naar Rotterdam kan komen, of bij aankomst in quarantaine moeten, dan kan deze opname worden gebruikt.

Lees ook

Dit zijn de vier scenario’s voor het Eurovisie Songfestival 2021

Het festival gaat hoe dan ook door

Nieuwe regels Eurovisie Songfestival

Achtergrondkoortjes niet meer live

Daarnaast is het dit jaar – bij hoge uitzondering – toegestaan om achtergrondzang niet live ten gehore te brengen. Vermoedelijk is deze maatregel ingevoerd om het landen mogelijk te maken om een zeer afgeslankte delegatie te sturen: de achtergrondzangers en hoeven dan niet fysiek bij het Songfestival aanwezig te zijn. Deze uitzondering geldt niet voor de 'lead' zang, en geldt ook niet voor achtergrondzangeres die met de melodie van de 'lead' zang meezingen. IJslandse zanger Daði Freyr maakte meteen dankbaar gebruik van deze mogelijkheid, en riep zijn Instagramvolgers op om zangpartijen in te sturen.

Recyclen is goed voor het milieu, hè
Het thema 'Open Up' van vorig jaar wordt hergebruikt, al is het logo wel licht aangepast. Ook het podiumontwerp, geïnspireerd door het gebrek aan bergen in Nederland, wordt opnieuw gebruikt. Presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen, net als vorig jaar, de drie shows presenteren. De Jager zal dit jaar volwaardig presentator zijn, en dus niet alleen af en toe verslag uitbrengen vanuit de green room.

Songfestival 2021 podium
Het podiumontwerp (Beeld: NPO/AVROTROS)

Terugkerende artiesten
Het is niet toegestaan om dit jaar gewoon hetzelfde liedje als vorig jaar mee te laten doen. Desondanks kiezen veel landen ervoor om de artiesten die hen vorig jaar zouden vertegenwoordigen, dat dit jaar dat alsnog doen. Australië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Georgië, Griekenland, IJsland, Ierland, Israël, Letland, Malta, Moldavië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, San Marino, Servië, Spanje, Tsjechië en Zwitserland sturen daarom dezelfde artiest als vorig jaar.

Er doen dit keer hoe dan ook twee Nederlandse zangers mee. Uiteraard is Nederlandse inzending Jeangu Macrooy weer van de partij. Zijn liedje zal de komende maanden bekendgemaakt worden. Daarnaast vertegenwoordigt de Grieks-Nederlandse Stefania Liberakakis Griekenland. Vijf jaar geleden deed zij als onderdeel van de groep Kisses mee aan het Junior Songfestival en behaalde zij een achtste plaats.

De inzendingen

Albanië: Anxhela Peristeri

Albanië is steevast een van de eerste landen die hun inzending voor het Songfestival bekendmaakt. Vorig jaar zou Arilena Ara meedoen met het nummer 'Fall from the sky', maar Albanië besloot door middel van hun Nationale Songfestivalcompetitie Festivali i Këngës een compleet nieuwe inzending te selecteren. Anxhela is te zien tijdens de tweede helft van de tweede halve finale op 20 mei.

Cyprus: Elena Tsagrinou

Cyprus doet dit jaar mee met het nummer 'El diablo'.  'El diablo' is nog nergens te horen, maar op Spotify is wel meer materiaal van Elena Tsagrinou te horen. Zij zal te zien zijn in de tweede helft van de eerste halve finale, op 18 mei.

Griekenland: Stefania

De Grieks-Nederlandse Stefania deed eerder mee aan het Junior Songfestival als onderdeel van de groep Kisses. Dit jaar vertegenwoordigt ze in haar eentje Griekenland op het grote-mensen-Songfesitval met het nummer 'Last Dance', dat naar verluid een 80s popsound heeft.

Tot half maart zullen we nieuwe inzendingen aan dit artikel toevoegen nadat zij bekend worden gemaakt.

Magazine 106
Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau