Dit zijn de deelnemers van het Songfestival 2021

Wie is jouw favoriet?

02 april 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Alle inzendingen voor het Songfestival zijn bekend, er is nieuws over de eventuele aanwezigheid van publiek bij de shows, én Wit-Rusland is definitief gediskwalificeerd. We zetten de inzending voor je op een rijtje.

Laatste update: 2 april (aanwezigheid publiek)

Dát het Songfestival dit jaar doorgaat is zeker. Inmiddels is bekend geworden dat de EBU gaat voor scenario B, wat betekent dat artiesten allemaal in Rotterdam aanwezig zullen zijn. Ook worden de diverse shows aangemerkt als testevent, wat inhoudt dat er 3.500 mensen in de zaal mogen zitten. Iedereen die eerder een kaartje had voor een van de shows krijgt binnenkort de mogelijkheid om opnieuw kaartjes te kopen voor diezelfde show. Mogelijk wordt publiek uit het buitenland nog wel geweerd. Hierover wordt de komende weken meer info naar buiten gebracht. 

Anders dan anders

Dit jaar wordt een aantal aanpassingen doorgevoerd zodat het Songfestival – in welke vorm dan ook – kan plaatsvinden. Zo moet ieder land van tevoren een volledige 'live-on-tape' opname van het optreden doorsturen, waarbij live wordt gezongen en waar achteraf geen montage op wordt toegepast. Mocht het zo zijn dat de deelnemende artiest niet naar Rotterdam kan komen, of bij aankomst in quarantaine moet, dan kan deze opname worden gebruikt. Alle video's worden later op YouTube beschikbaar gemaakt, ook als de artiest wél live in Ahoy kon optreden.

Lees ook

Eurovisie Songfestival: kandidaten treden op in Rotterdam

België maakt deelnemende lied van Hooverphonic bekend

Eefje de Visser verzorgt act 2e halve finale Songfestival

Dit zijn haar beste video's

Livestream mijlpaal Songfestival wordt gênante vertoning

“Waar hebben we in godsnaam naar gekeken?”

Dit zijn de vier scenario’s voor het Eurovisie Songfestival 2021

Het festival gaat hoe dan ook door

Daarnaast is het dit jaar – bij hoge uitzondering – toegestaan om achtergrondzang niet live ten gehore te brengen. Vermoedelijk is deze maatregel ingevoerd om het landen mogelijk te maken om een zeer afgeslankte delegatie te sturen: de achtergrondzangers en hoeven dan niet fysiek bij het Songfestival aanwezig te zijn. Deze uitzondering geldt niet voor de 'lead' zang, en geldt ook niet voor achtergrondzangeres die met de melodie van de 'lead' zang meezingen. IJslandse zanger Daði Freyr maakte meteen dankbaar gebruik van deze mogelijkheid, en riep zijn Instagramvolgers op om zangpartijen in te sturen.

Recyclen is goed voor het milieu, hè

Het thema 'Open Up' van vorig jaar wordt hergebruikt, al is het logo wel licht aangepast. Ook het podiumontwerp, geïnspireerd door het gebrek aan bergen in Nederland, wordt opnieuw gebruikt. Presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen, net als vorig jaar, de drie shows presenteren. De Jager zal dit jaar volwaardig presentator zijn, en dus niet alleen af en toe verslag uitbrengen vanuit de green room.

Songfestival 2021 podium
Het podiumontwerp (Beeld: NPO/AVROTROS)

We zetten alle inzendingen – op volgorde – voor je op een rijtje.

De eerste halve finale

Deze vindt plaats op 18 mei om 21.00 uur 's avonds. Op het moment van publiceren staan Malta, Zweden, Litouwen en Cyprus in de top 10 van de bookmakers.

Oorspronkelijk zou ook Wit-Rusland in deze halve finale te zien zijn, maar zij werden gediskwalificeerd.

Litouwen: The Roop

Vorig jaar werd The Roop met hun aparte inzending een van de kanshebbers genoemd. Dit jaar mogen ze weer! Helaas is hun nummer 'Discoteque' niet zo catchy als de inzending van vorig jaar, 'On Fire'. Desalniettemin krijgt Litouwen zo goed als zeker een plekje in de finale.

Slovenië: Ana Soklič

Ana zou vorig jaar meedoen met het nummer 'Vola', dit jaar is ze met het nummer 'Amen' te zien.

Rusland: Manizha

Iemand heeft in Rusland waarschijnlijk niet zo goed opgelet, want het conservatieve land dat in opspraak raakte vanwege de 'anti-homopropagandawet', stuurt een feministe die zich inzet voor en uitspreekt over gelijke rechten voor de lhbtq-gemeenschap. Ze roept in haar nummer 'Russian Woman' vrouwen op om af te rekenen met de stereotype verwachtingen waarmee zij te maken krijgen.

Zweden: Tusse

Zweden won het Songfestival meermaals. Dit jaar was ook Eric Saade (die ooit derde werd met zijn nummer 'Popular') in de running om het land te vertegenwoordigen in Rotterdam. Na een spannende nationale finale won echter Tusse met zijn nummer 'Million Voices'. Hij zong het nummer op hakken en was na zijn overwinning zó uitzinnig dat 'ie de volgende dag z'n stem kwijt was. 

Australië: Montaigne

Deze zangeres had vorig jaar een supersterke inzending met het dramatische nummer 'Don't Break Me'. Ook dit jaar valt haar liedje 'Technicolour' op. Ze bracht het voor het eerst ten gehore tijdens de Sydney Mardi Gras, oftewel de plaatselijke Pride.

Noord-Macedonië: Vasil

Vasil is al van jongs af aan actief als zanger. De inmiddels 36-jarige zanger deed in 2019 de backings voor Noord-Macedonië én zou vorig jaar het land vertegenwoordigen met het nummer 'You'. Daar komt dit jaar het nummer 'Here I stand' voor in de plaats. Het nummer werd door Vasil zelf geschreven.

Ierland: Lesley Roy

Deze Ierse zangeres werd ontdekt door dezelfde manager die ook Rihanna's carrière een kickstart gaf. Ook Lesley Roy zou vorig jaar al meedoen met het nummer 'Story of my Life'. Dit jaar komt daar het nummer 'Maps' voor in de plaats.

Cyprus: Elena Tsagrinou

Het nummer 'El diablo' gaat over verliefd zijn op iemand waarvan je weet dat 'ie slecht voor je is. De kerkgemeenschap in Cyprus is – uiteraard – tegen de tekst en eiste dat de inzending zou worden teruggetrokken. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven. De overheid in Cyprus ging zelfs een stapje verder door zich positief uit te spreken over de inzending, en gaf aan dat 'El diablo' zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van artistieke expressie respecteert.

Noorwegen: Tix

Na een spannende voorselectie waaraan ook KEiiNO (de publieksfavoriet van 2019) meedeed, werd deze meneer-met-permanente-haarband gekozen. Andreas Haukeland heeft het Syndroom van Gilles de la Tourette, waardoor hij een aantal 'tics' heeft. Vandaar de artiestennaam. In Noorwegen spreekt hij zich uit over Tourette maar ook over eenzaamheid en suicidale gedachten.

Kroatië: Albina

'Tick-Tock', niet te verwarren met de inzending van Oekraïne uit 2014 met dat hamsterwiel, werd gekozen uit veertien liedjes. Albina werd vorig jaar derde bij The Voice Hrvatska en kreeg na afloop meteen een platencontract aangeboden. Een gedeelte van het nummer wordt gezellig in het Kroatisch gezongen.

België: Hooverphonic

Vette pech voor Luka Cruysberghs. Zij zou vorig jaar als leadzangeres van de band meedoen aan het Songfestival met het nummer 'Release Me'. Maar vorig jaar ging het Songfestival natuurlijk niet door (en tijdens de vervangende uitzending Shine a light was Hooverphonic de enige band die weigerde mee te doen aan het meezingnummer 'Love shine a light' - flauw). Inmiddels is Luka opzij gezet en is zangeres Geike Arnaert, waarmee Hooverphonic hun grootste hits scoorden, weer terug.

Israel: Eden Alene

Eden zou vorig jaar al van de partij zijn met haar inzending 'Feker Libi', waarin zij o.a. in het Arabisch zou zingen. Voor haar deelneme dit jaar werd in het programma HaShir Shelanu L'Eurovizion het nummer 'Set Me Free' geselecteerd.

Roemenië: Roxen

Deze 21-jarige zangeres wordt qua muziekstijl vaak vergeleken met Billie Eilish en Dua Lipa. Ook Roxen zou vorig jaar al meedoen, met het nummer 'Alcohol You', maar daar kwam dit jaar het nummer 'Amnesia' voor in de plaats.

Azerbeidzjan: Efendi

Samira Efendi, die in Azerbeidzjan o.a. meedeed aan The Voice, brengt een ode aan de Nederlandse spionne Mata Hari in het gelijknamige nummer.

Oekraïne: Go_A

Ook Go_A zou vorig jaar van de partij zijn (toen met het nummer 'Solovey') en krijgt nu een tweede kans met 'SHUM'. Het is de eerste keer dat tijdens het Songfestival een liedje volledig in het Oekraïens gezongen zal worden. De 'Honest Vocal Coach' recenseerde de inzending en had er moeite mee.

Malta: Destiny

Deze dame staat op het moment van schrijven met haar nummer 'Je Me Casse' bovenaan bij de bookmakers. We snappen wel waarom: van het opzwepende liedje krijg je meteen zin in een feestje. Destiny won eerder het Junior Songfestival in 2015. Daarnaast was ze te zien in de Maltese versie van X Factor en deed ook mee aan Britain's Got Talent. Vorig jaar zou ze meedoen aan het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Not My Soul', daar komt nu dus 'Je Me Casse' voor in de plaats. Zij sluit de eerste halve finale af.

De tweede halve finale

Deze vindt plaats op 20 mei om 21.00 uur 's avonds. Op het moment van publiceren staan IJsland, Bulgarije, Zwitserland en – je verwacht het niet! – San Marino in de top 10 van de bookmakers.

Armenië zou oorspronkelijk ook in deze halve finale te zien zijn, maar trok zich terug vanwege de sociale en politieke crisis waarin het land zich momenteel bevindt.

San Marino: Senhit

Voor menig kijker voelt het vaak toch een beetje alsof San Marino voor spek en bonen meedoet: hun inzendingen halen zelden de finale. Mochten ze ooit winnen, dan is het nog maar de vraag of het land van nog geen 65km2 de juiste locatie en infrastructuur heeft om het evenement te organiseren. Toch is het ieder jaar leuk dat ze erbij zijn. Dit keer zowaar met een nummer dat het goed doet bij de bookmakers: op het moment van schrijven schiet Senhit met haar nummer 'Adrenalina' in en uit de top 10.

Estland: Uku Suviste

Na meermaals mee te hebben gedaan aan de nationale Estse selectie voor het Songfestival, is het hem vorig jaar eindelijk gelukt. Estland besloot Uku niet automatisch door te schuiven als inzending voor 2021, maar om een nieuwe selectieronde te houden. Uku kreeg wel meteen een wildcard voor de halve finale, en won uiteindelijk opnieuw met het nummer 'The Lucky One'. Leuk weetje: z'n állereerste album was een kerstcd!

Tsjechië: Benny Cristo

Benny Cristo heeft iets met titels die eigenlijk iets anders betekenen. Zo betekende 'Kemama', de titel van z'n inzending van vorig jaar, eigenljik 'OK, Mama'. Dit jaar doet hij mee met het nummer 'Omaga', wat 'Oh my god' betekent. De bijbehorende videoclip zit vol met gezellige referenties naar films als Dirty Dancing en Grease.

Griekenland: Stefania

De Grieks-Nederlandse Stefania deed eerder mee aan het Junior Songfestival als onderdeel van de groep Kisses. Dit jaar vertegenwoordigt ze in haar eentje Griekenland op het grote-mensen-Songfesitval met het nummer 'Last Dance', dat een 80s popsound heeft.

Oostenrijk: Vincent Bueno

De Filipijns-Oostenrijkse Vincent Bueno zou vorig jaar meedoen met het nummer 'Alive', maar daar komt dit jaar de powerballad 'Amen' voor in de plaats. De laatste keer dat Oostenrijk won was in 2014, toen Conchita Wurst met het nummer 'Rise Like a Phoenix' nét onze eigen Common Linnets versloeg.

Polen: Rafał

Mensenrechtenparadijs Polen stuurt Rafał Brzozowski met het nummer 'The Ride'. De carrière van Brzozowski begon toen hij tien jaar meedeed aan het eerste seizoen van The Voice of Poland. Vorig jaar was hij co-presentator van het Junior Songfestival.

Moldavië: Natalia Gordienko

Natalia was voor het eerst te zien tijdens het Songfestival in 2006, toen ze met Arsenium en Connect-R Moldavië vertegenwoordige met het nummer 'Loca'. Vorig jaar zou ze meedoen met het nummer 'Prison', dit jaar werd het nummer 'Sugar' gekozen als haar inzending.

IJsland: Daði og Gagnamagnið

Vorig jaar was Daði een van de grote kanshebbers met zijn nummer 'Think About Things', dat over zijn dochter gaat. Ook dit jaar stuurt hij een catchy nummer. Voor de backing vocals in het nummer maakte Daði gebruik van crowdsourcing: iedereen die dat wilde kon stukjes zang insturen.

Servië: Hurricane

Servië stuurt drie heerlijke meiden die in de videoclip van hun nummer 'Loco Loco' te maken krijgen met een man die – aangekleed en wel – in een badkuip ligt. Een van de dames, Sanja, was in 2016 al tijdens het Songfestival te zien als lid van de band ZAA.

Georgië: Tornike Kipiani

Georgië heeft sinds 2007, toen het land voor het eerst meedeed, nog niet gewonnen. Of ze dat met deze inzending wel gaat lukken is nog maar de vraag. Het nummer bungelt volgens de bookmakers bij de laagst scorende 10 inzendingen. Kipiani, die in 2014 het eerste seizoen van X-Factor Georgia won, schreef het nummer 'You' zelf.

Albanië: Anxhela Peristeri

Albanië is steevast een van de eerste landen die hun inzending voor het Songfestival bekendmaakt. Vorig jaar zou Arilena Ara meedoen met het nummer 'Fall from the sky', maar Albanië besloot door middel van hun Nationale Songfestivalcompetitie Festivali i Këngës een compleet nieuwe inzending te selecteren.

Portugal: The Black Mamba

Na het experimentele 'Telemóveis' in 2019 stuurt Portugal dit jaar The Black Mamba met het nummer 'Love Is on My Side'. Leadzanger Pedro Tatanka schreef het nummer zelf, en het is voor het eerst dat een Portugese inzending volledig in het Engels gezongen zal worden.

Bulgarije: Victoria

Na een jaartje van afwezigheid zou Bulgarije in 2020 weer meedoen aan het Songfestival met het nummer 'Tears Getting Sober' van zangeres Victoria. Zij mag dit jaar weer meedoen, maar dan met het nummer 'Growing Up is Getting Old'. Het nummer scoort lekker bij de bookmakers en staat al enige tijd in de top 10. Tussen 2008 en 2013 wist Bulgarije de finale niet te halen, maar in 2016 werd Poli Genova met het nummer 'If Love Was a Crime' vierde en het jaar erop behaalde Kristian Kostov met zijn 'Beautiful Mess' zelfs de tweede plaats. Kortom: spannende tijden voor Victoria!

Finland: Blind Channel

Je kunt er meestal op rekenen dat Finland geen gezellig popliedje stuurt. Ook 'Dark Side' is weer een buitenbeentje in een jaar vol pop en powerballads. We zijn natuurlijk onpartijdig, maar weten wel al tijdens welk liedje we even naar het toilet kunnen!

Letland: Samanta Tīna

De Letse inzending 'The Moon is Rising' werd o.a. geschreven door Aminata, die in 2015 zelf meedeed met het fenomenale 'Love Injected'. Letland scoort in het algemeen niet fantastisch op het Songfestival: het land doet al 20 jaar mee, maar wist slechts vier keer de top 10 van de finale te behalen.

Zwitserland: Gjon's Tears

Dit – laten we eerlijk zijn – slappe aftreksel van Duncan Laurence' 'Arcade' staat momenteel op nummer twee bij de bookmakers. De zanger deed mee aan tv-talentenjachten in Albanië, Zwitserland en Frankrijk en schreef zelf mee aan het nummer.

Denemarken: Fyr & Flamme

Het lijkt wel alsof Denemarken iedereen dit jaar in het ootje probeert te nemen met hun inzending 'Øve os på hinanden'. Ondanks – of misschien wel juist vanwege – de aparte compositie stond 'Øve os på hinanden' bovenaan de Deense hitlijsten. Het is overigens de eerste keer in 24 jaar dat de Deense inzending volledig in het Deens gezongen wordt. Fyr & Flamme heeft de dubieuze eer om de tweede halve finale af te sluiten.

De finale

De vijf landen die het meeste meebetalen aan de organisatie van het Songfestival plus het gastland zijn sowieso gekwalificeerd voor de finale op 22 mei. Frankrijk en Italië staan op dit moment in de top 10 van de bookmakers. Nederland bungelt ergens op de 28ste plaats.

Nederland: Jeangu Macrooy

Meerdere opeenvolgende jaren het Songfestival winnen, dat is tot nu toe maar een paar landen gelukt. Luxemburg en Israël deden het in de jaren 70, en Ierland won in de jaren 90 zelfs drie keer achter elkaar. Aan Jeangu Macrooy zal het in ieder geval niet liggen: hij maakte op 4 maart zijn inzending 'Birth of a New Age' bekend.

Frankrijk: Barbara Pravi

Toen Frankrijk vorig jaar bekendmaakte de heartthrob Tom Leeb naar Rotterdam te sturen, likte menig Songfestivalfan zijn lippen af. Helaas koos Frankrijk er dit jaar voor om een compleet nieuwe inzending te selecteren. 'Voilà' is een echte chanson en zangeres Barbara Pravi is een van de tekstschrijvers en componisten. Het staat momenteel in de top 5 bij de bookmakers.

Spanje: Blas Cantó

De woest aantrekkelijke Blas Cantó werd geselecteerd via het programma Destino Eurovisión 2021 en zingt 'Voy a quedarme'. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het kan er wel voor zorgen dat je als een van de 'big five' automatisch wordt gekwalificeerd voor de finale op 22 mei.

Duitsland: Jendrik

Mocht je Jendrik op TikTok volgen, dan weet je hoe lang hij al bezig is met zijn inzending 'I don't feel hate'. In diverse filmpjes vertelde hij enthousiast over het schrijven van het liedje en het maken van de videoclip. Jendrik zal het ongetwijfeld beter doen dan 'Sisters' uit 2019: dat kreeg nul punten via televoting.

Italië: Måneskin

Als je het ons vraagt krijgt Italië vaak iets teveel credit tijdens het Songfestival, maar het land kan in ieder geval niet verweten worden saaie inzendingen te sturen. Dit jaar doet rockband Måneskin (Deens voor 'maneschijn') mee. Ze waren eerder te zien in de Italiaanse versie van X-factor in 2017.

Verenigd Koninkrijk: James Newman

Ach, wat kunnen we zeggen over het Verenigd Koninkrijk. Op zich valt er iets te zeggen voor het feit dat het land het ieder jaar toch weer probeert, én als een van de 'big five' geld in het Songfestival blijft pompen, al scoort het zelf nog zo slecht. De prestaties van het Verenigd Koninkrijk doen een beetje denken aan de sleur waar Nederland in zat, tot Anouk in 2013 en The Common Linnets in 2014 ons weer op de kaart wisten te zetten. Het nummer 'Embers' van James Newman gaat waarschijnlijk de top 10 niet halen, maar hé, meedoen is belangrijker dan winnen! Toch?

Hoofdfoto: Rinse Fokkema

Magazine 107
Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau