Nog maar 100 dagen tot het Songfestival!

De inzendingen van Litouwen en Oekraïne zijn bekend.

11 februari 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

Over precies 100 dagen is het Songfestival! Steeds meer liedjes zijn bekend, en de EBU kondigde aan dat een van de vier geplande scenario's sowieso af is gevallen. Tijd voor een update over het Eurovisie Songfestival 2021!

Laatste update: 15 februari (inzendingen Kroatië en Noord-Macedonië toegevoegd)

Het is op dit moment nog niet exact bekend hoe het Eurovisie Songfestival er dit jaar uit zal gaan zien. De EBU meldde eerder vier scenario's die worden overwogen voor de shows in mei. Op 3 februari maakte de EBU bekend dat het meest gunstige scenario, waarbij het Songfestival zou doorgaan zonder enige aanpassing, in ieder geval is afgevallen. “Of er ook publiek aanwezig kan zijn bij de shows en de activiteiten in gaststad Rotterdam wordt op een later moment besloten”, aldus uitvoerend producent Sietse Bakker. Iedereen die kaartjes had voor een van de shows (incl. repetities) krijgt binnenkort hun geld terug, en voorrang om kaartjes te kopen als straks blijkt dat er in mei publiek aanwezig mag zijn bij de shows.

Dát het Songfestival doorgaat is zeker. Tot half maart zullen we nieuwe inzendingen aan dit artikel toevoegen nadat zij bekend worden gemaakt.

Anders dan anders
Dit jaar wordt een aantal aanpassingen doorgevoerd zodat het Songfestival – in welke vorm dan ook – kan plaatsvinden. Zo moet ieder land van tevoren een volledige 'live-on-tape' opname van het optreden doorsturen, waarbij live wordt gezongen en waar achteraf geen montage op wordt toegepast. Mocht het zo zijn dat de deelnemende artiest niet naar Rotterdam kan komen, of bij aankomst in quarantaine moeten, dan kan deze opname worden gebruikt.

Lees ook

Dit zijn de vier scenario’s voor het Eurovisie Songfestival 2021

Het festival gaat hoe dan ook door

Nieuwe regels Eurovisie Songfestival

Achtergrondkoortjes niet meer live

Livestream mijlpaal Songfestival wordt gênante vertoning

“Waar hebben we in godsnaam naar gekeken?”

Daarnaast is het dit jaar – bij hoge uitzondering – toegestaan om achtergrondzang niet live ten gehore te brengen. Vermoedelijk is deze maatregel ingevoerd om het landen mogelijk te maken om een zeer afgeslankte delegatie te sturen: de achtergrondzangers en hoeven dan niet fysiek bij het Songfestival aanwezig te zijn. Deze uitzondering geldt niet voor de 'lead' zang, en geldt ook niet voor achtergrondzangeres die met de melodie van de 'lead' zang meezingen. IJslandse zanger Daði Freyr maakte meteen dankbaar gebruik van deze mogelijkheid, en riep zijn Instagramvolgers op om zangpartijen in te sturen.

Recyclen is goed voor het milieu, hè
Het thema 'Open Up' van vorig jaar wordt hergebruikt, al is het logo wel licht aangepast. Ook het podiumontwerp, geïnspireerd door het gebrek aan bergen in Nederland, wordt opnieuw gebruikt. Presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen, net als vorig jaar, de drie shows presenteren. De Jager zal dit jaar volwaardig presentator zijn, en dus niet alleen af en toe verslag uitbrengen vanuit de green room.

Songfestival 2021 podium
Het podiumontwerp (Beeld: NPO/AVROTROS)

Terugkerende artiesten
Het is niet toegestaan om dit jaar gewoon hetzelfde liedje als vorig jaar mee te laten doen. Desondanks kiezen veel landen ervoor om de artiesten die hen vorig jaar zouden vertegenwoordigen, dat dit jaar dat alsnog doen. Australië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Georgië, Griekenland, IJsland, Ierland, Israël, Letland, Malta, Moldavië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, San Marino, Servië, Spanje, Tsjechië en Zwitserland sturen daarom dezelfde artiest als vorig jaar.

Er doen dit keer hoe dan ook twee Nederlandse zangers mee. Uiteraard is Nederlandse inzending Jeangu Macrooy weer van de partij. Zijn liedje zal de komende maanden bekendgemaakt worden. Daarnaast vertegenwoordigt de Grieks-Nederlandse Stefania Liberakakis Griekenland. Vijf jaar geleden deed zij als onderdeel van de groep Kisses mee aan het Junior Songfestival en behaalde zij een achtste plaats.

De inzendingen

Kroatië: Albina

'Tick-Tock', niet te verwarren met de inzending van Oekraïne uit 2014 met dat hamsterwiel, werd gekozen uit veertien liedjes. Albina werd vorig jaar derde bij The Voice Hrvatska en kreeg na afloop meteen een platencontract aangeboden. Een gedeelte van het nummer wordt gezellig in het Kroatisch gezongen. Albina is te zien tijdens de tweede helft van de eerste halve finale, op 18 mei.

Litouwen: The Roop

Vorig jaar werd The Roop met hun aparte inzending een van de kanshebbers genoemd. Dit jaar mogen ze weer! Litouwen is te zien tijdens de eerste helft van de eerste halve finale, op 18 mei.

Oekraïne: Go_A

Ook Go_A zou vorig jaar van de partij zijn (toen met het nummer 'Solovey') en krijgt nu een tweede kans met 'SHUM'. Het is de eerste keer dat tijdens het Songfestival een liedje volledig in het Oekraïens gezongen zal worden. De 'Honest Vocal Coach' recenseerde de inzending en had er moeite mee. Go_A is te zien tijdens de tweede helft van de eerste halve finale op 18 mei.

Frankrijk: Barbara Pravi

Toen Frankrijk vorig jaar bekendmaakte de heartthrob Tom Leeb naar Rotterdam te sturen, likte menig Songfestivalfan zijn lippen af. Helaas koos Frankrijk er dit jaar voor om een compleet nieuwe inzending te selecteren. 'Voilà' is een echte chanson en zangeres Barbara Pravi is een van de tekstschrijvers en componisten. Omdat Frankrijk bij de 'big five' hoort (de landen die financieel het meeste bijdragen aan het Songfestival) is zij automatisch gekwalificeerd voor de finale op 22 mei.

Israel: Eden Alene

Eden zou vorig jaar al van de partij zijn met haar inzending Feker Libi, waarin zij o.a. in het Arabisch zou zingen. Voor haar deelneme dit jaar werd in het programma HaShir Shelanu L'Eurovizion het nummer 'Set Me Free' geselecteerd. Eden Alene is te zien in de 2e helft van de eerste halve finale, op 18 mei.

Albanië: Anxhela Peristeri

Albanië is steevast een van de eerste landen die hun inzending voor het Songfestival bekendmaakt. Vorig jaar zou Arilena Ara meedoen met het nummer 'Fall from the sky', maar Albanië besloot door middel van hun Nationale Songfestivalcompetitie Festivali i Këngës een compleet nieuwe inzending te selecteren. Anxhela is te zien tijdens de tweede helft van de tweede halve finale op 20 mei.

Landen waarvan de artiest en titel van het nummer al bekend zijn

Noord-Macedonië: Vasil

Vasil is al van jongs af aan actief als zanger. De inmiddels 36-jarige zanger deed in 2019 de backings voor Noord-Macedonië én zou vorig jaar het land vertegenwoordigen met het nummer 'You'. Daar komt dit jaar het nummer 'Here I stand' voor in de plaats. Het door hemzelf geschreven nummer wordt op een later tijdstip uitgebracht. Vasil is tijdens de eerste helft van de eerste halve finale te zien op 18 mei.

Griekenland: Stefania

De Grieks-Nederlandse Stefania deed eerder mee aan het Junior Songfestival als onderdeel van de groep Kisses. Dit jaar vertegenwoordigt ze in haar eentje Griekenland op het grote-mensen-Songfesitval met het nummer 'Last Dance', dat naar verluid een 80s popsound heeft.

Cyprus: Elena Tsagrinou

Cyprus doet dit jaar mee met het nummer 'El diablo'.  'El diablo' is nog nergens te horen, maar op Spotify is wel meer materiaal van Elena Tsagrinou te horen. Zij zal te zien zijn in de tweede helft van de eerste halve finale, op 18 mei.

Moldavië: Natalia Gordienko

Natalia was voor het eerst te zien tijdens het Songfestival in 2006, toen ze met Arsenium en Connect-R Moldavië vertegenwoordige met het nummer 'Loca'. Vorig jaar zou ze meedoen met het nummer 'Prison', dit jaar werd het nummer 'Sugar' gekozen als haar inzending. Natalia is tijdens de eerste helft van de tweede halve finale te zien, op 20 mei.

Tot half maart zullen we nieuwe inzendingen aan dit artikel toevoegen nadat zij bekend worden gemaakt.

Hoofdfoto: Jurga Urbonaite

Magazine 106
Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau