Aadat is de naam van een korte film die is gemaakt door de Pakistaanse regisseur Iqran Rasheed. Hij geeft met zijn film een inkijkje in het leven van gays in zijn vaderland, waar homoseksualiteit nog altijd illegaal is.

Geheim
In dertien minuten is te zien hoe de hoofdpersoon, een jonge man, een sekswerker inhuurt om zijn seksuele en emotionele behoeftes te bevredigen. Te zien is hoe hij zijn diepste gevoelens moet onderdrukken en hoe hij zijn leven leeft in het diepste geheim.

Aadat is inmiddels in de prijzen gevallen. De film won een Merit Award bij het Best Shorts Competition Film Festival in de VS. Ook in eigen land is de film opgevallen: Aadat dong mee naar de EACPE Film Awards in Pakistan, maar greep net naast een prijs.

Geloof
Aan Attitude vertelt Rasheed dat de standaard mediakanalen nooit een film als de zijne zouden durven te vertonen. Daarom heeft hij de film in eigen beheer gemaakt. Hij vertelt: “In Pakistan is seks buiten het huwelijk illegaal. Homofobie is aan de orde van de dag. Mensen verschuilen zich achter hun geloof om haat te spuien richting de kwetsbare lhbtq-gemeenschap. Met deze film wil ik laten zien hoe dat eruit ziet.”

De film is geweigerd door de reguliere Pakistaanse media, dus plaatste Rasheed Aadat op YouTube. Hij werkt momenteel aan een tweede film over de lhbtq-gemeenschap van Pakistan. Het interview met Rasheed is hier te lezen. En kijk hieronder naar Aadat.