De gay rugbyclub Kings Cross Steelers werd opgericht in 1995, toen zes jonge mannen wat rondhingen in een pub en zich afvroegen wat er zou gebeuren als ze een club zouden oprichten speciaal voor gay rugbyspelers.

80 rugbyclubs
Dit initiatief heeft ertoe geleid dat er een beweging op gang kwam waarbij op dit moment zo’n tachtig lhbtq-vriendelijke rugbyclubs zijn aangesloten. Iedere twee jaar komen ze bij elkaar om te strijden om de zogeheten Bingham Cup.

In 2020 gooide corona roet in het eten, maar twee jaar eerder vond de strijd om de cup plaats in Amsterdam. In de documentaire Steelers: The World’s First Gay Rugby Club is te zien hoe de Britten afreizen naar onze hoofdstad.

Blessure
De documentaire is gemaakt door Eammon Ashton-Atkinson, een tv-correspondent voor het Australische netwerk 10. Hij was lid van de Kings Cross Steelers, maar moest in 2018 verstek laten gaan vanwege een blessure. Om zich tóch nuttig te maken voor zijn team, besloot hij alle wedstrijden vast te leggen met zijn camera.

Het verhaal rond het kampioenschap is verweven met Ashton-Atkinsons eigen levensverhaal dat begon als jonge rugbyfan die werd gepest op school. Hij verliet Australië om aan de narigheid te ontsnappen, werd lid van de Steelers en vond geluk in de armen van zijn toekomstige man.

Dragqueen
Ashton-Atkinson zet daarnaast ook de andere spelers van zijn team in de spotlights, onder wie de vrouwelijke coach Nic Evans en de Amerikaanse speler Drew McDowell, die ook optreedt als dragqueen Coco Extra.

Een ander lijntje in de documentaire gaat over de Australische rugbyspeler Israel Folau, die in 2019 in opspraak raakte vanwege enkele ant-homo-uitspraken.

Tickets
Hier de beelden van de documentaire, die online te zien is via de website van het Glasgow Film Festival. Tickets voor de stream zijn hier te koop (maar de film lijkt helaas niet beschikbaar te zijn in Nederland).