"I never got along with Andy Warhol. Andy never got along with me. He's done much better since he died." Het is slechts een van de vele uitspraken die Fran Lebowitz doet in de zevendelige serie van Martin Scorsese waarin hij haar met de camera volgt terwijl ze samen door New York lopen.

Waarom doen mensen dat?
Scorsese schiet geregeld in de lach om wat Lebowitz er allemaal uitkraamt. Naast zinnig commentaar op bijvoorbeeld de kunstwereld loopt ze zich hardop te ergeren aan een groep vrouwen die in strakke spandex broeken aan het fitnessen zijn. “Waarom doen mensen dat?”

Er zijn ook scènes waarin Lebowitz en Scorsese in een café onder het genot van een kop thee met elkaar praten over het leven in New York. Ze vraagt zich af waarom toeristen altijd háár moeten hebben als ze de weg willen weten. “Zie ik er zo welcomy uit of zo?”

Ongemakken
Tussen het geratel van Lebowitz door kom je wel degelijk iets te weten over de cultuur van het oude én het huidige New York, en ondanks alle ongemakken die Lebowitz ervaart, is ze wel degelijk blij dat ze er woont (‘en trouwens, waar zou ik anders moeten gaan wonen?’).

De zeven afleveringen zijn om voor je het door hebt. Pretend It’s a City is een must-see voor alle fans van New York en mensen met een goed gevoel voor humor.