Nieuwe muziek: het gedicht van Amanda Gorman, maar nu met piano

Katy Perry zorgt voor vuurwerk en Lady Gaga voor een traan

22 januari 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Tijdens de inauguratie van Joe biden ontroerde Amanda Gorman de wereld met haar prachtig voorgedragen ‘The Hill We Climb’. Rostam Batmanglij, voormalig bandlid van Vampire Weekend, was zo geraakt door het gedicht dat hij er op zijn piano muziek bij heeft geïmproviseerd. Hoe dat klinkt? Dat hoor je hier. Net als optredens van Lady Gaga en John Legend en nieuwe muziek van Billie Eilish en Sia.

Now United – ‘Lean On Me’

Idols-bedenker en voormalig Spice Girls-manager Simon Fuller bedacht in 2017 een supergroep die bestaat uit maar liefst zeventien personen die ieder een ander land representeren. In drie jaar tijd bracht Now United 39 singles uit in verschillende talen, waaronder Hindi, Mandarijn, Japans, Filippijns, Spaans, Russisch, Frans, Portugees en Engels. ‘Lean On Me’ is hun tweede single van dit jaar en Engelstalig. Het is overigens geen cover van het lied dat ooit door Bill Withers en Club Nouveau tot een hit werd gezongen.

Cher – ‘I Hope You Find It’

Deze cover van Miley Cyrus nam Cher op voor haar album Closer to the Truth, dat in 2013 verscheen. Ze leverde deze video in voor het virtuele benefietconcert We The People, dat werd gegeven ter ere van de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris. Ze maakte het filmpje gewoon bij haar thuis, en in sommige scènes lijkt het net alsof ze uit een muur tevoorschijn komt, net als in die Netflix-serie met Michiel Huisman, The Haunting of Hill House.

Greyson Chance – ‘Holy Feeling’

De 23-jarige singer-songwriter Greyson Chance komt uit Texas, is gay en werd ontdekt door Ellen DeGeneres. Zijn nieuwe video is een voorbeeld van diversiteit, en dan die stem. Het wordt tijd dat Greyson eens doorbreekt.

Lady Gaga, Jennifer Lopez en Katy Perry

Dan nu even een presidentieel blokje tussendoor. Lady Gaga zong het Amerikaanse volkslied tijdens de inauguratie van president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Daarna kwam Jennifer Lopez, die ‘This Land Is Your Land’ zong. En op het afsluitende feest zong John Legend een cover van Nina Simone, 'Feeling Good'. En Katy Perry kwam een hit uit de oude doos, ‘Firework’.

Amanda Gorman & Rostam – ‘The Hill We Climb’

Speciale aandacht is er voor Amanda Gorman, de 22-jarige dichteres en activiste die de wereld ontroerde met haar prachtig voorgedragen ‘The Hill We Climb’. Rostam Batmanglij, voormalig bandlid van Vampire Weekend, was zo geraakt door het gedicht dat hij er op zijn piano muziek bij heeft geïmproviseerd. Hoe dat klinkt? Dat hoor je hier.

Fleet Foxes – ‘I'm Not My Season’

De St. Ann & The Holy Trinity Church in Brooklyn vormt het decor voor deze akoestische versie van ‘I’m Not My Season’, dat staat op het nieuwe album van Fleet Foxes. Shore komt uit op 5 februari.

Sia & Burna Boy – ‘Hey Boy’

Na het subtiel gezongen ‘Let’s Love’ trekt Sia hier haar scheur weer eens ouderwets open. In de animatievideo zit een beest dat doet denken aan Ren & Stimpy, dat om een getekende Sia heen dartelt. Sia zelf ziet er in haar animatieversie een beetje uit als een Japans mangapoppetje.

Billie Eilish & Rosalía – ‘Los Vas A Olvidar’

Spaanstalige muziek rukt steeds verder op richting de mainstream. Een fraai voorbeeld hiervan is het duet van Rosalía met Billie Eilish, dat het beste uit beide zangeressen naar boven haalt. De meerstemmige, bezwerende zang rust op een bed van subtiel ingezette synthesizerklanken. Of dit een radiohit wordt? Laten we het open, want in al z’n ‘quiet storm’-achtige kalmte valt het zeker op.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau