AZC zet slachtoffer en dader na ernstig incident bij elkaar

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Een lhbtq-asielzoekster die op zaterdag 16 januari slachtoffer werd van een ernstig incident, verblijft nog steeds met haar aanvallers in dezelfde ruimte. De verklaring van het slachtoffer wijst op zware mishandeling en poging tot doodslag.

De politie doet nog onderzoek naar de toedracht. Maar het COA-personeel in azc Hardenberg heeft het slachtoffer en de vermoedelijke dader na twee dagen separatie weer bij elkaar in de unit geplaatst. LGBT Asylum Support heeft het COA meerdere keren gevraagd deze zeer gevaarlijke situatie te veranderen.

Brandbrief
Zowel Roze in Blauw als de lokale politie zijn ook door LGBT Asylum Support van de situatie op de hoogte gebracht. De lokale politie heeft laten weten dat deze niet wenselijk is. Omdat het COA niet ingaat op alle signalen, heeft de stichting de staatssecretaris aangeschreven.

“Dit is niet de eerste keer”, legt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, uit. “Het officiële beleid van het COA is dat dader en slachtoffer na een incident allebei naar een ander azc gestuurd worden. We hebben de staatssecretaris er al meerdere keren op gewezen dat dit niet altijd gebeurt.”

Gevaarlijke situatie
Kortekaas vervolgt: “Het is niet wenselijk dat beide partijen in hetzelfde azc blijven. De zaak in Hardenberg gaat nog een stap verder omdat de asielzoeksters gezamenlijk verblijven in één unit. Daarmee is het een zeer gevaarlijke situatie die het COA heeft laten ontstaan en is het onacceptabel dat het COA niet reageert op signalen.”

Signalen genegeerd
De stichting beschrijft in een brandbrief aan de staatsecretaris een patroon bij azc Hardenberg in het negeren van signalen. Zo was er geen opvolging door het COA op ernstige signalen van een dorst- en hongerstaking door een lhbtq-asielzoeker in december 2020.

Zijn vertrouwenspersoon negeerde meer dan een maand lang al zijn problemen, waaronder een suïcide-poging. In een andere zaak met een lhbtq-asielzoeker oordeelde de rechter dat deze ten onrechte een time-out-maatregel kreeg opgelegd door COA-medewerkers. Er vond vervolgens geen opvolging plaats door het COA op meerdere signalen van discriminatie door medebewoners naar deze homoseksuele asielzoeker.

Regenboogvlag
In de brief aan de staatssecretaris verzoekt de stichting onder meer om het slachtoffer en de daders uit elkaar te plaatsen. Kortekaas: “We vragen ons af waarom deze signalen niet opgepakt worden door het COA. Terwijl de reactie van de politie nota bene heel duidelijk is. Zowel het COA als onze stichting hebben er belang bij dat LHBTI-asielzoekers veilig zijn in hun azc. Een regenboogvlag ophangen voor het azc is niet voldoende. Het gaat om de juiste aandacht voor kwetsbare LHBTI-asielzoekers.”

 

Powered by Labrador CMS