Nieuw: de Queer Geschiedenismaand

Vanaf 1 februari online te volgen

Leestijd: < 1 min

Voor het eerst hebben de grote culturele instellingen in Amsterdam de koppen bij elkaar gestoken voor het organiseren van de Queer Geschiedenismaand. Er is een platform opgericht waarop de lhbtq-geschiedenis is te vinden in de vorm van verhalen en presentaties. Vanaf 1 februari is het zover.

De organisatie van de Queer Geschiedenis is in handen van IHLIA, samen met een aantal Amsterdamse culturele instellingen. Dat zijn Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Joods Historisch Museum, FOAM, Stedelijk Museum Amsterdam, ARCAM en Cobra Museum.Een dergelijke maand bestond al in het buitenland, nu dus ook in Nederland.

IHLIA is met de grootste lhbtq-collectie van Europa dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtq in Nederland en heeft samen met deelnemende Amsterdamse culturele instellingen een pilot opgezet. De wens is om dit initiatief in volgende jaren verder uit te bouwen, ook met activiteiten buiten Amsterdam.

Tijd voor een Nederlandse versie
“Het wordt tijd voor een Nederlandse versie” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LHBTI Heritage. “Er zijn vele onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtiq’er zouden noemen. Samen met andere culturele instellingen wordt dit jaar een pilot georganiseerd”.
 
Audre Lorde, Freddy Hirsch of Aaïcha Bergamin: het is een handvol namen van personen die een belangrijke plek innemen in de lhbtqi+-geschiedenis maar wier verhalen helaas nog vaak onbekend zijn bij een groot publiek. Tijdens de Queer Geschiedenismaand wordt daar verandering in gebracht.

Face
Paul Derrez, Face, 1994, collectie Rijksmuseum

De instellingen werken samen op een platform, waar de viering en overdracht van lhbtq-geschiedenissen, -verhalen en –prestaties centraal staan. Ondanks alle restricties is er een veelzijdig programma samengesteld dat je grotendeels online kunt bijwonen. Hieronder een greep uit het programma.

Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek
Zo biedt het Rijksmuseum een rondleiding onder de naam ‘Vrij om lief te hebben’.  Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek: hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst? Aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum ervaar je de opvattingen over homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen.

Naast de rondleiding Vrij om lief te hebben is er ook een Engelstalige video die in 5 minuten een impressie geeft van de rondleiding.

Videolezingen
IHLIA LGBTI Heritage presenteert met trots een serie Lockdown Lectures. In deze korte videolezingen spreekt telkens één spreker over één bron uit de omvangrijke IHLIA-collectie. De sprekers zijn uitgenodigd om zelf een bron te kiezen en dit in context te plaatsen.

De Queer Geschiedenismaand gaat van start op 1 februari. Het complete programma vind je hier, en bestaat uit lezingen, panelgesprekken, rondleidingen en documentaires. Een groot deel van het programma is gratis online te volgen.

Coverbeeld: Abraham ziet de brand van Sodom, Dirck Vellert (atelier van), ca. 1520 – ca. 1525

Powered by Labrador CMS