Nieuwe muziek: zo zingt Paris Jackson en Birdy is back!

Ook met nieuwe video's van Ashanti en Olivia Newton-John

29 januari 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Haar muziek lijkt in geen velden en wegen op die van haar vader, maar toch is het zeker de moeite waard om even te luisteren naar de nieuwe single van Paris Jackson. Verder beleeft Olivia Newton-John haar comeback in een duet met haar dochter, is Britse Birdy terug van weggeweest en is er nog veel meer nieuwe muziek, deze week. Een overzicht.

Xiu Xiu & Liz Harris – ‘A Bottle of Rum’

We beginnen met queer underground act Xiu Xiu, deze week. De geest van David Bowie waart rond in deze nieuwe single, die een video heeft die behoorlijk spooky aandoet. ‘A Bottle of Rum’ staat op het nieuwe album vol duetten van Xiu Xiu, Oh No, dat uitkomt op 26 maart. Op deze single doet Liz Harris mee.

Sjors van der Panne - ‘Dan Maken We Het Land’

De aanleiding voor deze nieuwe single van Sjors van der Panne was de dood van Said Zankoua in 2020, die zijn leven lang verguisd werd om zijn seksuele geaardheid. Het heeft een aangrijpend lied opgeleverd met een prachtige video. Later dit jaar verschijnt een EP en een theatertour zodra het weer kan.

Ashanti – ‘’2:35 (I Want You)’

We moeten helemaal terug naar 2002, toen Ashanti Douglas enkele hits scoorde met tracks als ‘What’s Luv’, ‘Foolish’ en ‘Happy’. Met haar stem zorgde ze voor een zacht geluid op menige hip hop-single, in duetten met Ja Rule, Fat Joe en The Notorious B.I.G. Het is lang stil geweest, maar nu is ze terug met een ultrakorte slow jam.

Paris Jackson & Andy Hull –‘Eyelids’

Naast een acteercarrière werkt Paris Jackson ook aan een oeuvre als zangeres. De dochter van de King of Pop heeft met ‘Eyelids’ een mooie pianoballad in handen, die weliswaar wat traag op gang komt, maar na een paar keer luisteren  toch onder je huid gaat zitten.

Birdy – ‘Surrender’

Jasmine van den Bogaerde is Nederlands/Belgisch van afkomst en woont in Groot-Brittannië. Daar brak ze door na een deelname op twaalfjarige leeftijd aan de talentenjacht Open Mic UK. Hier kennen we haar onder de naam Birdy en vooral van twee hits uit 2011, ‘Skinny Love’ en ‘People Help the People’, waarvan de eerste nog altijd opduikt in de Top 2000. ‘Surrender’ is een ballade in dezelfde intieme stijl.

Olivia Newton-John & Chloe Lattanzi – ‘Window in the Wall’

72 jaar is Olivia Newton-John inmiddels, de actrice en zangeres die bij het grote publiek bekend raakte vanwege films als Grease, haar aerobics-video’s en haar monsterhit uit de jaren tachtig, ‘Xanadu’. Hier zingt ze samen met haar dochter Chloe Lattanzi, die in 2016 een album maakte met de titel No Pain, meedeed aan Dancing with the Stars Australia én was te zien in Sharknado 5: Global Swarming.

Eden Alene – ‘Set Me Free’

Israël is er vroeg bij dit jaar, met hun inzending voor het Eurovisie Songfestival, dat hoe dan ook zal doorgaan. ‘Set Me Free’ is een midtempo disconummer met Oosterse invloeden, dat na een paar keer luisteren bést blijft hangen.

Jason Derulo & Adam Levine – ‘Lifestyle’

Grappig eigenlijk, dat Jason Derulo er immer überhip uitziet en tegelijkertijd van die supersuffe muziek maakt. Deze keer is het ook weer allerlei ‘lalalala’ dat de klok slaat. Maroon 5-zanger Adam Levine is ook te horen op ‘Lifestyle’, wat nog klopt ook. Want ook die band maakt dergelijke middle of the road-muziek dus eigenlijk is dit een match made in heaven.  

Summer Walker – ‘Body’

Na een hele lading samenwerkingen met Justin Bieber, Khalid, Drake, Usher, Trey Songz en PartyNextDoor is dit weer een solosingle van Summer Walker, die in 2019 hoge ogen gooide met haar album Over It. ‘Body’ is een classy R&B-track die zoals de meeste liedjes van nu veel te kort duurt.

Boy United & GESS – ‘Imposter’

Deze twee queer artiesten vinden elkaar in een lied dat gaat over het ‘imposter syndrome’, oftewel: denken dat je ooit door de mand zult vallen omdat je eigenlijk helemaal niet kunt wat je doet. Daar is in het geval van Boy United en GESS totaal geen sprake van, want ‘Imposter’ klinkt fris en origineel.

Silk City & Ellie Goulding – ‘New Love’

Ellie Goulding ziet eruit als een parodie op Dolly Parton in de video van ‘New Love’. Ook zou ze niet misstaan in RuPaul’s Drag Race. De track is helemaal 2002 terwijl de figuranten in de video helemaal 2021 zijn.

FKA Twigs – ‘Don’t Judge Me’

De manier waarop FKA Twigs beweegt is bijna bovenmenselijk, en dan hebben we het niet over de special effects die ze toepast in ‘Don’t Judge Me’. Haar video’s zijn steevast innovatief en deze keer heeft ze de hulp ingeroepen van Headie One en Fred Again.

Rag'n'Bone Man – ‘All You Ever Wanted’

De imposante stem van Rag’n’Bone Man herken je uit duizenden. Drie jaar na de megahit ‘Human’ is hij nu terug met deze single, die gaat over alle plekken uit zijn jeugd die niet meer bestaan. En toch word je niet per se triest van dit lied, dat hij in Nashville heeft opgenomen.

Nena – ‘Alles Neu’

Wie immer door blijft gaan is de Duitse zangeres Nena. ‘Alles Neu’ begint als een ballad, om na een minuut of vier te ontsteken in een uptempo track. En wat een prachtige stem heeft ze toch, na al die jaren nog steeds.

Magazine 116
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau