Mattel brengt American Girl uit sinds 1998. De nieuwste American Girl heet Kira, is tien jaar en in het begeleidende boek maakt ze een reis naar Australië, zo is te lezen in Kira Down Under. In het boek staat dat Kira haar tante bezoekt, die is getrouwd nadat de wetgeving in Australië was veranderd zodat dat mocht.

Verstand verloren
Toen bleek dat die tante met een vrouw was getrouwd en dat ze dus lesbisch was, gingen conservatieve poppenverzamelaars los op verschillende American Girl-Facebookgroepen.

Een zekere Rebecca Nachman, die zelf ook de poppen verzamelt, kan er niet over uit. In een TikTok-video zegt ze: “Die mensen hebben hun verstand verloren. Er was zoveel flagrante homofobie in de American Girl Facebook-groepen waar ik in zit, het was verschrikkelijk. Mensen zeiden: ‘kinderen zijn onschuldig, ze zouden niet over seks moeten hoeven lezen’, alsof American Girl een lesbische porno publiceert.”

Allerlei soorten gezinnen
Op websites als die van Amazon regent het negatieve reviews over pop Kira en haar lesbische tantes. De verhaallijn zou niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Woordvoerder van Mattel Julia Sparks zegt hierover dat American Girl gewoon met de tijd meegaat en een realistische kijk op het leven biedt. De ene keer gaat een verhaal over een overleden vader, de andere keer over een lesbische tante die is getrouwd. “We willen laten zien dat er allerlei soorten gezinnen en families bestaan.”

In 2015 kreeg Mattel ook al te maken met een backlash, toen er een verhaal in hun magazine stond over een meisje met twee homoseksuele vaders. Dus is het mooi om te zien dat ze zich daarvan weinig aantrekken en nu opnieuw met een lhbtq-gerelateerd thema komen.

Bron: Queerty