Interview

Sjors van der Panne: “Ons land is te mooi om lelijk te maken”

Hij vertelt over zijn nieuwe single, theater en Robert Long

04 februari 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Optreden voor publiek is al een tijd niet mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat Sjors van der Panne stil zit, integendeel: hij heeft net een nieuwe single uitgebracht, binnenkort volgt een EP en zodra het kan, gaat hij op tournee. Ook komt hij met een eerbetoon aan Robert Long. Genoeg dus om hem over aan de tand te voelen.

Sjors van der Panne timmert lekker aan de weg. In 2014 werd hij tweede bij The Voice of Holland en in 2015/2016 gaf hij maar liefst tien uitverkochte concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Hij wordt vaak chansonnier genoemd en ziet zichzelf als een vertellende zanger in hart en nieren. Vorige week verscheen zijn nieuwe single, ‘Dan Maken We Het Land’, die gaat over de dood van Said Zankoua in 2020, die zijn leven lang verguisd werd om zijn seksuele geaardheid. Daarover verderop meer in dit interview.

Hoe heb je de afgelopen coronamaanden beleefd? 
“Ik vond en vind het nog steeds een enorm ingrijpende periode met alle gevolgen van dien voor velen. Voor artiesten is dit natuurlijk vaak een persoonlijke ramp. Zonder te laten zien of horen wat wij maken voelen we ons beperkt en zelfs een beetje ongelukkig, aldus sommigen van ons. Gelukkig mocht ik nog een aantal keren optreden vorig jaar. Daar had ik geluk in. En in november kreeg ik weer inspiratie om nieuwe liedjes te maken. Ik ben gezond gebleven en heb niemand om me heen aan Corona verloren. Anderen hebben het pas echt zwaar.”

Sjors van der Panne
Fotografie: Bas Hermsen

Helaas zitten we er nog middenin, maar wat is het eerste dat je gaat doen als ‘alles’ weer mag?
“Ik ga hopelijk weer veel werken! Dan pas heb ik een voldaan gevoel. En ik ga knuffelen met wie ik wil knuffelen. Vooral familie, vrienden en vriendinnen. Niet Jan en Alleman hoor. Ik vind het ook wel lekker dat dat handjes en kusjes geven - uit beleefdheid, even uit ons sociale systeem ligt. Haha. Soms vind ik een aardig lachje of een knikje naar iemand ook wel lekker. Lekker houden zo vind ik.”

Sjors van der Panne
Fotografie: Bas Hermsen

Hoe ben je op het idee gekomen voor je nieuwe single?
“Mijn hart huilde naar aanleiding van de dood van Said, overleden aan epilepsie, veroorzaakt na jarenlange angst en zware mishandelingen. Alleen maar vanwege zijn geaardheid. En dat in 2020! Please, laten we elkaar beschermen en ook met rust laten. Dit land is te mooi om lelijk te maken. 'Kom dan maken we het land, waarin iedereen mag zijn'. Laten we opnieuw beginnen met elkaar.”

Wat kun je alvast vertellen over je nieuwe EP?
“Het is het eerste muzikale project met mijn nieuwe platenmaatschappij Cornelis Music. Muzikaal gaat het meer de pop-, folk- en country-kant op. Maar ik blijf een chansonnier, zoals ik vaak word genoemd, een vertellende zanger in hart en nieren. Deels schrijf ik zelf en componeer samen met mijn vaste muzikant Janos Koolen. Maar Belinda Meuldijk schrijft ook voor mij, zo ook Han Kooreneef. We bundelen de krachten samen dus. Persoonlijke teksten maar tegelijkertijd ritmisch en lekker in het gehoor. Althans, dat laatste mogen de luisteraars natuurlijk beoordelen. Ik geniet er in elk geval enorm van om nieuwe nummers te maken en ze te laten horen.” 

Sjors van der Panne
Fotografie: Bas Hermsen

Er komt een theatertournee aan met liedjes van Robert Long. Was je fan, of heb je hem pas later ontdekt? En wat vind je zo mooi aan zijn muziek?
“Ik mag meedoen met de reprise van De dag dat ik Robert Long ontmoette, een theatershow met Maaike Widdershoven, Wil van der Meer en Julia Herfst. Even niet solo dus. Heel veel zin in! Zoals velen van mijn generatie of ouder ben ik opgegroeid met zijn muziek. Mooie rake teksten met hier en daar heel veel humor. Veel liedjes zijn nog steeds actueel. En hij schopte lekker tegen de bekrompen maatschappij aan. Hij durfde ook lekker gewoon homo te zijn, ideaal voor alle jongeren van vandaag die op het punt staan om uit de kast te komen.”

Sjors van der Panne
Fotografie: Bas Hermsen

Tot slot: je eigen muziek in theater en Concertgebouw. Wat kunnen we daarvan verwachten?
“Mijn theatertour Dan maken we het land staat on hold door de coronamaatregelen. Komt vast nog wel goed. 7 augustus mag ik weer in de grote zaal van Het Concertgebouw met Liedjes van de lage landen, waar alles zal draaien om de mooiste liedjes uit Vlaanderen en Nederland. Mijn gasten zijn Renée van Wegberg, Paul Groot en mijn lieve Vlaamse collega David Vandyck. Dat wordt een feestje! En in het najaar met Robert Long tour dus. Leuk allemaal he? Ik heb er zoveel zin in. Ik hoop dat alle lezers naar een van die optredens komen. Ik krijg nu al gelijk een brede lach op m'n gezicht.”

Sjors van der Panne
Fotografie: Bas Hermsen
Magazine 107
Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau