Wordt Nicolaas Veul de Amsterdammer van het jaar?

Stem nu!

Leestijd: < 1 min

Nicolaas Veul is een van de tien personen die is genomineerd voor de titel Amsterdammer van het jaar. Hij spreekt zich krachtig uit tegen homofobie en het gebruik van scheldwoorden als ‘pisnicht’. Wil je dat Nicolaas wint? Stemmen kan nog tot en met 13 februari.

Elk jaar krijgen tien Amsterdammers een nominatie voor de titel Amsterdammer van het jaar. Op 14 februari maakt burgemeester Femke Halsema de winnaar bekend in het Internationaal Theater Amsterdam. De show is via een livestream te volgen. 

Pisnicht: The Movie
Dit jaar is ook Nicolaas Veul genomineerd. Hij maakte vorig jaar de documentaire Pisnicht: The Movie, waarin hij homofobie bespreekbaar maakte en het gebruik van het woord ‘homo’ als scheldwoord aan de kaak stelde. Of woorden als ‘watje’, ‘flikker’ en ‘pisnicht’.

In een interview op de website van de Amsterdammer van het jaar vertelt Veul hier het volgende over: “Bij het gebruiken van dat soort woorden wordt er niet bij stil gestaan dat het misschien wel heel kwetsend is voor homoseksuelen. Veel mensen denken dat het normaal is, maar wat steekt erachter, welke ideeën hebben ze daarbij. Teveel mensen zien homo’s als anders, minder of vies. Daarom is het ook een ontzettend populair scheldwoord of woord om mee te grappen. Het gaat over een structurele disbalans en de gevolgen liggen op het bordje van de minderheid.”

Grimmiger
Veul ziet dat zelfs in een stad als Amsterdam de sfeer grimmiger wordt. “Dat voel je op straat. Er worden ook nog steeds eieren gegooid naar de lhbt-vlaggen. Je blijft een kwetsbare groep. Er is dus nog veel werk aan de winkel.”

Steun jij Nicolaas Veul? Stem dan op hem en zorg er mede voor dat hij wordt verkozen tot Amsterdammer van het jaar. Stemmen kan nog tot en met 13 februari. Het zou mooi zijn als hij wint, zodat zijn boodschap een nog groter publiek weet te bereiken.

Powered by Labrador CMS