Op wie ga jij stemmen? COC lanceert kieswijzer

Welke 'regenboogkandidaten' doen mee aan de verkiezingen?

Leestijd: < 1 min

Welke partij past het best bij jou? En hoe zit het met de lhbtq-kwesties van de verschillende partijen? Bekijk de kieswijzer die COC Nederland dit weekend heeft gelanceerd en zie hoe de partijen ervoor staan.

Het COC lanceerde op vrijdagavond 5 februari Rainbowvote.NU, de kieswijzer voor de regenbooggemeenschap. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug gaf het startschot tijdens COC’s Regenboog Verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Op de website vinden kiezers standpunten van partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Ook ziet men hoe partijen de afgelopen tijd stemden over lhbtq-kwesties en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Geweld
Op de site zien belangstellenden bijvoorbeeld hoe politieke partijen denken over de aanpak van discriminerend geweld. Partijen geven aan of ze vinden dat de onderwijsvrijheid moet worden ingeperkt zodat iedereen op school zichzelf kan zijn, of het lhbtq-asielbeleid ruimhartiger moet en of er een meerouderschapswet moet komen.

Ook staan op Rainbowvote.NU standpunten over zaken als transitieverlof voor transgender personen, de mogelijkheid voor jongeren onder de 16 jaar om hun officiële  geslachtsregistratie te wijzigen en een verbod op onnodige operaties zonder toestemming van intersekse kinderen.

Regenboogkandidaten
Op de website presenteren ook bijna zeventig mensen zich als regenboogkandidaat. Deze kandidaten voor het Kamerlidmaatschap identificeren zich als een lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender of intersekse persoon en/of willen zich bijzonder inzetten voor de regenbooggemeenschap.

Ten slotte zien kiezers op Rainbowvote.NU hoe partijen de afgelopen jaren stemden over kwesties als de aanpak van discriminerend geweld, verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet en veiligheid op school.

Partijen
Op de website staan standpunten van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Code Oranje, Bij1, Lijst Henk Krol, Volt en Splinter (Van Kooten-Arissen).

PVV, ChristenUnie, SGP, Denk, Forum voor Democratie en JA21 zijn wel uitgenodigd om mee te doen, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd. Alle partijen met minstens 1 zetel in de Kamer en/of in recente opiniepeilingen zijn uitgenodigd om mee te doen.

Regenboogkwesties
Rainbowvote.NU is bedoeld voor iedereen die lhbtq-kwesties wil laten meewegen bij hun keuze in het stemhokje op 17 maart. Of dat nou is omdat men zelf tot de regenbooggemeeschap behoort, solidair is met de beweging of belang hecht aan een diverse en inclusieve samenleving. Voor een groot deel van de regenbooggemeenschap spelen lhbtq-kwesties een rol bij het uitbrengen van hun stem, aldus COC Nederland.

Beeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS