zoendossier

Kiss me

14 februari 2021, Winq redactie, 5 minuten

Het is Valentijnsdag en dat betekent: nóg vaker zoenen. Niet met de mensen die op anderhalve meter afstand moeten blijven, maar natuurlijk wel met je eigen partner. Om goed voorbereid te zijn, lees je het Winq Valentijn Zoen Dossier.

Zoenen we al lang?
Wetenschappers zijn daar nog niet helemaal uit. Er is wel consensus over hoe lang we al weten dat we zoenen: vier teksten uit de Vedische Sanskrietliteratuur spreken 3500 jaar geleden al over zoenen. Althans: de gewoonte om neuzen tegen elkaar te wrijven en lippen tegen elkaar te drukken. Pas vijfhonderd jaar later lezen we over het echte lipkussen. De Kama Sutra, die een kleine tweeduizend jaar geleden geschreven is, verhaalt er al flink over. De legers van Alexander de Grote konden er ook wat van maar het zijn toch vooral de Romeinen geweest die het kussen in overdrive hebben gebracht. Er was het osculum: een vriendschapskus, vaak kus op de wang en de basium: een meer erotische soort kus van lippen tot lippen, en de savium: de french kiss.

Een kus was niet zomaar iets. Als je gekust werd, mocht je ook meteen de huwelijksrechten opeisen. En omdat mensen vaak niet konden lezen, werd een kus ook aangewend om contracten mee af te sluiten – als je een ‘X’ bij je naam schreef en dan de ander ook kuste, zou het contract juridisch standhouden. Mannen zoenden elkaar ook. Zelfs op de mond. Maar alleen als ze van gelijke rang waren: bij een groot verschil in aanzien, moest je ver van iemand lippen blijven, bijvoorbeeld door op de knie of de voet te zoenen. De katholieke kerk vond dat zoenen allemaal maar niks. Paus Clemens V verbood het in 1311 zelfs in de kerk, bang dat het tot vleselijke lusten zou leiden.

zoenen winq

Volle lippen
Heb je dan eindelijk besloten wiens mond je tegen de jouwe wilt klemmen, dan is het toch fijn als jullie beiden over een aantrekkelijk en gezond stel lippen beschikken. Hier komt hannah Lip Touch van pas. Dit is speciaal ontwikkeld om het volumeverlies van de lippen tegen te gaan. Tevens pakt het droge en schrale lippen effectief aan. Naast het verzachtende en egaliserende effect wordt dankzij de combinatie van ingrediënten de aanmaak van collageen gestimuleerd en het volume van de lippen hersteld. Het bewezen effectieve ingrediënt Akosky KISS verbetert, verzorgt en beschermt de huid van de lippen – het lipvolume neemt toe en de zichtbaarheid van “barcode” lijntjes op de lippen vermindert. Het zorgt voor een goede hydratatie en een egale structuur.

hannah Lip Touch
hannah Lip Touch

hannah Lip Touch (4,8gr/€15,-) is net als alle andere hannah producten verkrijgbaar bij de erkende hannah huidcoaches en via hannah Skin Improvement Research Company BV te Voorthuizen. Klik hier!

Nummers om te zoenen
Lekker in de stemming komen, doe je met een wijntje, een kaasje (vegans: baba ganoush) en natuurlijk zwoele muziek uit de speakers.

Waarom zoenen we eigenlijk?
Je zou denken: puur uit romantiek. Maar uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van het lipspeeksel om die reden wordt uitgewisseld. De meeste deskundigen nemen aan dat het gaat om feromonen – de moleculen die voor aantrekkingskracht zorgen – bij elkaar te detecteren. Sommige antropologen denken dat mannen testosteron met elkaar uitwisselen dat de seksdrive versterkt. Door te zoenen maak je dopamine en oxytocine aan en dat is héél lekker. Een laatste theorie stelt dat wij, door elkaar te zoenen, het immuunsysteem van de ander kunnen checken – is hij wel een beetje de moeite waard of hartstikke gammel van dichtbij?

Lees ook

Video:

“Zoenen, dat doe je toch niet op straat?”

Cinematokiss
Nog niet helemaal in de stemming? Zien zoenen doet zoenen – en in deze tien films wordt in ieder geval heel goed gezoend.

Call me by your Name
De zelfverzekerde Oliver weet wel raad met de lippen van de jonge Elio.

Moonlight
Volg hoe Chiron worstelt in Miami en zie Kevins lippen de zijne weten te vinden.

Brokeback Mountain
Blakende cowboys in een stomende tent. Warning: hier wordt niet voorzichtig gezoend.

A single Man
Na de dood van zijn partner weet George zich geen raad met zichzelf. Totdat hij Kenny ontmoet.

Love, Simon
Simon nodigt zijn mysterieuze internetliefde uit om te zoenen in het reuzenrad – er is nauwelijks een betere plek denkbaar – maar zal 'Blue' op komen dagen?

The thing about Harry
Sam werd vroeg op school altijd gepest door Harry, maar tijdens een roadtrip blijkt het eeuwenoude gezegde waar: jongens plagen, zoentjes vragen!

God's own Country
Johnny woont met zijn vader en oma op een boerderij. Daar wordt niet veel gezoend. Tot er een Roemeense boerenknecht wordt aangenomen.

Weekend
Beleef de emotionele afscheidskus tussen Glen en Russell na een enerverend weekend.

And then we danced
Merab is een begenadigd danser uit Georgië. Maar blijft hij wel op zijn benen staan als Irakli op het toneel verschijnt?

Your name engraved herein
A-Han en Birdy zijn studenten aan de Taiwanese militaire kostschool. Je kunt vast zelf bedenken hoe dat gaat aflopen…

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau