Het ultieme gay Disney+ overzicht

Ready, set, go!

04 juni 2022, Winq redactie, 4 minuten

Een filmpje is altijd een goed idee, helemaal als er een queer-verhaallijn in zit. Wij grasduinden door het huidige aanbod van Disney+, en zochten de films die je zeker in je lijst moet zetten.

Boys Don't Cry

Baanbrekende film, gebaseerd op het schokkende verhaal van Brandon Teena, een 21-jarige trans man uit Nebraska die begin jaren 90 slachtoffer werd van een hate crime. Boys Don't Cry was destijds de eerste mainstream film waarin een transgender personage centraal stond. Actrice Hillary Swank won onder andere een Oscar voor haar rol en gebruikte consequent mannelijke voornaamwoorden wanneer ze tijdens het in ontvangst nemen van de prijs over Brandon sprak. Toch werd Boys Don't Cry niet door iedereen goed ontvangen: hoewel de film zorgde voor representatie van een tot dat moment vrijwel onzichtbaar onderdeel van de lhbtq-gemeenschap, werd de hoofdrol immers vertolkt door een cis-gender vrouw. Ook de erg brute verkrachtigsscène kreeg kritiek.

Fire Island

Fire Island is geïnspireerd op de boekklassieker Pride and Prejudice van Jane Austen. In de nieuwe verfilming volgen we Noah (een rol van Joel Kim Booster) en zijn vrienden tijdens een vakantieweek op de gelijknamige lhbtq hot spot aan de kust van Long Island. Wanneer Noah aankomt op het feesteiland, valt zijn beste vriend Howie (gespeeld door Saturday Night Live-acteur Bowen Yang) letterlijk en figuurlijk voor een knappe dokter (die wordt vertolkt door James Scully, van de serie You). Die dokter heeft ook weer een groep vrienden, waarvan er eentje – een Mr. Darcy-achtig type – mot krijgt met Noah.

Love, Simon

Een echte tienerfilm waarin de introverte puber Simon worstelt met zijn coming-out. Er is geen enkel signaal dat zijn liefhebbende ouders hem zullen afwijzen of dat zijn vrienden hem zullen verstoten. Maar dat maakt dat zijn coming-out niet eenvoudiger – herkenbaar.
De compilatie waarin Simon zich voorstelt hoe het zou zijn als hetero's uit de kast komen is een van de hoogtepunten van de film. Datzelfde geldt voor de gesprekken met zijn ouders, die er even aan moeten wennen dat hun kind anders is. En dat hij, ook na zijn coming-out, nog vaak de hobbels en obstakels zal tegenkomen waar hetero's geen last van hebben. Lees hier ook onze recensie van Love, Simon.

Love, Victor

De spin-off serie van Love, Simon. We ontmoeten Victor als hij net met zijn latinx gezin naar Atlanta is verhuisd. Bij aankomst wordt hij meteen begroet door buurjongen Felix, en ze raken bevriend. Waar de hoofdpersoon in Love, Simon vrij zeker was van zijn homoseksualiteit, twijfelt Victor nog. Goed, hij vindt schoolgenootje Benji erg aantrekkelijk, maar moet hij niet op z’n minst eerst probéren een vriendinnetje te nemen? Lees hier ook onze recensie van het eerste seizoen van Love, Victor. Alledrie de seizoenen staan op Disney+.

Pose

Serie over de ballroomscene in het New York van de jaren tachtig en schreef geschiedenis vanwege de meest diverse cast in een serie ooit. Met glansrollen voor o.a. Billy Porter, Dominique Jackson en Michaela Jaé Rodriguez.

Pride

De Roze Revolutie gezien? In vier afleveringen schetste Michiel van Erp een beeld van de Nederlandse regenbooggeschiedenis aan de hand van een serie, vaak ontroerende, portretten van jonge mensen en oudgedienden die op de een of andere manier onderdeel waren van dat gezamenlijke verleden. De zesdelige documentaireserie Pride doet nu ongeveer hetzelfde, maar dan gericht op de Amerikaanse verhalen uit de queer community. 

...en verder...

Op Star vind je ook een flink aantal films en series die niet per se een lhbtq-personage als uitgangspunt hebben, maar waar wel een lhbtq-verhaallijn in zit. We zetten er een paar voor je op een rijtje!

Brothers & Sisters
Het leven van de (enorme) familie Walker staat op z'n kop als de patriarch onverwachts sterft aan een hartaanval. Bovendien blijkt er van alles niet pluis te zijn met de financiën van het familiebedrijf. Zoon Kevin Walker wordt al snel verliefd op Scotty, een cliënt die hij als advocaat vertegenwoordigt.

Can You Ever Forgive Me?
De biopic Can You Ever Forgive Me? is gebaseerd op de gelijknamige memoiores van queer schrijver Lee Israel. We zien hoe ze in de geldproblemen raakt na een geflopte biografie over Estée Lauder. 

Desperate Housewives
De bewoners van Wysteria Lane hebben allemaal wel iets te verbergen. De populaire show werd geschreven door Golden Girls-schrijver Marc Cherry. In de roddelbladen verschenen al snel artikelen waaruit bleek dat de actrices achter de schermen niet allemaal even goed met elkaar overweg konden. De jonge tienerzoon van de altijd perfecte Bree blijkt gay te zijn, en in het vierde seizoen komt homo stel Lee en Bob in Wysteria Lane wonen en zij proberen een kind te adopteren.

Glee
Serie over een zangclub op een middelbare school, o.a. met gay personage Kurt die gepest wordt door een jongen die – verrassing! – later ook gay blijkt te zijn.

Grey's Anatomy
In het Seattle Grace ziekenhuis is het niet alleen een komen en gaan van patiënten, maar ook artsen. De serie wordt geroemd vanwege de diverse casting, en regelmatig komen gay- en trans verhaallijnen aan bod.

Ja zuster, Nee zuster
De iconische serie Ja Zuster, Nee zuster speelde zich af in Rusthuis Klivia, een ‘rusthuis vol herrie’ waar de pinnige zuster Klivia de scepter zwaaide. Elk probleem kon worden opgelost door het zingen van een liedje, wel zo gezellig. 

Luca
Luca gaat over twee jonge zeemonsters Luca en Alberto, die willen weten hoe het leven van leeftijdsgenoten op de wal is. Zij breken de regels en begeven zich toch tussen de échte mensen voor een zomer vol ijs, Vespa’s en meisjes. Dat laatste leidde tot enige teleurstelling bij fans die in Luca de eerste Pixar zagen met twee queer jongens in de hoofdrollen. 

Modern Family
Komedieserie over een grote familie, waarin de relatie van personages Mitch & Cam – terecht – werd getoond als de normaalste zaak van de wereld. Al duurde het wel een poosje tot de twee heren elkaar in beeld kusten...

Scream Queens
In deze Ryan Murphy-serie is een damesdispuut in de ban van een seriemoordenaar. Nog belangrijker: Ariana Grande speelt een van de dispuutleden, en Nick Jonas speelt een in-de-kast-zittende jongeman die héél vaak z'n shirt uit heeft. NU kijken dus!

Ugly Betty
In Ugly Betty speelt niemand minder dan Vanessa Williams de rol van überbitch Wilhelmina Slater. Haar queer broertje maakt de serie compleet. 

Tot slot...

Deze films en series worden in meer of mindere mate als 'gay klassiekers' gezien: films die niet over 'ons' gaan, maar die dankzij hun inhoud of cast het toch bijzonder goed bij de lhbtq-gemeenschap doen.

9 to 5
In deze klassieker – je kent de titelsong ongetwijfeld – spelen Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton drie vrouwen die hun vrouwonvriendelijke kantoorbaas een loer draaien. De film was zo'n immens succes dat een televisieserie en musical volgden.

Absolutely Fabulous: The Movie
Oh maar deze film moet je absoluut gezien hebben, sweetie darling! Fans van de Britse tv-serie over Edina Monsoon en Patsy Stone haalden opgelucht adem toen eindelijk een film werd aangekondigd. De film zit bovendien ramvol celebrity cameo's.

Beaches
In deze vriendinnenfilm uit 1988 speelt Bette Milder (zij trad vroeger op in homosauna's, wist je dat?) showgirl C.C. Bloom. Als ze op jonge leeftijd Hillary ontmoet, worden ze meteen beste vriendinnen. Het soundtracknummer 'Wind beneath my wings' werd een internationale hit.

Evita
In deze verfilming van de Tim Rice en Andrew Lloyd Webber-musical zien we Madonna als Eva Perón, de Argentijnse first lady uit de jaren 40. Nu staat Madonna niet bekend om haar geweldige acteerprestaties, maar de rol van Evita leek haar op het lijf geschreven.

The Golden Girls
In deze legendarische comedyserie woonden drie vrouwen van midden 50 (en de moeder van een van hen) samen in een huis in Miami. Dankzij goedgeschreven dialogen en voortreffelijk acteerwerk van de vier dames, werd de serie een hit. The Golden Girls was ook immens populair binnen de homogemeenschap en was vooruitstrevend in de manier waarop onderwerpen als homoseksualiteit en aids behandeld werden.

Romy & Michele’s High School Reunion
Het is alweer even geleden dat Romy en Michele op de middelbare school zaten, waar ze niet bijster populair waren. Als ze worden uitgenodigd voor een reünie besluiten ze zich succesvoller voor te doen dan ze zijn: als belangrijke zakenvrouwen die de post-it hebben uitgevonden.

The Sound of Music
Musicalklassieker waarin zingende non Maria zorgt voor de kinderen van kapitein Von Trapp aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen laten zowel kapitein Von Trapp als zijn oudste dochter Liesl zich in met foute mensen, de een nog fouter dan de ander.

What's Love Got To Do With It?
In deze film volgen we Anne Mae Bullock, véél beter bekend als de legendarische Tina Turner, van klein meisje in Nutbush tot wereldster. Inclusief haar huwelijk met Ike Turner – die haar regelmatig mishandelde – en haar strijd om onafhankelijkheid. Met een glansrol van Angela Bassett, die werd genomineerd voor een Oscar voor beste actrice.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Winq kijktips!

Bekijk de trailer van Nimona, een queer animatiefilm op Netflix

Kijktip: Twee verliefde jongens in Turn It Around

“Mensen vinden het moeilijk om naar homoseks te kijken”

Bekijk de korte film Dino At The Beach

Bekijk de gay webserie Open to It

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Het ultieme gay HBO Max-overzicht

Laatste seizoen Love, Victor gaat over zoektocht naar identiteit

Bekijk de teaser van Uncoupled, over een man die gedumpt wordt door z’n echtgenoot

Dit is de top tien van gay films met een happy end

Zaterdag bij Ik Vertrek: Sean en Martijn beginnen gay resort op Curaçao

Bekijk de trailer van Legendary, een afvalrace waarin de ballroomcultuur centraal staat

Nieuwe Netflixserie ‘Heartstopper’ vooral heel zoet

Kijktip: Canadese comedy Sort Of met Bilal Baig vanaf 12 mei te zien op NPO

Heartstopper op Netflix: bekijk de eerste beelden

Nieuw op Ziggo: Yelllowjackets, bekijk hier de trailer

Nu op Netflix: Queer Eye Germany

Laat álles uit je handen vallen: The Golden Girls staan op Disney+

Nieuw op Netflix: The Invisible Thread, over een tiener met twee vaders

Bekijk de trailer van Nan, The Movie

Binnenkort op Netflix: Heartstopper, over twee klasgenoten die elkaar meer dan leuk vinden

Janet Jackson docu eindelijk in Nederland te zien

Deze romantische films en series op Netflix mag je niet missen

Nieuwe docu: wat gebeurt er als een profvoetballer uit de kast komt?

Het ultieme gay Videoland-overzicht

Deze prachtige queer films vind je op CineMember

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Michiel van Erp: “Ik ben een laatbloeiende activist”

Loiza Lamers krijgt eigen docuserie op Videoland

Jamie-acteur Max: “Ik dacht niet dat ik de rol echt zou krijgen”

Vrijdag op Netflix: het derde seizoen van Sex Education

Enfant terrible: Seks, drugs en bonje

Bekijk de trailer van The Male Gaze: Three’s Company

Roze Filmzomer: Rafiki nu te zien op Picl

Roze Filmzomer: The Miseducation of Cameron Post nu op Picl

Roze Filmzomer: moderne western Cowboys nu te zien op Picl

Billy Porter schittert in nieuwe trailer van Cinderella

Nieuwe YouTube-serie X-Y-SEX: seksuele voorlichting volgens je eigen letter

Roze Filmzomer: Are We Lost Forever nu te zien op Picl

'Rocketman' is extravagant, expliciet en oprecht

“Ik heb in rare uithoeken naar liefde, aandacht en acceptatie gezocht”

Onthullende docu over wereld achter OnlyFans

Bekijk de Braziliaanse film Dry Wind, over een broeierige affaire in de bossen

Kijktips: 5x vakantiegevoel vanuit je luie stoel

Bekijk de trailer van gay kerstfilm The Christmas Setup

Nieuw op Videoland: deze Prince Charming zoekt een man

Oreo komt met regenboogkoekjes én een korte film: Proud Parent

Bekijk deze vijf korte gay-films uit Italië

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau