“Als het regende ging ik juist naar buiten”

Weerman Jordi Huirne heeft de wind in de zeilen

15 maart 2021, Martijn Tulp, 3 minuten

De vrolijke 27-jarige Jordi Huirne groeide op op een boerderij in de Achterhoek en verzorgt via Weer.nl het weerbericht voor o.a. SBS6. Hij liet zich fotograferen voor het weerstation bij z’n ouderlijk huis, waar het allemaal begon. Dit jaar is hij ongeveer tien keer per maand op SBS6 te zien met het weer. Zorg dat je hem niet mist.

Men denkt misschien: met een beetje autocue voorlezen kom je er wel, maar je moet dus echt naar school om weerman te kunnen worden?
“Precies. Ik werd al vrij snel neergezet als ‘de weerhunk van SBS6’. Wat mensen niet weten is dat ik er echt voor heb gestudeerd. We nemen in een uur ongeveer vier presentaties op, en die heb ik allemaal zelf gemaakt. Ik ben de hele dag bezig met de weersverwachting, bekijk samen met mijn collega’s de weermodellen, en dat vertalen we naar een weerbericht dat iedereen begrijpt. Ik maak alles zelf, dus ik zet zelf alle symbooltjes en temperaturen op de kaarten die je achter me ziet. Ik zoek alle weerfoto’s bij elkaar: soms ontvangen we meer dan duizend inzendingen van kijkers, daar moet ik de tien mooiste van uitzoeken.”

En vervolgens sta je voor een greenscreen?
“Het is zelfs een gigantische groene studio, waar dus geen groot scherm hangt – dat denken mensen altijd – en ook geen autocue aanwezig is. Het hele verhaal zit gewoon in m’n hoofd. Ik kán dat niet eens, van een autocue voorlezen. Het lijkt me heel lastig. De uitdaging is om het op een manier te presenteren waarop het lijkt alsof ik de kaart achter me zie, maar in werkelijkheid staan links en rechts alleen twee kleine afspiekschermpjes. Dat maakt het ontzettend lastig om met mijn hand iets duidelijk voor de kijkers aan te wijzen. Je kunt bij wijze van spreken niet over het weer in Amsterdam hebben, en dan op de kaart Groningen aanwijzen. Daar heb ik goed voor geoefend. Er komen zelfs pasjes bij kijken: aan het begin van het weerbericht komt er een kaart uit de grond, en ik moet precies goed staan om het zo echt mogelijk te laten lijken. Maar ik vind het supergaaf om te doen.”

“Ik werd al vrij snel neergezet als ‘de weerhunk van SBS6’”

Loop je in de studio van SBS de hele dag Patty Brard tegen het lijf?
“Ik zie wel iedereen lopen! De mensen van Hart van Nederland, Shownieuws… Ik zie Patty niet altijd, maar ik hoor haar wel vaak, want ze is altijd lekker luid en duidelijk aanwezig. Die lacht heel wat af.”

Waar komt je fascinatie voor het weer vandaan?
“Ik ben opgegroeid op een boerderij in de Achterhoek. Daar is alles begonnen. Als kind op een boerderij was ik altijd buiten aan het spelen met water. Mijn vader is boer en moet het weer goed in de gaten houden: gaat het regenen, kan ik het gras maaien, wanneer kunnen de koeien naar buiten? Als kind werd ik daar snel bij betrokken, en ik vond het heel erg interessant. Toen ik wat ouder was zocht ik het weer steeds meer op.”

Was er een moment waarop je wist dat het weer je altijd bezig zou houden?
“Ja. Ik was drie jaar oud en op een warme zomeravond barstte het noodweer los boven onze boerderij. Het regende zó hard dat het water langs de kieren van de ramen in mijn slaapkamer naar binnen goot. Als klein jochie zat ik met mijn neus tegen het raam gedrukt. Ik vond het zó fantastisch om te zien dat ik vanaf dat moment helemaal gek was van het weer. Dus daarna was ik altijd met water aan het spelen, en als het regende ging ik juist naar buiten. Mijn moeder moest me drie keer op een dag nieuwe kleren aantrekken, want ik was altijd nat. Hoe extremer het weer, hoe mooier ik het vond.”

Dus het cliché dat je van je hobby je werk kunt maken, is helemaal op jou van toepassing.
“Ja, 100%. Als iemand me vroeger op de basisschool vroeg wat ik later wilde worden, zei ik weerman. Ik luisterde met mijn vader op de trekker naar het weerbericht en keek naar weermannen en -vrouwen op de televisie. Dat wilde ik later ook.”

Welke stappen heb je gezet om dat voor elkaar te krijgen?
“Na de middelbare school heb ik eerst hydrologie gestudeerd en daarna meteorologie. Ik ben altijd aan m’n droom vast blijven houden. In die tijd heb ik bij m’n ouders op de boerderij ook m’n eigen professionele weerstation geïnstalleerd, met alles erop en eraan, van windmeter tot weerhut. Het weerstation is verbonden met het internet, dus overal ter wereld kan ik zien wat het weer is bij m’n ouders thuis. Op mijn tweeëntwintigste studeerde ik af als meteoroloog. Eerst werkte ik achter de schermen en schreef ik vooral over het weer. Vervolgens ging ik aan de slag bij lokale radio- en tv-zenders, zoals Omroep Gelderland en Omroep Brabant. Vorig jaar ben ik bij Weer.nl gaan werken, wij doen het weer online op onze website, houden social media bij en verzorgen het weerbericht voor de radiozenders van Talpa en ook op SBS6.”

Wat doe je eigenlijk in je vrije tijd?
“Zelfs in mijn vrije tijd houd ik het weer in de gaten. Ik houd ook van sporten. Ik turn al mijn hele leven en loop survivalruns. Dan klim je in touwhindernissen en ren je kilometers door water, bospaden of blubberige weilanden. En als het kan schaats ik graag op natuurijs. Verder vind ik het leuk om met muziek bezig te zijn: ik houd de hitlijsten in de gaten, vind het leuk om te zingen en heb vroeger ook veel in studentenkroegen als dj gedraaid. Het zingen doe ik vooral op de fiets of in de auto, maar heb bij mij in het dorp op de kermis ook wel meegedaan met Soundmixshow-achtige dingen. En ik ga graag naar festivals, al was dat er het afgelopen jaar natuurlijk niet bij.“

Lezers die misschien denken: die Jordi mag bij mij thuis ook wel dagelijks het weer voorspellen, vissen naast het net. Je plaatst op je Insta regelmatig foto’s met je vriend.
“Klopt! Ik heb al meer dan zeven jaar een relatie met Steven. We dragen allebei een ring met daarin de datum gegraveerd waarop we elkaar hebben ontmoet. We wonen nu vijf jaar samen.”

Wanneer kwam je voor het eerst op de landelijke tv?
“Door corona duurde het allemaal wat langer, maar na veel geoefend te hebben in de zomer was het in november dan eindelijk zo ver! Dat was echt fantastisch. Toen kwam mijn droom écht uit. Nu ben ik bij SBS6 nog invaller, naast Dennis Wilt en Amara Onwuka. Het is de bedoeling dat ik in de loop van het jaar echt een van de drie tv-gezichten word van het weer op SBS6. Dan ben ik ongeveer tien keer per maand te zien. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Magazine 111
Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.
Artikelen in dezelfde serie - Up & Coming

Gavin-Viano maakt met zijn gevoel

Gaat Felix Sandman Europa veroveren in mei?

Jaouad Alloul is Up & Coming

“Zwarte mannen hebben vaak te maken met racisme en homofobie”

Bronze Avery is Up & Coming

Joshua Albano is Up & Coming

“Met dit nummer hoop ik een bijdrage te leveren aan de acceptatie van LHBTQ’s”

“Als ik dans, ben ik in trance”

“Alleen mijn moeder praat nog tegen mij”

Luca Hänni: “Duncan Laurence is geweldig”

Agoney probeert het taboe rondom make-updragende mannen te doorbreken

Boodi Kabbani: een van de eerste Syrische acteurs in een homorol

Gus Dapperton steekt de wereld in zijn zak

“Ik wil een positieve boodschap overbrengen in Tel Aviv”

Sexy en een lekkere stem: dit is Mahmood

Internetfenomeen Sam Tsui breekt door

“Mensen denken dat ik de hele dag verdrietig rondwandel”

Raneir Pollard heeft de lach aan z’n kont hangen

“LHBTQ-verhalen zijn belangrijk om te vertellen”

“Als acteur komt het vaak voor dat je nagelbijtend jezelf terugziet op tv”

“Voor mijn droomrol ben ik nog tien jaar te jong”

Wij presenteren jullie de flamboyante Daan Sanders

Van het gymnasium naar dansend de wereld rond

Dook van Dijck duikt in nieuwe serie onder in subculturen

Musicals, vloggen en acteren: de veelzijdigheid van Dook

Lang, mooi en charismatisch: dit is Constantine Allen

Sophie’s muziek is anders dan alles dat je gehoord hebt

Van Jurassic Park naar Love, Simon: Nick Robinson is up & coming

'Jongens'-acteur Jonas vindt zichzelf steeds opnieuw uit

Alfred probeert met pretoogjes Europa voor zich te winnen

Model Zander Hodgson komt uit de kast met emotionele video

Cesár Sampson: van achtergrondkoortje tot het grote podium

Dante: Klein maar toch boomlang

‘Margarita’ is Reindiers strijd tussen zijn vrouwelijke en mannelijke kant

Selfies en gezonde recepten: Dit is Michael Ternoot

Schaamteloos verhaal

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau