Let's talk about sex

“Toen mijn partner corona kreeg sliep ik op de bank”

De partner van Koen (33) kreeg corona

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Koen (33) woont samen en heeft met zijn vriend een open relatie. Hoe ging het stel ermee om toen een van hen corona kreeg? En hoe geven ze vorm aan hun open relatie tijdens de pandemie?

De vriend van Koen had twee dagen koorts en besloot zich te laten testen op corona. De uitslag was positief. “We konden niet echt herleiden waar het vandaan kwam. We denken vanwege zijn werk in de horeca, die toen nog open was.” Koen besloot tien dagen in quarantaine te gaan. Zijn vriend was een paar dagen goed ziek. “We leefden in aparte kamers: hij leefde en sliep in de slaapkamer met een mondkapje op, ik sliep in de woonkamer en bracht hem z'n eten. M'n vriend opperde eerst dat we wel samen in een bed konden slapen, als we allebei een mondkapje zouden dragen. Daar voelde ik echter niet zoveel voor.”

Het stel veegde alle oppervlakken in hun woning drie keer per dag af: de deurknoppen, het aanrecht, de toiletbril. “Mijn vriend vond het geen probleem om continu een masker te dragen – wat toch vooral voorkomt dat je het virus doorgeeft – en ik vond het niet zó erg om op de bank te slapen. Verder besloten we elkaar niet meer te zoenen of te knuffelen, en om geen seks meer te hebben. We zijn inmiddels acht jaar samen, dus anderhalve week geen seks is nu ook weer geen halszaak.”

“Ik kon bij de huisarts hoog of laag springen: ik werd niet getest op corona”

Voor Koen was het niet geheel duidelijk hoe de quarantaineregels in z'n werk gingen in hun situatie. “Op een gegeven moment was mijn vriend lang genoeg klachtenvrij en mocht hij weer naar buiten, terwijl ik thuis nog in quarantaine zat. Ik denk dat de partner qua thuisblijven en quarantaine slechter af is dan de persoon die echt corona krijgt, afgezien van de fysieke pijn.”

Het is voor het stel nog steeds niet duidelijk waarom Koen niet besmet is. “Het kan komen door onze voorzichtigheid, doordat mijn vriend niet zo besmettelijk was of omdat ik het misschien al had gehad. Ik was namelijk in februari 2020 naar het feestje Spielraum geweest, wat een nogal heftig technofeest is waar een kolkende mensenmassa stomend staat te dansen in heel knappe outfits van leer, rubber, lycra of wat je maar wil. Een week later was ik vijf dagen doodziek, maar ik kon bij de huisarts hoog of laag springen: ik werd niet getest op corona.”

Koen en z'n vriend hebben een open relatie. “Maar niet het soort waarbij alles maar out in the open is. Als we beide thuis zijn, gaat een van ons er niet ineens vandoor om het leuk te hebben met iemand anders. Maar als we apart van elkaar op vakantie zijn, op familiebezoek of aan het werk zijn, dan vinden we het prima.” Aan het begin van de eerste lockdown besloot Koen helemaal niet meer te daten. “Ik was heel angstig en vermeed echt bijna alles en iedereen. Daardoor sprak ik ook niet meer af met jongens. Dat voelde ook niet kies, omdat ik dan door mijn geiligheid mogelijk m'n vriend kon besmetten.”

Na een maand begon Koen toch weer af en toe af te spreken met jongens, ook gewoon voor wandelingen. “Ik heb sowieso liever vaste scharrels dan losse contacten. Ik vond het wel fijn, het liet me ook minder eenzaam voelen want ik hunkerde erg naar contact. De meeste van mijn vrienden wonen namelijk niet in Amsterdam dus die zag ik ook niet.”

“Ik denk dat ik pas in mei seks heb gehad met iemand buiten m'n relatie” vervolgt Koen. “Die heb ik zorgvuldig gescreend. Ik wilde liever geen vrijgezellen die elk weekend een ander seksfeestje bezoeken, om risico's te beperken. Normaal juich ik die sekspositiviteit alleen maar toe, maar nu had ik er moeite mee.”

“Ik vertelde de organisator dat ik me erg onveilig voelde”

Afgelopen zomer bezocht Koen een circuit party. “Dat was een beetje onder de radar gepland. Ik ging er alleen heen, met wat vrienden die ik ken van feestjes. Misschien was ik een beetje naïef, maar na een uurtje dansen kroop iedereen op het midden van de dansvloer al over elkaar heen. Nogmaals, normaal gesproken vind ik dat hartstikke leuk, maar nu voelde het fout.” Koen vond dat hij zijn aanwezigheid op zo'n broeierig feest niet kon rechtvaardigen omdat z'n vriend thuis zat. “Zou ik corona oplopen, omdat ik een feestje wilde? En daarmee mijn vriend, vrienden of familie infecteren? Dat vond ik niet kunnen. Ik heb vrijwel telkens afstand gehouden, met niemand gezoend en ben na twee uur weggegaan.” Bij de uitgang zag Koen de organisator staan. “Ik vertelde hem dat ik me erg onveilig voelde. Het leek hem weinig te schelen, maar hij kon er op dat moment ook weinig aan doen, denk ik.”

“Ik ben nog wel voorzichtig, want ik lees veel verhalen over blijvende schade aan de longen. Ik wil het niet alsnog krijgen.” Koen merkt dat zijn partner en hij zichzelf nu vaker een verzetje gunnen. “Er zijn een paar vrienden die ik knuffel, er zijn een paar jongens met wie ik afspreek voor seks. Maar dat is niet vaker dan eens per maand schat ik zo in. En op die manier praat ik voor mezelf goed dat mijn aantal sociale contacten niet veel meer is dan dat van een single.”

Beeld: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS