Roze Filmdagen: de eerste vijf films zijn bekend

Bekijk hier trailers en een clip

19 februari 2021, Winq redactie, 8 minuten

De Roze Filmdagen zijn dit jaar van 11 tot en met 21 maart. Het volledige programma wordt volgende week bekendgemaakt, maar wij maken nu al vijf titels bekend. Bekijk hier alvast de trailers en clips!

De Roze Filmdagen gaan voor de 24e keer van start. De festivalorganisatie heeft van de nood een deugd gemaakt door alle films op vaste tijden online beschikbaar te maken in heel Nederland, van 11 tot en met 21 maart. Het festival opent met een intieme relatiefilm uit Zweden, Are We Lost Forever, zoals we je eerder al lieten weten.

Programma
Het complete programma van de Roze Filmdagen wordt later bekendgemaakt. Hou daarvoor de website in de gaten. Hieronder alvast vijf hoogtepunten.

A Skeleton in the Closet

Argentinië 2020, 103 min, Nicolás Teté

Manuel, een architectuurstudent die in Buenos Aires woont, keert terug naar zijn geboorteplaats om het huwelijksjubileum van zijn ouders te vieren, maar vooral om zijn familie om geld te vragen. Hij wil daarmee naar Denemarken verhuizen om bij zijn vriend te zijn. Bij het vorige familiebezoek kwam hij uit de kast en sindsdien vermijden zijn ouders het onderwerp angstvallig: de sfeer is dan ook gespannen. Als hij gedumpt wordt stort het emigratieplan in. Manuel probeert erachter te komen wat hij met zijn leven moet doen en vindt troost in een seksuele ontmoeting met zijn voormalige middelbare schoolleraar.

BITTER YEARS

Italië 2019, 109 min, Andrea Adriatico

Mario Mieli is een van de grondleggers van de Italiaanse homobeweging. Met zijn radicale ideeën en compromisloze optreden maakte hij veel los, maar kreeg natuurlijk ook kritiek. Het vlammende essay ‘Towards a gay communism’ geldt nog steeds als een mijlpaal die radicale maatschappijkritiek aan vlijmscherpe humor wist te koppelen.
Bitter Years is een prachtige biopic over het leven en vroege einde van deze flamboyante activist, van zijn moeizame relatie met de familie, zijn intense liefdes, maar ook zijn worstelingen met drugs en depressies, die hem uiteindelijk in 1983, slechts dertig jaar oud, ertoe brachten uit het leven te stappen. 

RIALTO

Ierland / VK 2019, 115 min, Peter Mackie Burns

De 46-jarige Colm heeft ogenschijnlijk een fijn leventje; prima baan in de haven van Dublin, twee gezonde tienerkinderen en een lieve vrouw. Maar Colm is eigenlijk homoseksueel en leeft al lang met zijn geheime gevoelens. Hij wordt er gek van en heeft op een dag in een toilet van een winkelcentrum seks met Jay, een 19-jarige sekswerker. Een dag later komt Jay op zijn kantoor en eist geld, anders licht hij Colms vrouw in.
Colm, nog bevangen van zijn eerste ervaring en seksueel steeds meer geïnteresseerd, blijft met hem omgaan en voor Jay is het geld welkom. Wanneer Colm hoort dat hij door een reorganisatie ontslag krijgt stort zijn leven in. Zijn vrouw Claire wil hem helpen, maar ze kan hem niet bereiken. Hij kan zijn onrust alleen kwijt bij Jay.
Dit sterke sociale drama is gebaseerd op een prijswinnend toneelstuk dat een prachtig geobserveerd verhaal is over vaders en zonen, de onmogelijkheid om aan de verwachtingen van anderen te voldoen en de mogelijkheid om te veranderen.

SUBLET

Israël / VS 2020, 89 min. Eytan Fox

Michael is een journalist die over Tel Aviv gaat schrijven. Ook wil hij even op adem komen van zijn relatie in New York, na een traumatische gebeurtenis. Om zich onder te dompelen in het hedonistische stadsgevoel, inclusief homoscene, heeft hij een kleine etage in onderhuur geboekt. Als Tomer, de knappe verhuurder, door een misverstand zijn appartement niet kan verlaten en op de bank blijft slapen, duurt het niet lang of deze biedt zich aan als gids.
Het leeftijdsverschil tussen de gereserveerde Michael en de vrijgevochten Tomer zorgt voor humor en charme. Terwijl Michael zijn wijsheid deelt en de jeugdige energie die hen omringt opzuigt, verdwijnt zijn gereserveerde houding en vindt hij de inspiratie om zijn leven weer te omarmen.
Na eerdere festival successen als Yossi & Jagger, Walk on Water, The Bubble, Cupcakes, Mary Lou en Yosi voegt queer veteraan Fox met deze film opnieuw een parel aan zijn rijke oeuvre toe.

THE MAN WITH THE ANSWERS

Cyprus / Griekenland / Italië 2021, 80 min, Stelios Kammitsis

Victor is een ex-duikkampioen van in de twintig die bij zijn grootmoeder in een Griekse kustplaats woont. Na haar plotselinge overlijden springt hij zonder opgaaf van reden in een stoffige oude auto en begint aan een rit met als einddoel Duitsland. Op de veerboot ontmoet hij Matthias, een knappe Duitser.
Victor zit absoluut niet op gezelschap te wachten, maar de vrijgevochten Matthias weet hem toch te verleiden hem een ​​lift naar Duitsland te geven. De ogenschijnlijke tegenpolen beginnen aan een trip die hen door het adembenemende berglandschap van Italië voert. Door de reisavonturen worden twee mannen uit hun comfortzone gehaald en groeit de aantrekkingskracht. Zullen ze de antwoorden die ze zoeken bij elkaar vinden als hun bestemming aan de horizon opdoemt? 

Magazine 112
Deze keer: vier verschillende covers vol queer theatertalent
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 112

Deze keer: vier verschillende covers vol queer theatertalent

Neem een abonnement

Geef cadeau