5 vragen aan

“Maatkleding haalt jouw sterke punten naar voren”

Een interview met Style Advisor Diederik de Flines van Atelier Munro

Leestijd: < 1 min

Op maat gemaakte (trouw)kleding is echt niet veel duurder dan ‘gewone’ kleding, er wordt geen onverkochte kleding weggegooid en het zit veel beter. Style Advisor Diederik de Flines van Atelier Munro houdt een vlammend pleidooi voor “de betere versie van jezelf.”

Wie gaat trouwen, haalt toch gewoon een pak in een fancy winkel in de PC?
“Als je in een pak wil trouwen, wil je dat dat pak zo mooi mogelijk aansluit op jouw specifieke lichaamskenmerken. Een pak uit een winkel, in jouw maat, past wel; maar nooit zo goed als een op maat gemaakt pak. Mensen in maatkleding krijgen vaak complimenten en dan weten die omstanders vaak zelf niet wat ze er zo mooi aan vinden. Geloof mij maar: dat is de pasvorm. Optisch kunnen wij een buikje kleiner laten lijken of je iets breder laten voorkomen dan je eigenlijk bent. Maatkleding haalt jouw sterke punten naar voren. Wij hebben honderden stoffen en we kunnen honderden verschillende patronen maken. Wij maken dan een pak, jasje of broek voor je aan de hand van de contouren van jouw lichaam. Onlangs hebben we daar nog wat extra stoffen – bijvoorbeeld in pasteltinten – aan toegevoegd die nog meer in het trouwthema passen. Maar je kunt ook een jacquet op maat laten maken, ook de korte versie ervan.”

Weten de klanten precies wat ze willen of komen ze met een heleboel vragen binnen; ben jij misschien een halve psycholoog?
“Dat vind ik te veel eer hoor. Natuurlijk ga ik eerst in gesprek met eenieder die voor bijvoorbeeld trouwkleding bij ons binnenstapt. Ik wil wel even wat context krijgen. Hoe gaat die trouwerij er eigenlijk uitzien? Sommige mensen weten dat al precies – hebben bijvoorbeeld een citrus-thema op een Italiaans landgoed bedacht. Soms nemen ze hele moodboards mee. Prima; wij kunnen bijna alles maken. Maar veel mensen weten eigenlijk niet goed wat ze willen. Dan stel ik een heleboel vragen om erachter te komen hoe die trouwerij eruit gaat zien. Zo komen we tot de kern van die feestelijke dag en kan ik het beste advies geven.”

Atelier Munro
Atelier Munro
Atelier Munro
Atelier Munro

Wat is eigenlijk de etiquette: kun je het pak waarin je trouwt, de volgende dag gewoon naar een vergadering aan?
“Zeker wel. Als je kiest voor een neutraal pak, kun je dat natuurlijk gemakkelijker voor verschillende gelegenheden gebruiken. Kies je voor een neutrale kleur, zeg: blauw, dan kun je de stof wat luxer maken, bijvoorbeeld met een beetje zijde. Dan is de kleding net wat anders dan een confectiepak. Met je vest, shirt of pochet kun je er echt een trouwcreatie van maken. Zelfs als je in Zuid-Spanje trouwt in een lekker zomerse stof, kun je dat pak echt prima nog een keer aan voor een volgend zomers feest. Felgroen of roze kan ook hè? Maken we ook. Maar dat is niet zo subtiel en dan minder goed te hergebruiken.”

Want ook hier zijn weer ongeschreven regels: móét je een pak aan als je gaat trouwen?
“Soms willen mensen een informele trouwpartij vieren. Bijvoorbeeld in de eigen tuin zonder de hele klassieke, bliksemse boel erbij. Dan kun je natuurlijk prima een katoenen broek aan met een vrolijk jasje en een openvallend linnen hemd met bijvoorbeeld een zware ketting daaronder. Overigens zijn er ook geen regels omtrent geheimhouding, hoor. Vroeger was de vrouw de bruidsschat en die moest ingepakt worden en mannen mochten dat pakpapier vooraf niet zien. Toen trouwden de mannen ook in jacquet. Als twee mannen gaan trouwen, komen ze vaak samen naar ons toe. Het pakt namelijk leuk uit als de twee mannen goed bij elkaar passen, als daarover is nagedacht.”

Atelier Munro Tuxedo
Atelier Munro Tuxedo
Atelier Munro
Atelier Munro

Als een peper- en zoutstel?
“Twee mannen verhouden zich in kleding natuurlijk meer tot elkaar dan een vrouw in een bruidsjurk en haar man. Ik ga allereerst uit van de heren zelf; welke kleuren staan hen bijvoorbeeld goed? Dus als je al een thema hebt bedacht waar een kleur bij hoort, is er een risico dat die kleur jou helemaal niet staat. Als iedereen in het wit moet komen en jij dus ook, en je zou gezegend zijn met een bleke huid, dan lijkt het net alsof je vijf dagen corona achter de rug hebt. Liever kiezen we samen voor beide mannen de mooiste outfits en daarna gaan we op zoek naar harmonie. Ik zou dat vooral in detail doen, bijvoorbeeld door pochet en das te matchen. Liever niet ‘het tegenovergestelde trainingspak’ – de een roze met blauw en de ander blauw met roze. Het mag overigens allemaal wel hè; wij maken dat gewoon hoor, maar ik ben wel constructief eerlijk. En als je tóch niet tevreden bent met het resultaat; dan beginnen we gewoon weer opnieuw. Dat doe ik liever dan dat je op je eigenlijk huwelijk staat te mokken omdat je niet blij bent met je outfit.” 

Het is geen probleem voor Atelier Munro om binnen een maand een bruidspaar te adviseren en vervolgens de kleding tijdig te laten leveren – maar twee maanden voor het huwelijk hiermee beginnen is wel veel beter. Bezoek www.ateliermunro.com/wedding voor oriëntatie van verschillende outfits en alvast wat ideeën voor samenstellingen.

De getoonde tuxedo’s zijn er vanaf vanaf 748 euro en het lichtgroene pak is er vanaf 648 euro.

Powered by Labrador CMS