Andy Warhols eerste mannelijke naakten in nieuw boek

300 erotische tekeningen voor het eerst verzameld

Leestijd: < 1 min

Twee voeten die een blik Campbell-soup omlijsten. Een portret en profil met vlinders. Een naakt kruis dat door handen is bedekt. Het zijn voorbeelden van vroege werken van Andy Warhol uit de periode 1950-1962. Ze zijn nu verzameld in een nieuw boek, met de titel Love, Sex & Desire.

Voordat Andy Warhol doorbrak met zijn Pop Art, maakte hij vooral tekeningen. Een groot aantal had als thema ‘mannelijk naakt’. Driehonderd daarvan zijn nu verzameld in het boek Love, Sex & Desire.

Voorin het boek staat een foto van Andy Warhol uit de periode 1950-1962, waarin de tekeningen zijn gemaakt. Hij draagt hier wel al de voor hem kenmerkende zonnebril, maar nog geen witgeverfd piekhaar. Van zijn latere Pop Art zien we hier ook al de eerste contouren verschijnen, in de vorm van een tekening waarop twee voeten zijn te zien naast een blik Campbell-soep.

De meeste tekeningen uit het boek zijn nooit eerder verschenen. Volgens de Britse krant The Guardian is Warhol hier nog ‘de lyrische tekenaar van onbeschaamde erotiek, en nog niet de koude voyeur zoals zijn critici hem zagen’.

Artnet schrijft: "In de jaren vijftig was Warhol een van de weinige kunstenaars die een oeuvre opbouwden rond hun gay identiteit."

Het boek is een uitgave van Taschen, bevat 332 pagina’s en kost 75 euro. Bekijk hier een preview en bestel.

Powered by Labrador CMS