Interview

Sex Tape: “We wilden geen plat programma maken”

Leerzame feelgoodtelevisie over seks

01 maart 2021, Martijn Kamphorst, 4 minuten

In het nieuwe programma Sex Tape bespreekt Bobbi Eden samen met relatietherapeut Jeremy Heshof sekstapes van bekende en onbekende Nederlanders. “We wilden het taboe op seks doorbreken met een oprecht, openhartig en leerzaam feelgoodprogramma.”

Ook Discovery heeft sinds kort een eigen streamingplatform. In hun eerste ‘original’, Sex Tape, krijgen elke aflevering drie stellen de opdracht een video te maken van hun (seks)leven. Die bespreken ze vervolgens in een huiselijke studio met de twee andere koppels, onder begeleiding van Bobbi Eden en relatietherapeut Jeremy Heshof.

Hadden jullie bepaalde eisen voordat jullie ‘ja’ zeiden tegen deze presentatieklus?
Jeremy: “Bobbi wilde dit programma alleen doen als ze met mij kon werken. Toch, Bobbi?”
Bobbi: “Eerlijk, zonder jou had ik het niet gekund. Ik gaf aan dat ik dit programma graag samen met een deskundige wilde presenteren. Er mag gelachen worden, maar het moest geen lachwekkende show worden. Ik wilde niet dat het een plat programma werd.”
J: “Voor mij was diversiteit onder de kandidaten een belangrijke voorwaarde. Ik help in mijn praktijk veel mannen die op mannen vallen en woon zelf ook samen met een man. Ik ben blij dat er dus ook mannen- en vrouwenkoppels meedoen. Dat zorgde voor een heel andere dynamiek. Verder hechtte ik veel waarde aan een stukje nazorg. Bij sommige kandidaten kwam er tijdens het filmen een hoop los. Mensen die worstelden met hun zelfbeeld of koppels die al twintig jaar samen waren en zelden meer seks hadden. Ik bel daarom iedereen na nadat de aflevering is uitgezonden.”
B: “Ik ben nog nooit door jou gebeld hoor, Jer. Ik kan ook wel wat nazorg gebruiken.”
J: “Komt nog, daar trek ik een heel jaar voor uit.”

“We namen mensen tegen zichzelf in bescherming, niet iedereen mocht meedoen aan dit programma”

Zijn er deelnemers geweest die achteraf spijt hadden? Het is niet niks, je seksleven delen met heel Nederland.
B: “Tot nu toe heeft iedereen er een goed gevoel aan overgehouden, ook degenen die het op de set zwaar hadden. We hebben mensen wel tegen zichzelf in bescherming genomen. Niet iedereen kon zomaar meedoen aan dit programma. Ik vond het belangrijk dat mensen goed wisten waar ze aan begonnen. Een hoop van de kandidaten hebben kinderen, net als Jeremy en ik. Je wilt niet dat die voor nare verrassingen komen te staan wanneer ze hun ouders op tv zien.”

Was het programma soms ook inspirerend voor jullie?
J: “Zeker. Zo was een van de kandidaten een domina. Een beetje een ver-van-mijn-bedshow, dacht ik in eerste instantie, maar ik was geraakt door hoe zorgvuldig zij met haar cliënten omging. Ze was zo innemend, slim en respectvol. Naar haar man, maar ook naar de andere koppels in de studio. Ik had daar van tevoren een heel ander beeld van.”
B: “Ik was persoonlijk gefascineerd door een kandidaat die ‘body whisperer’ was. Ik dacht gelijk aan een soort Horse Whisperer, maar dan zonder Robert Redford. Deze vrouw en haar partner waren helemaal into tantra. Heb ik persoonlijk niets mee, maar ik wilde er wel alles over weten. Volgens mij onderwierp ik ze bijna aan een kruisverhoor. Gelukkig was Jeremy er om me een beetje te beteugelen. Hij is de rust zelve.”
J: “We hebben een goede chemie. Bobbi wordt heel persoonlijk, ik vraag de koppels vooral dingen die de kijkers thuis mogelijk willen weten.”

Jij bent welbeschouwd de enige van wie kijkers nooit een sekstape zullen zien, Jeremy.
B: “Die heb ik hem meermaals geprobeerd te ontlokken, maar daar trapt hij niet in.”
J: “We hebben van tevoren goed afgesproken wat onze rolverdeling werd. Bobbi heeft carte blanche, zij kan alles zeggen. Ik zit er echt als relatiedeskundige. Ik heb een eigen praktijk, het leek me daarom goed een beetje afstand te bewaren.”

Mochten kandidaten in hun sekstape in principe laten zien wat ze maar wilden?
B: “Ja, vandaar dat de een alles uit de kast trekt en de ander alles in de kast laat. Sommige kandidaten stelden zich heel kwetsbaar op.”
J: “Zelfs wij waren soms verbaasd door hoeveel deelnemers soms van zichzelf lieten zien.”
B: “Zodra een koppel hun verhaal durfde te vertellen, gingen de anderen ook open. Het is best lastig om in zo’n situatie intiem te worden. De koppels kenden elkaar noch ons en er stonden natuurlijk ook allemaal camera’s op hen gericht. We merkten al gauw dat de personen die het hardst schreeuwden wanneer de camera uitstond het stilst werden wanneer we begonnen te draaien.”

“Er mag bij dit programma gelachen worden, net als tijdens seks”

Bemerkten jullie een rode draad in de vragen waar koppels mee kwamen?
J: “Bijna alle worstelingen kwamen neer op een communicatieprobleem. Sommigen praten alleen maar tégen elkaar in plaats van met elkaar. Anderen wilden juist te veel praten. Soms moet je vertrouwen in jezelf en je relatie. Je hoeft niet altijd je gelijk te halen of dingen te veel analyseren. Je bepaalt in een relatie samen wat voor jullie werkt, maar niet in vergelijking met anderen. Er is geen gouden standaard.”
B: “Sommige koppels dachten ook precies hetzelfde leuk te moeten vinden.”
J: “Dat heb ik in mijn carrière als therapeut ook vaak gehoord, maar dat is toch helemaal niet geil of sexy?”

Wat raden jullie koppels aan om in coronatijd de intimiteit te bewaren?
J: “Als jullie op elkaars lip leven, is het prima om soms te zeggen: nu even niet. Ga er even alleen op uit, doe iets voor jezelf. Geef elkaar wat ruimte. Een paar tips om in de stemming te komen voor seks: geen kinderen in bed en geen honden in bed.”
B: “Ligt aan de hond, denk ik. Ik heb er geen last van als die van mij op het voeteneind ligt. Zal mij een zorg zijn.”

Lees ook

Essay

Daten tijdens een lockdown: hoe doe je dat?

Interview

Seks in coronatijd: "Masturbatie is géén zwaktebod"

Wat was jullie doel met dit programma?
B: “Zogenaamd mag in Nederland alles en kan alles gezegd worden, maar eigenlijk mag er helemaal niets en wordt er ook nooit wat gezegd. We wilden het taboe op seks doorbreken met een oprecht, openhartig en leerzaam feelgoodprogramma.”
J: “En daarbij mag ook gelachen worden, net als tijdens de seks. Per ongeluk een elleboog in je gezicht krijgen, uit bed vallen, het hoort er allemaal bij. Ik vind het mooi dat we met deze serie een puur en eerlijk beeld geven van seks.”

Sex Tape is te zien via streamingplatform discovery+.

Beeld: Nick van Ormondt

Magazine 107
Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau